Desmit pazīmes, kuras nedrīkst ignorēt. Tās var liecināt par vēzi!

Sabiezējums krūtī, pēkšņs svara zudums, asinis izkārnījumos – šīs pazīmes, kas liecina, ka noteikti ir jāapmeklē ārsts, lai izslēgtu ļaundabīga audzēja iespējamību, zina gandrīz visi. Bet ir vēl vairākas brīdinošas pazīmes, kuras nevajadzētu ignorēt. Padomāsim par savu veselību mazliet vairāk. 

Liela daļa onkoloģisko saslimšanu mūsdienās nav nāves spriedums. Jo agrāk to atklāj, jo veiksmīgāk izārstē.

FOTO: Shutterstock.com

Liela daļa onkoloģisko saslimšanu mūsdienās nav nāves spriedums. Jo agrāk to atklāj, jo veiksmīgāk izārstē.

Londonas Higiēnas skolas pētnieki ir apkopojuši tipiskākās un biežāk novērotās nespecifiskās veselības problēmas, ar kurām cilvēki ir vērsušies pie ārstiem un savlaicīgi atklājuši vēzi tā agrīnajā stadijā, kad slimība vēl ir pilnībā izārstējama. 

Pamanot zemāk minētās izpausmes, pacentieties apmeklēt ģimenes ārstu tuvāko divu nedēļu laikā.


Aizsmakusi vai čerkstoša balss
Ja balss pazūd laikā, kad esi saaukstējies, raizēm nav iemesla. Turpretim, ja esi palicis bez balss ilgāk par 2 – 3 nedēļām bez redzama iemesla, neatstāj to bez ievērības. Ilgstošas problēmas ar balsi var liecināt var audzēju kaklā vai uz balsenes. Ilgstošs klepus, kas nepāriet trīs un vairāk nedēļu laikā, var būt viena no plaušu vēža pazīmēm. 


Svīšana naktī
Pastiprināta svīšana sievietēm ir menopauzes laikā. Bet var būt arī cits iemesls – svīšana ir ļaundabīga vēža - limfomas pazīme. Limfoma ir limfātiskās sistēmas audzējs, bet pastiprināta svīšana saistīta ar to, ka limfomas šūnas patērē ļoti daudz enerģijas. Vēl viena brīdinoša pazīme – palielināti limfmezgli cirkšņos un padusēs.


Dedzināšana pakrūtē, grēmas 
Nē, nemieriniet sevi ar domu, ka dedzināšana pakrūtē pēc trekna vai asa ēdiena ir  pavisam normāla parādība un tā ir visiem. Veseli cilvēki no šādām izpausmēm necieš, tāpēc, ja simptomi saglabājas ilgāk par 3 nedēļām, apmeklējiet ārstu. Pazīmes var liecināt par kuņģa, barības vada, aizkuņģa dziedzera vai pat olnīcu vēzi. 


Sāpes muguras vidusdaļā
Protams, muguras sāpes ir otrs izplatītākais sāpju veids uzreiz pēc galvas sāpēm. 99% gadījumu iemesls tiešām ir fizioloģisks un saistīts ar mugurkaula deformācijām vai nospiestiem nerviem, tomēr paliek 1 % gadījumu, kas muguras sāpes var būt aizkuņģa dziedzera vēža pazīme. Orgāns atrodas diezgan tuvu mugurkaulam un var skart nervus. Tipiskas sāpes sākas vēdera augšdaļā un izstarojas uz muguras pusi. Turpretim “vienkārši” muguras sāpes parasti lokalizējas muguras lejasdaļā vai placu daļā. 


Rozā izdalījumi pēc menopauzes 
Sasniedzot menopauzi, rūpīgi vērojiet savu veselību. Jebkāda veida asiņošana, pat pati niecīgākā, no vagīnas ir jāuztver nopietni. Tās var būt endometrija vēža pazīmes. Īpašā riska grupā ir sievietes ar lieko svaru. Savlaicīgi atklāts, šīs ļaundabīgais audzējs ir veiksmīgi ārstējams. 

Reklāma
Reklāma


Problēmas ar urinēšanu 
Vīriešu vājā vieta – prostata. Ja tā ir palielināta, ir labdabīgs vai ļaundabīgs audzējs, biežāk nekā būtu normāli gribas aiziet pačurāt. Īpaši naktīs! Var būt arī grūti uzsākt čurāšanu. Ar diezgan vienkāršu testu palīdzību var noskaidrot, kas kaiš vīrieša otrai sirdij. Prostatas audzēji vairumā gadījumu nav agresīvi, dažreiz pat nav nepieciešama aktīva ārstēšana, vien rūpīga uzraudzība.  


Rīšanas grūtības
Insults, smadzeņu traumas un vēl dažas medicīniskas diagnozes var izpausties kā rīšanas grūtības, kas laiku pa laikam apgrūtina ikdienu. Bet tā var būt arī rīkles, balsenes, mēles vai mutes vēža pazīme. Vēl viens simptoms – sāpes mēles pamatnes rajonā. Lai nu kā, visi šie audzēji, laikus atklāti, labi padodas ārstēšanai. Īpašā riska grupā ir smēķētāji, iedzērāji un.... jauni cilvēki. Angļu zinātnieki to saista ar cilvēka papilomas vīrusa strauju izplatīšanos caur vieglprātīga orālā seksa priekiem. 


Gļotaina vēdera izeja ar asins piemaisījumiem 
Jā, mēs zinām, ka asinis izkārnījumos ir brīdinājuma zīme, bet nozīme ir arī khmm... tekstūrai, krāsai, vēdera iziešanas biežumam un tam, vai šis process nesagādā sāpes. Ja vienmēr bija tā, un tagad – savādāk, un izmaiņas saglabājas trīs nedēļas no vietas – dodies pie ārsta. Tā var būt zarnu, olnīcu  vai aizkuņģa dziedzera audzēja pazīme. 


Nedzīstoši, sāpīgi ādas bojājumi
Jau gadiem tiek aicināts neatstāt bez ievērības aizdomīgas dzimumzīmes, kas sulo, sāp vai maina formu. Bet ādas vēzis var izpausties arī kā citi nepatīkami ādas bojājumi, kas nesadzīst 2 – 4 nedēļu laikā. Tie var asiņot, niezēt, mainīt izskatu. Ātri pie ārsta! 


Čūlas mutē un uz mēles 
Čūliņas mutē var nozīmēt gan stomatītu, gan herpes izsitumus, bet šīs čūliņas parasti pāriet dažu dienu laikā. Turklāt tās ir sāpīgas. 
Ja mutē ir čūliņas, kas nesadzīst 3-4 nedēļu laikā, pie tam tās nesāp, tad tās var būt mutes vai mēles vēža pazīmes. Pievērs uzmanību mēlei – ja uz tās ir balti laukumi, biezs aplikums, redzamas izmaiņas mutes gļotādā, tad labāk apmeklēt ārstu. 


Piecas pazīmes, kuras nekad nedrīkst ignorēt!

  • Pēkšņs svara zudums, ja netiek ievērotas nekāda speciālas diētas
  • Asinis urīnā vai fēcēs
  • Klepus ar asinīm
  • Sabiezējumi krūtīs, ādas izmaiņas uz krūts
  • Pēkšņas un stipras sāpes vēderā



Avots: The Guardian

Saistītie raksti