Vai sorbetu var pagatavot mājās, bez visādām saldējamām mašīnām?

 26. jūnijs 2012 20:00 Padoms

 Sorbetu mēdz pasniegt starp ēdieniem – garšas atsvaidzināšanai. 



Foto: Shutterstock.com

Sorbets var būt gan sāļš, gan salds


Var. Sorbetu saldētavā saldē astoņas stundas, ik pa brīdim apmaisot, lai tas neveidotu ledus kluci. Pirms pasniegšanas 15 minūtes “atlaidini” ledusskapī, lai tas kļūtu mīkstāks un irdenāks. Sorbetu mēdz pasniegt starp ēdieniem – garšas atsvaidzināšanai. Tie var būt sāļi un saldi: sāļos gatavo no tomātiem, gurķiem, ķirbja, cukīni, avokado u. c., saldos – no dārza vai meža ogām un augļiem. Garšas uzlabošanai var pievienot dzirkstošo vīnu vai šampanieti, nedaudz stiprā alkohola, vīnu vai balzametiķi, citrusu sulu vai miziņas, dažādas garšvielas un garšaugus.

Tomātu sorbets

6–8 personām 
Gatavošana 35 minūtes, dzesēšana 40 minūtes, saldēšana 8 stundas
600 g tomātu
1 sīpols
200 ml ūdens vai sausā baltvīna
50 g cukura
sāls
1 šķipsniņa Kajennas piparu
1 ēdk. balzametiķa
 
Tomātus krusteniski iegriez, applaucē, noņem miziņu, ar karotīti izgreb sēklas, bet mīkstumu sasmalcini. Sīpolu notīri un sasmalcini. Liec katlā tomātus, sīpolus, pievieno ūdeni vai vīnu, cukuru, sāli. Visu uzvāri un karsē, līdz tomāti mīksti, tad atdzesē un izberz caur sietu. Tomātu masai pievieno Kajennas piparus, etiķi un samaisi. Liec sorbetu traukā, ievieto saldējamajā kamerā uz 8 stundām, ik brīdim apmaisi. Ar saldējuma karoti veido sorbeta bumbiņas. Rotā ar bazilika lapiņām.
 
Ērkšķogu sorbets
6–8 personām 
Gatavošana 15 minūtes, dzesēšana 40 minūtes, saldēšana 8 stundas
600 g ērkšķogu
3 cm ingvera saknes 
100 ml ūdens
300 g cukura
 
Ērkšķogas notīri, liec katlā, pievieno šķēlītēs sagrieztu ingveru, ūdeni, cukuru un vāri, līdz ērkšķogas sāk šķīst, tad masu atdzesē un izberz caur sietu. Liec saldējamajā kamerā un saldē 8 stundas. Ik pa brīdim apmaisi.
 
Leģenda par sorbetu 
Stāsta, ka Romas imperatora Nērona viesībām skrējēji pa ceļu Via Appia no rokas rokā nodeva kausus ar kalnu sniegu, kam piejauca medu un vīnu. Savukārt 13. gadsimtā Marko Polo atgriezās no Tālajiem Austrumiem ar  izsmalcināta ēdiena receptēm, ko gatavoja no sniega, sulas un augļu mīkstuma. Sava sorbeta recepte ir arī kanādiešiem – pavasarī tecina kļavu sulu un vāra sīrupu, to sajauc ar sniegu…
 
 Avots: Žurnāls 100 labi padomi 



0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Kategorijas