Fantastiska torte no Aurēlijas Anužītes pūra lādes. Gatavojam pa soļiem

Aktrise un sešu bērnu māmiņa Aurēlija Anužīte-Lauciņa uz dažādiem svētkiem savējos pārsteidz ar lielisku torti. Ņemot par pamatu šo recepti, var uzburt tās visdažādākās variācijas.
Pamats ir viens, variācijas – daudz un dažādas!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pamats ir viens, variācijas – daudz un dažādas!

Sastāvdaļas

  • 26–28 olas (tām jābūt aukstām)
  • Cukurs (1–1,5 kg)
  • Milti (cik olu, tik ēdamkarošu miltu)
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 10 paciņas vaniļas cukura
  • 2 šķipsniņas sāls (lai olbaltums labāk putojas)
  • 10 paciņas biezpiena
  • 4 citroni
  • 2 l saldā krējuma (tam jābūt aukstam)
  • 10 paciņas stindzinātāja
  • 1–1,5 kg ievārījuma (es izvēlos brūkleņu, lai torte nav pārāk salda)


Izcepam biskvītu

  1. Tortei nepieciešams izcept 4 biskvīta kārtas. Tātad jācep divreiz pa divām plātnēm. Sākam ar pirmajām divām! Atdalām 14 olu dzeltenumus no baltuma. Dzeltenumam pievienojam 14 ēdamkarotes cukura (cik olu, tik karotes cukura) un 2 paciņas vaniļas cukura. Dzeltenumus sakuļ līdz tie kļūst gaiši.
  2. Olu baltumam pievieno 2 šķipsniņas sāls un kuļ līdz olu baltumi pārvēršas cietās putās.
  3. Ieslēdz cepeškrāsni uz 185 grādiem (lai karsē gan no augšas, gan apakšas).
  4. Sakultiem olu dzeltenumiem pievieno 14 ēdamkarotes miltu un tējkaroti cepampulvera. Ja ir vēlēšanās, var pievienot 2 ēdamkarotes magoņu sēklu, visu sākotnēji apmaisa ar karoti, tad kuļ ar mikseri.
  5. Rūpīgi masā iecilā sakultos olu baltumus.

 

Ņem divas cepešpannas, tajās ieklāj cepampapīru, ieeļļo.

 

Mīklas masu vienādi sadala pa abām cepešpannām un uzmanīgi to izlīdzina, uzmanību pievēršot arī cepešpannas stūriem. No tā, cik vienmērīgi būs izlīdzinātas plātnes, būs atkarīga tortes stabilitāte. 
 

Liek cepties 185 grādos apmēram 20 minūtes. Vienu pannu liek cepeškrāsns pašā augšā, otru – pašā apakšā. Pēc 10 minūtēm tās ātri apmaina vietām.

Tāpat izcep biskvīta trešo un ceturto kārtu.

 

Sagatavo tīrus kokvilnas dvielīšus, uz kuriem uzlikt atdzesēties izceptās kārtas. Rūpīgi noņem cepampapīru.


Sākam gatavot krēmu!

  • 10 paciņas biezpiena sajauc ar 10 ēdamkarotēm cukura un 2 paciņām vaniļas cukura. Samaisa un tad blendē līdz viendabīgai masai, jeb kamēr pazūd biezpiena graudainums.
  • Sāk putot  pusi – tātad 1 litru saldā krējuma ar 4 ēdamkarotēm cukura. Kad saldais krējums gandrīz stingrs, pievieno 4 paciņas stindzinātāja. Ātri to iekuļ.
     
  • Tāpat sakuļ otru litru saldā krējuma. To pievieno biezpiena masai, kā arī 4 paciņas vaniļas cukura un 3 paciņas stindzinātāja. Var pievienot nedaudz sāls, ja kādam garšo ne tik saldas tortes.
  • Gatavo krēmu liek aukstumā.


Gatavojam ievārījumu un sulu tortes mitrināšanai

  1. Izspiež 4 citronu sulu (bez biezumiem un sēkliņām).
  2. 4 krūzes ievārījuma izberž caur sietiņu.
  3. No ievārījuma palikušos biezumus liek atsevišķā bļodā, pievieno 1,5 krūzi dzeramā ūdens, samaisa un atkal izberž caur sietiņu. Tā iegūstam sulu, kurai pievieno citrona sulu.


Gatavojam tortes pamatnes

Sagatavojam cietu virsmu nedaudz lielāku par biskvītu. Mēs izmantojam to pašu cepešpannu, bet kājām gaisā. Apvelk ar cepampapīru, bet tā, lai tas nekustētos (mēs pielīmējam ar līmlenti).

Saliek 3 biskvīta kārtas vienu uz otra un apgriež maliņas (tās ir supergardumi bērniem). 
 

Reklāma
Reklāma

Biskvīts veido pirmo apakšējo tortes slāni. Sākam to mitrināt (visērtāk to darīt ar rokām). 
 

Uz samitrinātiem biskvītiem klājam vienmērīgi ievārījumu (3–4 ēdamkarotes vienam slānim). Vidējo slāni apsmērē no abām pusēm.
 

Virsū liek biezpiena krēma masu. Ieteikums: gar biskvīta malām krēma kārta lai ir biezāka nekā vidū.

 

Liek vidējo biskvīta slāni, kas ar ievārījumu apsmērēts no abām pusēm.

 

Ja kāds stūris nošļucis, vajag apakšā palikt krēmu, lai “mājas pamati ir stabili”.

 

Kad otrā krēma kārta uzlikta, virsū liek trešo biskvīta plātni.


Sākam veidot tortes virsbūvi jeb dekorācijas

Mums rudenī ģimenē jāapvieno divas jubilejas trīs bērniem. Vecākajam dēlam vārda diena, bet jaunākajiem dvīņiem – jubileja. Tāpēc radās ideja veidot pakāpienus.

 

Ceturto biskvītu izmēru un aprēķinu, lai sagatavotu trīs pakāpienus: 1. pakāpiens no četriem slāņiem, 2. pakāpiens no trim, 3. pakāpiens no diviem slāņiem un 4. pakāpiens no viena slāņa. Visus veidoju kā torti, gan mitrinot, gan smērējot ar ievārījumu, gan klājot biezpiena masu.

 

Visu torti apsmērē ar krēmu, lai visur ir vienlīdz balts.

 

Tālāk dekorējot jāļauj vaļa fantāzijai!

 

 

Saistītie raksti