Sāls grūtniecības laikā – jā vai nē? Skaidro uztura speciāliste

Sāls jau gadsimtiem ilgi ir bijusi neatņemama mūsu garšvielu plaukta sastāvdaļa. Taču pēdējās desmitgadēs tā ieguvusi sliktu slavu, tāpēc daudzi to cenšas izslēgt no savas ēdienkartes. Tā kā topošās māmiņas īpaši rūpējas par savu veselību, tad tā ir viena no garšvielām, kam jāpievērš papildu uzmanība. Vairāk par sāls ietekmi un to, kādu sāli labāk izvēlēties grūtniecēm, stāsta Rimi veselības veicināšanas programmas Uztura speciālists iesaka vēstnese, uztura speciāliste Inga Pūce.

No sāls nav jāatsakās, bet to jālieto ar mēru

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No sāls nav jāatsakās, bet to jālieto ar mēru

 

Ir zināmi daudz sāls veidi – galda sāls, jūras sāls, sāls, kas bagātināta ar jodu, melnā sāls, romiešu sāls, Himalaju vai akmens sāls. Lai gan Latvijā populārākā ir parastā galda sāls, veikalos ir nopērkama arī jūras sāls un Himalaju sāls. Parasto galda sāli ļoti plaši izmanto pārtikas ražošanā, tāpēc bieži tiek pārsniegta ieteiktā diennakts deva – 5 grami. Grūtniecības laikā uzturā jācenšas lietot mazāk gatavus produktus un vairāk gatavot pašām. Parastās sāls palielināšana izsauc tādus nelabvēlīgus simptomus, kā kuņģa dedzināšanu, ūdens aizturi, paaugstinātu asinsspiedienu, pastiprinātu sāļu izgulsnēšanos žultspūslī un nierēs, īpaši, gados vecākām topošajām māmiņām. Bet vai tāpēc tas būtu pilnīgi jāizslēdz no uztura, vai tomēr ir kāda alternatīva? 

 

 

Rimi uztura speciāliste Inga Pūce atbild, ka alternatīva ir, un tā ir Himalaju sāls, kam ir ne tikai sāļa garša, bet arī ārstnieciska iedarbība uz organismu. Tā veidojusies aptuveni pirms 200 miljoniem gadu Himalaju reģionā, tāpēc bija pasargāta no mūsdienu piesārņojuma. Himalaju sāls satur tās pašas 84 minerālvielas un mikroelementus, kas atrodami cilvēka ķermenī, turklāt tādā formā, kas palīdz to viegli uzņemt šūnām. Tajā bez nātrija hlorīda ir arī jods, litijs, magnijs, fosfors, kālijs, kalcijs, hroms, mangāns, dzelzs, cinks un citi elementi. Lietojot šo sāli, jūs saņemat mazāk nātriju nekā lietojot galda sāli.
 

Grūtniecības laikā noteikti nevajadzētu pavisam atteikties no sāls, jo tā ir vajadzīga mūsu organismam. Inga Pūce izklāsta desmit labākās sāls īpašības: 

Reklāma
Reklāma
  • uzlabo asinsvadu veselību un samazina asinsspiedienu;
  • nodrošina veselīgas plaušas un uzlabo elpošanas funkcijas;
  • veicina stabilu pH līdzsvaru šūnās;
  • samazina novecošanās pazīmes;
  • veicina veselīgu miegu;
  • uzlabo gremošanas procesus;
  • samazina vēdera pūšanos un aizcietējumus;
  • novērš muskuļu krampjus;
  • uzlabo ūdens vielmaiņu;
  • stiprina kaulus.


 

Protams, jāatceras, ka pārmērīga sāls uzņemšana nenodrošinās visu labo sāls īpašību izpaušanos mūsu organismā. Ikdienā uzturā nevajadzētu lietot vairāk kā 5 gramu sāls. Uztura speciāliste Inga Pūce iesaka ikdienā uzturā lietot arī mazāk cukura, izvēlēties mazāk, bet labākus taukus, ēst produktus, kuros ir vairāk šķiedrvielu, lietot tikai dabīgus aromatizētājus, kā arī izvairīties no ģenētiski modificētiem pārtikas produktiem.
 

 

Kā rāda Rimi un SKDS pētījums "Kā ēd Latvija?" (2016), 76% iedzīvotāju, iegādājoties pārtiku, nepievērš uzmanību marķējumā norādītajam preču sastāvam un norāda, ka viņiem ir grūti orientēties plašajā piedāvājumā. Lai palīdzētu cilvēkiem vieglāk orientēties produktu klāstā, mainītu iepirkšanās paradumus un ilgtermiņā veicinātu iedzīvotāju veselību, ar Veselības ministrijas atbalstu Rimi veikalos ir uzsākta veselīga dzīvesveida veicināšanas programma, ko var atpazīt pēc marķējuma zīmes Rimi uztura speciālists iesaka. Produkti, kas apzīmēti ar jauno marķējuma zīmi, atlasīti saskaņā ar sešiem veselīga uztura principiem.