Labākais profilakses līdzeklis pret saslimšanām - fiziskas aktivitātes

Fizisko aktivitāšu ietekme uz cilvēku veselību pētīta krustu šķērsu, un ir neapstrīdami zinātniski pierādījumi, ka regulāras fiziskās aktivitātes palīdz izvairīties no 26 (!) hroniskām slimībām, tostarp arī no saslimšanas ar vēzi. Savām spējām atbilstoši vingrinājumi jāveic arī vēža pacientiem jau teju tūlīt pēc operācijas, kas ir īpaši svarīgi, lai iespējami saglabātu kustības un ātrāk atlabtu. 

 

Nozīmīga loma ir muskuļu spēkam – jo spēcīgāki tie būs, jo vairāk cilvēkam būs enerģijas.

FOTO: Shutterstock.com

Nozīmīga loma ir muskuļu spēkam – jo spēcīgāki tie būs, jo vairāk cilvēkam būs enerģijas.

Svarīgais muskuļu spēks

Visticamāk katrs no mums piedzīvojis periodu savā dzīvē, kad kādu iemeslu dēļ esam bijuši kuslāki, neaktīvāki, un tad pat neliels skrējiens, lai paspētu, piemēram, ielēkt pieturā stāvošajā tramvajā sagādā pamatīgas grūtības. Pētījumos secināts, ka lielākajai daļai vēža pacientu pirms diagnozes bijis ievērojami samazināts ikdienas fizisko aktivitāšu apjoms. Vērā ņemami fakti, vai ne? Tāpēc fiziskās aktivitātes iesaka kā vienu no svarīgākajiem ikdienas pienākumiem, lai samazinātu vēža attīstības risku, kā arī obligātas tās ir cilvēkiem, kuri veiksmīgi izārstējušies no vēža, lai iespējami pagarinātu savu mūžu.  

 

Pētījumos secināts, ka lielākajai daļai vēža pacientu pirms diagnozes bijis ievērojami samazināts ikdienas fizisko aktivitāšu apjoms. 



Tā kā krūts vēzis ir biežākā onkoloģiskā saslimšana sieviešu vidū reproduktīvā vecumā, veikti daudzi pētījumi, kas pierāda, ka regulāras fiziskās aktivitātes ievērojami samazina krūts vēža attīstības risku.

Savukārt tām sievietēm, kas ir fiziski aktīvas pēc diagnozes noteikšanas, nozīmīgi palielinās dzīvildze un uzlabojas dzīves kvalitāte, salīdzinot ar tām, kuras paliek fiziski neaktīvas. 

Nozīmīga loma ir muskuļu spēkam – jo spēcīgāki tie būs, jo vairāk cilvēkam būs enerģijas. Īpaši svarīgi tas ir ārstēšanās laikā, kad muskuļu spēks samazinās pat par 30% un līdz ar to ķermenim ir grūtāk atlabt. 

 

Sievietēm, kas 3–5 dienas nedēļā veic mērenas vai vidējas intensitātes fiziskās aktivitātes, relatīvais krūts vēža risks samazinās par 20–50%, salīdzinot ar vienaudzēm, kas neiesaistās fiziskās aktivitātēs.

 

Kā pareizi uzsākt?

Atcerēsimies sporta stundas skolā, kas parasti sākās ar iesildīšanās treniņiem – to laikā mēs iekustinām mazo muskuļu grupu, locītavas, asinsrite kļūst spraigāka un mēs arī saprotam, kādā garastāvoklī esam, cik labi jūtamiem u.tml.

Tad seko izvēlētās fiziskās aktivitātes, kurām jābūt atbilstošām mūsu spējām. Lai saprastu, vai nepārspīlē, vai, gluži otrādi, slodze nav par mazu tavām spējām, pievērs uzmanību pulsam:  

  • Mērenas intensitātes slodze – 60 - 75 % no HR Max.
  • Intensīva slodze – 75 - 85 % no HR Max. 


Maksimālo sirds ritmu jeb pulsu, kas pieļaujams fiziskās slodzes laikā, vari aprēķināt pēc vienkāršas formulas: HR max = 220 – vecums. Piemēram, 220 – 38 = 182!


Tāpat noteikti pievērs uzmanību subjektīviem rādītājiem – pašsajūtai, nogurumam, aizdusai. 

Pēc treniņa OBLIGĀTI atsildies – veic muskuļu stiepšanas, līdzsvara un koordinācijas, arī elpošanas vingrojumus, bet sirds ritmam atgriezties sākotnējā tempā palīdzēs mierīga pastaiga. 

 

Reklāma
Reklāma


Fiziskās aktivitātes palīdzēs:

  • Labi justies! Arī reizēs, kad nepavisam negribas vingrot, saņemies un izej nelielā pastaigā – pēc tam varēsi kalnus gāzt.
  • Uzturēt veselīgu ķermeņa svaru. Kā zināms, fizisko aktivitāšu laikā mēs patērējam ar pārtiku uzņemtās kalorijas.  
  • Uzlabot slodzes izturību, tostarp sirds muskuļa darbu, un mikrocirkulāciju ķermenī. Tas savukārt palīdzēs mūsu imūnsistēmai, vielmaiņas procesiem un gremošanas traktam darboties vēl efektīvāk. 

     

    Arī regulāras brīvā laika aktivitātes pieskaitāmas pie fiziskajiem treniņiem – pastaigas, īpaši intensīvā solī, nūjošana, braukšana ar velosipēdu, dejas, laivošana, SUPošana.


     

Fiziskajām aktivitātēm nav jābūt mokošām, nepatīkamām. Galvenais ir darīt to ar prieku, tad būs arī cerētais rezultāts. Tāpēc, ja tev nu nemaz netīk kolektīvas vingrošanas sporta zālēs, tad zini, ka arī regulāras brīvā laika aktivitātes pieskaitāmas pie fiziskajiem treniņiem – pastaigas, īpaši intensīvā solī, nūjošana, braukšana ar velosipēdu, dejas, laivošana, SUPošana, kāpšana pa kāpnēm un daudz citas.

Jebkura šāda veida aktivitāte regulē metabolo funkciju, hormonu līmeni, imūnās sistēmas atbildes reakcijas un samazina sistēmiskos iekaisuma procesus organismā.

 

Slodzes dozēšana

Arī ar fiziskajām aktivitātēm pārspīlēt nevajag. Tā teikt, kas par daudz, tas par skādi.
 

Aerobās/cikliskās/izturības slodzes: 

  •  300 min./nedēļā mērenas intensitātes slodze vai 
  • 150 min./nedēļā intensīva slodze

 

Vienas slodzes ilgums no 20-30 minūtes.

 

 

Raksts sagatavots Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta “Mēs par veselīgu Rīgu – daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi!” ietvaros.