Sports un fiziskās aktivitātes vairo laimes sajūtu. Padomi, kā ieviest sportošanu ikdienā

Kustīgs cilvēks ir laimīgs cilvēks, un veselīgs sports ir nepieciešams ikvienam. Fitnesa instruktore Daiga Otomere sniedz iedvesmojošus un praktiskus padomus.

Cilvēks ir radīts kustībai, ja mēs vēlamies ilgi un veselīgi dzīvot, būt labā formā, labā garastāvoklī un neslimot, ir obligāti jākustas.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēks ir radīts kustībai, ja mēs vēlamies ilgi un veselīgi dzīvot, būt labā formā, labā garastāvoklī un neslimot, ir obligāti jākustas.

 

Kustīgs cilvēks ir laimīgs cilvēks, un veselīgs sports ir nepieciešams ikvienam. Fitnesa instruktore un 2016.gada Sieviešu skrējiena vēstnese Daiga Otomere sniedz iedvesmojošus un praktiskus padomus, kā uzsākt aktīvu dzīvesveidu, pārvarēt slinkumu un neapstāties pie pirmajām grūtībām ceļā uz veselu ķermeni.

 

Ko regulāra sportošana, izkustēšanās dod mūsu ķermenim?

“Sportošanas plusi ir neskaitāmi daudz. Es novēlu katram izbaudīt to laimes sajūtu, ko var sajust pēc kārtīga treniņa - ķermenis gavilē!” norāda Daiga Otomere. Cilvēks ir radīts kustībai, ja mēs vēlamies ilgi un veselīgi dzīvot, būt labā formā, labā garastāvoklī un neslimot, ir obligāti jākustas.

 

Fiziskas aktivitātes:

  • pagarina mūžu;
  • padara tevi spēcīgāku;
  • samazina sirds slimību risku;
  • normalizē asinsspiedienu;
  • mazina depresiju;
  • uzlabo pašapziņu;
  • paātrina vielmaiņu;
  • palīdz zaudēt svaru;
  • spēcina imūnsistēmu;
  • mazinās sāpes;
  • samazina holesterīna līmeni;
  • uzlabo miegu.

 

Slinkums ir viens no šķēršļiem, kas kavē mūsu ikdienā ienest vairāk kustības. Lūk, 5 ieteikumi, kā pārvarētu slinkumu, lai uzsāktu aktīvāku dzīvesveidu:

  • Esi atklāts pret sevi. Tev taču gribas būt formā un neslimot? Vizualizē savā prātā, kāds tu vēlies kļūt, un ej pretim mērķim.
  • Iegādājies jaunu sporta tērpu. Nevarēsi vien sagaidīt, kad varēsi to uzvilkt un doties izmēģināt.
  • Atrodi draugu, ar ko kopā uzlabot savu fizisko formu. Pamudiniet viens otru.
  • Gribi būt soli priekšā pārējiem? Ej un sporto!
  • Ja patiešām neizdodas sevi piespiest izkustēties, iegādājies sporta zāles abonementu, atpakaļceļa nebūs.

 

Ja esi pārvarējis, iekšā mītošo slinkumu, nākamais svarīgais solis ir nepadoties pie pirmajām grūtībām. Der atcerēties, ka visiem ir grūti, ka tu neesi vienīgais, kas saskaras ar šādām problēmām. Ja esi iesācējs, saplāno sev režīmu, piemēram, trenēties 3 reizes nedēļā, un strikti turies pie tā, jo rezultātu sasniegšanas un slinkuma pārvarēšanas atslēga ir režīms.

 

Ķermenim tas ir kaut kas jauns, iespējams, ka sākumā progress būs lēns, tas ir tikai normāli, bet apzinies to, ka ilgtermiņā tavs ķermenis kļūs slaidāks, tvirtāks, spēcīgāks un veselīgāks arī iekšēji. Tici sev un mīli sevi, uztver treniņu viegli, ar smaidu uz lūpām, un tad arī nebūs problēmas ar motivāciju. Neaizmirsti sevi uzslavēt arī par nelieliem sasniegumiem – tā vairojot ticību un paļāvību. Ar laiku ķermenis pieradīs tik ļoti, ka pats pieprasīs kustēties. Pēc katras izkustēšanās tu jutīsi, ka tavs ķermenis kļūst spēcīgāks un uzkāpšana pa kāpnēm, aiziešana līdz sabiedriskā transporta pieturai vairs nesagadās problēmas.

 

Reklāma
Reklāma

Kāpēc pirms aktīvas sportošanas obligāti jāiesildās?

Visvienkāršākā iesildīšanās ir lēns skrējiens apmēram 10-15 minūtes. Pēc tam ir nepieciešams arī veikt dažus stiepšanās vingrojumus. Iesildīšanās ir obligāti nepieciešama, galvenokārt, lai izvairītos no traumām, sagatavotu muskuļus slodzei, paceltu ķermeņa temperatūru, kā arī, lai uzlabo asins cirkulāciju un sirdsdarbību.

 

Ar kādām fiziskām aktivitātēm nodarboties?

Mūsdienās ir plaša izvēle ar dažādām fiziskām aktivitātēm, vajag tikai izvēlēties to, kas ir tev piemērots, un ievērot režīmu. Sākumā pamēģini dažāda veida treniņus, jo galvenais ir atrast sev vistuvāko un piemērotāko veidu, kā trenēties. Vienam patīk skriešana, citam labāk riteņbraukšana. Atrodi to, kas tev padodas, jo tad došanās izkustēties radīs daudz lielāku prieku.

 

Jebkura kustība nāk mums par labu, tā var būt grupu nodarbība sporta klubā, pelde baseinā, spēka treniņš, pilates, dejošana, nūjošana, riteņbraukšana, skrituļslidošana, pat pastaiga ar suni vai mājas uzkopšana.

 

Ja tavs mērķis ir, piemēram, zaudēt svaru, tad treniņiem jābūt izplānotiem un regulāriem. Vajag pakāpeniski pielikt slodzi, lai būtu progress, jo ķermenis ātri adaptējas. Izaicini sevi, tu vari vairāk nekā domā!

 

Daiga Otomere iesaka: “Uztver treniņu viegli, kā pašsaprotamu ikdienas sastāvdaļu, viss ir mūsu galvā, ja mēs mazāk uz to iespringsim, vieglāk būs. Izglītojies, palasi informāciju par veselīgu uzturu, dzer daudz ūdens, pamēģini jaunas receptes, ienes ikdienā kaut vai mazas izmaņas. Ja rezultāti nenāk tik ātri, kā gribētos, nepadodies, padomā par to, ko tu dod savai veselībai, par to, ka tu pagarini savu mūžu. Nemeklē atrunas, jo tās ir tikai atrunas. Esi stingrs pret sevi, audzini sevi, jo tas ir tavs ķermenis!”

 

Moderni motivātori un palīgi rezultātu fiksēšanā:

Nike Training Club. Šī lietotne piedāvā dažādus treniņu veidus, ilustratīvi parādot vingrinājumus un to izpildīšanas laiku vai intensitāti. Šajā lietotnē vari izveidot treniņu programmu tieši sev, izvēloties no piedāvāto vingrinājumu klāsta. Līdzīgi kā Endomondo, tā automātiski fiksē laiku, sadedzinātās kalorijas un citus rādījumus.

Runkeeper. Ja esi nolēmis pievērsties skriešanai, tev noderēs Runkeeper. Šī lietotne fiksē distances garumu, laika posmu, ātrumu, sadedzināto kaloriju daudzumu. Tā reģistrē visus iegūtos mērījumus arī ilgākā laika posmā, dodot iespēju tev pētīt un pārskatīt savus rezultātus.

Pedometer. Šī lietotne fiksē dienas laikā pieveikto soļu skaitu, sadedzināto kaloriju daudzumu, distances garumu. Lietotne tev būs noderīga, ja plāno uzlabot savu fizisko formu ar garām pastaigām.   

Saistītie raksti