Būtiskākais par piena sastrēgumu un mastītu. Tas nav viens un tas pats!

Mazuļa zīdīšana ir dinamisks process, kā laikā var rasties dažādi sarežģījumi, to skaitā piena sastrēgums un mastīts. Bieži vien jaunās māmiņas starp šīm problēmām liek vienādības zīmi, taču tas nepavisam nav viens un tas pats! Par piena sastrēgumu, mastītu, ar tiem saistītajām komplikācijām un risinājumiem stāsta zīdīšanas konsultante Sandra Lase.
Būtiskākais par piena sastrēgumu un mastītu. Tas nav viens un tas pats!

FOTO: Shutterstock.com

Piena sastrēgums nozīmē, ka piens sastājas kādā no krūts daiviņām un netiek izdalīts jeb izvadīts. Tāda situācija var veidoties jebkurā zīdīšanas posmā. Pat pēc bērna gada vecuma sasniegšanas. 


Iemesli, kāpēc šāds sastrēgums veidojas
Tiek izlaista kāda no mazuļa zīdīšanas reizēm. Šāda problēma var gadīties arī tad, ja mamma zīda bērnu pēc noteikta režīma un nevēlas dot krūti biežāk par, piemēram, reizi trijās stundās un krūtis regulāri ļoti piebriest. 
 

Krūts ir bijusi saspiesta – mammai patīk gulēt uz vēdera, ilgstoši pār krūtīm bijusi auto drošības josta, nepiemērots krūšturis (par mazu, ar stīpiņām).
 

Bērns nepareizi satver krūti – var gadīties, ka kādas no daiviņām mazulis iztukšo labi, bet citas sliktāk. Turklāt tas nenozīmē, ka bērns nebūs labi paēdis un ka zīdīšana ir sāpīga. 
 

Zīdainis nav pareizi pozicionēts pie krūts – mazulis ar degunu iestumjas krūtī, savukārt mamma, lai bērnam būtu ko elpot, atvelk krūti ar pirkstu, tā nosprostojot kādu no piena vadiem.
 

Nepareiza atslaukšana, īpaši, ja to dara ar rokām. Mamma var traumēt audus, kuri uzpampst un nosprosto kādu no piena vadiem. Šī problēma vairāk raksturīga pirmajām dienām pēc bērna piedzimšanas, kad krūtis jau tā izteikti piebriedušas. 
 

Dažreiz piena sastrēgumu var radīt piena vada aizaugums krūtsgalā. To var atpazīt pēc durošas sāpes krūts zirnītī. Ja pamani līdzīgas pazīmes, sazinies ar zīdīšanas konsultantu, lai laikus novērstu problēmu. 
 

Ņem vērā! Ja sastrēgums ir izveidojies, ļoti būtiski noskaidrot, kāpēc tas ir radies, lai nākotnē šos iemeslus varētu novērst. 

 

Kā atpazīt piena sastrēgumu?
Piena sastrēguma simptomi var būt ļoti nepatīkami. Bieži par sastrēguma esamību jaunās māmiņas apjauš naktī – sieviete pamostas, viņai ir drudzis, bieži ir ļoti augsta temperatūra, pat līdz 40 grādiem pēc Celsija, krūts ļoti sāpīga, uz tās sataustāms neviendabīgs, grubuļains bumbulis. 
 

Rīcība piena sastrēguma gadījumā
Situācija, protams, šķiet ļoti satraucoša un pat biedējoša. Daudzas mammas nākamajā dienā uzreiz steidzas pie ķirurga, tomēr ir daudz veiksmīgāki paņēmieni, kā tikt galā ar piena sastrēgumu. Kad tas ir izveidojies, krūts ir jādod bērnam, jo mazuļi ļoti labi izēd pienu, līdz ar to temperatūra strauji krītas un situācija normalizējas. Šādos gadījumos neiesaka uzreiz lietot temperatūru pazeminošus līdzekļus, jo tad ir grūtāk saprast, kas reāli ar krūti notiek. Ja mamma ļoti slikti panes augstu temperatūru (sāp galva, ir slikta dūša), tad gan var iedzert kādu temperatūru pazeminošu līdzekli, kas ir savietojams ar zīdīšanu. 
 

Pirms piena atslaukšanas iesaka vieglas krūts masāžas, tā palīdzot audiem atslābināties un atvērties. Laikā, kad bērns zīž krūti, mamma var ar akurātām, maigām kustībām glāstīt krūti virzienā uz krūts galu, tā stimulējot piena teci.  
 

Kad krūts būs iztukšota, tā kļūs mīkstāka, pēc laika sacietējuma vietā var rasties apsārtums, no kā baidīties nevajag – tas norāda, ka audi ir bijuši saspiesti un tiem nepieciešams laiks, lai atkoptos. Sacietējums var būt sataustāms līdz pat nedēļai. Mazināsies arī apsārtums. Ja šāda dinamika ir vērojama, tad piena nosprostojuma ārstēšanai nekāda cita taktika nav jāpielieto. Ja ir kādas šaubas vai jautājumi, sazinies ar zīdīšanas konsultantu vai ģimenes ārstu. 

 

Zīdīšanas taktika piena sastrēguma gadījumā
Ja piena sastrēguma gadījumā bērns tiek pielikts pie krūts un izzīž tik maz, ka atvieglojums nav jūtams, vai arī nav izrādījis interesi par zīšanu, tad pirms nākamās zīdīšanas reizes var rīkoties šādi: krūti sasilda dušā vai ar siltu dvieli, lai tās audi labāk atslābinās; tad pienu maksimāli atslauc, un tikai tad krūti dod zīst bērnam. Labāk to darīt uz mazuļa iemidzināšanas laiku, jo tad parasti zīdainis ir gatavs zīst ilgāk, līdz ar to var labi izzīst tieši to pienu, kas ir sastrēdzis. Šādu procedūru var veikt divas reizes dienā. Pēc bērna zīdīšanas pie krūts var pielikt vēsu kompresi tūskas noņemšanai. 
 

Vai sastrēgušo pienu drīkst dot mazulim?
Mammas bieži zīdīšanas konsultantiem vaicā, vai mammas pienu, kas bijis sastrēdzis, drīkst dot mazulim, jo tas izskatās biezāks nekā parasti. Jā, drīkst, jo šis piens nav ne sabojājies, ne saskābis. Tas ir nedaudz sabiezējis, jo ilgāku laiku stāvējis krūts daivā, kā rezultātā piena sastāvā esošais šķidrums daļēji iesūcās apkārtējos audos, tāpēc piens ir biezāks un koncentrētāks.  
 

Ieteikums. Piena sastrēguma gadījumā pie krūts var pielikt kāpostu lapas. Palīdz homeopātiskās ziedes vai Baha ziedu terapija, kas veiks arī pretiekaisuma funkciju. 
 


KAS IR MASTĪTS?
Piena sastrēgumu bieži kļūdaini sauc par mastītu, taču tās ir pilnīgi atšķirīgas lietas. Mastīts ir krūts audu iekaisums. Visbiežāk ar to saslimst māmiņas, kuras zīda mazuļus ar krūti. Bet tas var parādīties arī nebarojošām sievietēm. Mastīts var būt arī bez piena sastrēguma, jo zīdīšanas laikā krūtis kļūst par vājo, trauslo punktu sievietes ķermenī. Ja parastā situācijā pēc nosalušām kājām var dabūt angīnu, tad zīdīšanas laikā pēc nosalšanas var tikt pie mastīta. Tāpat, ja organismam ir kāds iekaisums, piemēram, iekaisis zobs, iekaisusi āda, var veidoties mastīts.
 

Kā atpazīt?
Ja vienlaikus ar piena sastrēgumu ir ļoti augsta temperatūra, tad mastīta gadījumā tā parasti ir zemāka – līdz 38 grādiem pēc Celsija. Sacietējums piena sastrēguma gadījumā ir ļoti ciets un grubuļains kā vīnogu ķekars zem ādas, mastīta gadījumā bumbulis būs viendabīgs, mīkstāks. Tomēr krūti labāk atrādīt zīdīšanas konsultantam, nevis pašai izdarīt kļūdainus secinājumus. 
 

Piena sastrēgums un mastīts vienlaikus
Lai arī piena sastrēgums un mastīts ir atšķirīgas problēmas, tās var būt arī vienlaikus – piena sastrēguma laikā audi var tikt traumēti un vēlāk iekaist. Tomēr jāatceras, ka sākumā šis iekaisums nav inficēts, līdz ar to, ievērojot pareizu ārstēšanas taktiku, tas var pāriet bez antibiotiku lietošanas vai ķirurģiskas iejaukšanās. 


Rīcība mastīta gadījumā
Ja mastīts ir kopā ar piena sastrēgumu un tas ir bez infekcijas, nekas nav jādara. Kopā ar piena sastrēgumu tas pāriet pats, un problēma būs atrisināta. Svarīgi ir vērot dinamiku – ja ar katru dienu kļūst vieglāk, temperatūra mazinās, tad papildu ārstēšana nav nepieciešama. Organismam piemīt imunitāte, kas dara savu darbu – atveseļo organismu. 
 

Reklāma
Reklāma

Mastīts var pāriet kā jebkura saaukstēšanās. Jāievēro mierīgs režīms – jāpaliek mājās, jādzer daudz šķidruma, jāatpūšas, jālieto vitamīni, kā arī jāvēro dinamika. Diena līdz trim vienmēr ir rezervē – nekad nav tā, ka mastīts sākas ļoti pēkšņi un tikpat nekavējoties būtu nepieciešama radikāla rīcība.
 

Pie mastīta svarīgi nodrošināt krūtij labu drenāžu – tas nozīmē, labu piena atplūšanu. Lai bērns krūti labi izēstu, viņš jāliek pie krūts pēc iespējas biežāk. Pienam nav nekādas vainas – to pilnīgi noteikti var dot mazulim. Ja arī pienā ir nonākusi kāda infekcija, tā ir no mammas organisma, ne no ārējās vides. Ar pienu bērns vienlaikus saņem arī nepieciešamās antivielas. Dažreiz uz mastīta fona piena daudzums samazinās, tāpēc jāseko līdz, vai bērnam pietiek piena.
 

Mastīts un antibiotikas
Mastīta gadījumā ne vienmēr ir nepieciešamas antibiotikas. Ja tās tiek izrakstītas, tām noteikti ir jābūt savietojamām ar zīdīšanu.


Mastīts un sastrutojums jeb abscess
Nopietnāka ārstēšanas taktika nepieciešama, ja mastīta vietā ir radies sastrutojums – abscess. Šajos gadījumos visbiežāk tiek noteikts antibiotiku kurss, tāpat var tikt rekomendēta ķirurģiska iejaukšanās. 
 

Kāda ir rīcība sastrutojuma gadījumā?
Ja krūtī ir izveidojies strutu dobums, jādodas uz ultrasonogrāfijas izmeklējumu, lai precizētu, kur tas atrodas. Šo pārbaudi var veikt pie jebkura speciālista, kurš veic ultrasonogrāfijas izmeklējumu. Agrāk un atsevišķās vietās arī tagad izdara iegriezumu krūtī, lai iztīrītu sastrutojušo vietu, tomēr daudz labāka manipulācija ir sastrutojušās vietas drenāža. Tas nozīmē, ka ar adatu tiek izvilktas strutas un dūruma vietā ievieto caurulīti, kas nodrošina jaunu strutu iztecināšanu no dobuma. Atsevišķos gadījumos caur drenāžu dobumu lokāli izskalo ar antibiotikām. Līdz ar to šīs manipulācijas netraucē turpināt zīdīt mazuli. Pasaules Veselības organizācija šo metodi rekomendē kā vissaudzīgāko zīdītājai. [1] 

 

Lai neveidotos strutu dobums svarīgi: 

  • raudzīties, lai nav saplaisājuši, sāpīgi krūts gali, jo caur tiem infekcija viegli var iekļūt krūtī;
  • uzlabot sievietes imunitāti;
  • lietot veselīgu, vitamīniem bagātu uzturu;
  • rūpēties par zobu veselību.



Ja pienā parādās strutas
Dažkārt var būt tā, ka sastrutojums atveras un izvadās pa piena kanāliem. Pasaules Veselības organizācijas un Starptautiskās Profesionālās zīdīšanas konsultantu skolas vadlīnijas paredz, ka mazuli drīkst zīdīt arī tad, ja mātes pienā ir strutas (leikocīti), kas bērna veselībai kaitējumu nevar nodarīt. Tās nonāk gremošanas sistēmā, nevis bērna asinsritē. Tātad – ja strutas pienā, turpinām zīdīt bērnu. [2]

Tomēr svarīgi atgādināt – ja ir aizdomas par sastrutojumu vai jau pamani strutas, noteikti vērsies pie speciālista, lai veiktu nepieciešamās pārbaudes un izvērtētu ārstēšanas taktiku. 
 

Atceries! Ja esi iedzīvojusies kādā no problēmām, tās risināšana var aizņemt no vairākām dienām līdz pat nedēļai. 

Svarīgi zināt! Ja izveidojies piena sastrēgums vai mastīts, nekad nevajadzētu lietot spirtu saturošas kompreses, pat ja mamma vai vecmāmiņa apgalvo, ka viņu laikos tas bijis labākais līdzeklis. Pasaules Veselības organizācija šo metodi neatbalsta, jo spirts bloķē oksiticīnu – hormonu, kas nepieciešams, lai izdalītos piens. Pēc šādu komprešu lietošanas var samazināties piena daudzums. Tādēļ laktācija jāsaglabā pilnā apjomā un jārisina nosprostojuma iemesls.
 

Tāpat nevajadzētu likt sildošas kompreses, jo tās var veicināt iekaisumu veidošanos. Par sildīšanu varam runāt tikai dažas minūtes pirms piena noslaukšanas. Un vēl tad, ja mammai prasās krūtis turēt siltumā, uzvelkot kādu papildu jaku vai ietinoties pledā. Taču šis ir ikdienas komforts, ne sildīšana, jo šāda veida siltums veicina krūts labāku apasiņošanu. 
 

Kur vērsties pēc palīdzības?
Krūts slimību centrs Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā – http://www.stradini.lv/page/1361

Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācija – http://www.zidit.lv 
 

Izmantotā literatūra

1. Pieejams: http://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/fch_cah_00_13/en/

2. Pieejams: http://whqlibdoc.who.int/hq/2000/WHO_FCH_CAH_00.13.pdf?ua=1

 

Ārsti aizvien var pieteikties bezmaksas žurnāla “Mammām un Tētiem” saņemšanai, rakstot signe@mammam.lv.

 

 

 

 

Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Preiļu, Madonas, Jūrmalas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Ventspils, Dobeles, Jēkabpils, Gulbenes, Jelgavas dzemdību nodaļās un aprūpes iestādēs, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).


Par žurnālu „Mammām un Tētiem”

Ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem” 2014. gada nogalē sāka izdot izglītojošu bezmaksas žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem – „Mammām un Tētiem”. Žurnāls iznāk četras reizes gadā – nākamais (ziemas) numurs gaidāms decembrī. Izdevumu vecāki bez maksas var saņemt ārstu praksēs un dzemdību iestādēs visā Latvijā, kā arī to var lejupielādēt internetā un lasīt viedtālruņos adresē: www.mammamuntetiem.lv/zurnals. Projekta mērķis ir uzlabot mātes un bērna veselības rādītājus Latvijā, tai skaitā zīdīšanas rādītājus, veikt mātes pēcdzemdību depresijas profilaksi, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos. Žurnālu izdod ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem”. Kontaktinformācija, lai atbalstītu projektu vai izvietotu reklāmas informāciju žurnālā, – e-pasts: fonds@mammamuntetiem.lv; tālr.: 26466250.

Saistītie raksti