4 brīdinājuma pazīmes tam, ka tavas zarnas nav veselas

Amerikāņu ārsts skaidro, kas jāzina par neveselīgu zarnu stāvokli un pazīmēm, kas uz to norāda. Daudzi medicīnas eksperti zarnas dēvē par otrajām smadzenēm, un tas ir tāpēc, ka zarnām ir svarīga loma mūsu vispārējā veselībā.
Kā saglabāt zarnu veselību? Pirmais solis ir sabalansēts uzturs, kas ietver daudz svaigu augļu un dārzeņu.

FOTO: Shutterstock.com

Kā saglabāt zarnu veselību? Pirmais solis ir sabalansēts uzturs, kas ietver daudz svaigu augļu un dārzeņu.

Zarnu un smadzeņu saikne ir tik spēcīga, ka ir pierādīts, ka tā ietekmē garastāvokli, izziņas spējas un pat miegu. Zarnās dzīvo arī milzīgs skaits mikroorganismu, ko vienā vārdā dēvē par zarnu mikrobiomu," skaidro Dr. Tomi Mičels, sertificēts ģimenes ārsts no ASV Holistiskā Labsajūtas centra.

 

Lielākā daļa no mums ir dzirdējuši terminu "zarnu veselība", bet ko tas īsti nozīmē? "Jūsu zarnās mīt vairāki triljoni mikrobu, kas ir ļoti svarīgi vispārējai veselībai. Šīs noderīgās baktērijas palīdz sagremot pārtiku, ražo vitamīnus un aizsargā organismu pret kaitīgiem patogēniem. Ja zarnu baktēriju līdzsvars tiek izjaukts, tas var izraisīt stāvokli, ko dēvē par disbiozi, kas saistīts ar dažādām veselības problēmām, tostarp alerģijām, autoimūnām slimībām un pat depresiju. 

 

Reklāma
Reklāma

Kā saglabāt zarnu veselību? Pirmais solis ir sabalansēts uzturs, kas ietver daudz svaigu augļu un dārzeņu. Ja iespējams, jāizvairās arī no pārstrādātiem pārtikas produktiem un antibiotikām. Turklāt regulāras fiziskās aktivitātes un stresa mazināšanas pasākumi var palīdzēt veicināt veselīgu zarnu vidi.

 

Četras pazīmes, kas norāda, ka ar zarnām kaut kas nav labi: 

 

  1. Nemitīgs nogurums
    Protams, šis ir nespecifisks daudzu slimību simptoms, taču arī neveselīgs zarnu stāvoklis var izraisīt nogurumu un enerģijas trūkumu. Lielākā daļa cilvēku neapzinās, cik svarīga ir zarnu veselība un tā var ietekmēt visu organismu. Pirmkārt, zarnas ir atbildīgas par pārtikas šķelšanu un barības vielu iegūšanu. Ja zarnas nedarbojas pareizi, organisms nesaņem barības vielas, lai varētu funkcionēt. Otrkārt, zarnās dzīvo triljoni baktēriju, kurām ir būtiska nozīme mūsu veselības uzturēšanā. Zarnu baktēriju nelīdzsvarotība ir saistīta ar nogurumu un citām veselības problēmām. Visbeidzot, zarnas ir savienotas ar smadzenēm, izmantojot klejojošo nervu. Šis savienojums nodrošina informācijas plūsmu starp zarnām un smadzenēm. Ja zarnas nav veselas, šī komunikācija tiek traucēta, izraisot noguruma sajūtu.
  2. Gremošanas problēmas
    Lielāka daļa cilvēku zina, ka biežāk sastopamās neveselīga zarnu trakta pazīmes ir, piemēram, grēmas, gremošanas traucējumi, vēdersāpes un slikta dūša. Tomēr arī vēdera uzpūšanās, aizcietējumi un bieža caureja liecina par gremošanas problēmām. Šos simptomus var izraisīt dažādi faktori, tostarp jutība pret pārtiku, vīrusu infekcijas un kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi. Dažos gadījumos tie var liecināt arī par kaut ko nopietnāku, piemēram, celiakiju vai Krona slimību. Ja regulāri izjūtat kādu no šiem simptomiem, noteikti vērsieties pie ārsta, lai izslēgtu jebkādas veselības problēmas. Rūpes par zarnu veselību ir ļoti svarīgas vispārējai labsajūtai, tāpēc neignorējiet šīs brīdinājuma pazīmes.
  3. Garastāvokļa svārstības
    Lielākā daļa no mums kādā dzīves posmā ir piedzīvojuši garastāvokļa svārstības. Dažiem no mums šīs svārstības ir vieglas un ātri pāriet. Tomēr citiem tās var būt smagas un ilgstošas, kas var ilgt vairākas dienas vai pat nedēļas. Lai gan garastāvokļa svārstības var izraisīt vairāki faktori, piemēram, stress vai hormonu nelīdzsvarotība, tās var liecināt arī par sliktu zarnu veselību. Ja zarnas ir veselas, tās ražo dažādus neirotransmiterus, kas palīdz saglabāt stabilu garastāvokli. Tomēr, ja zarnas ir neveselīgas, tās var iekaist un ražot mazāk neiromediatoru. Tas var izraisīt pastiprinātu trauksmi un depresiju, kā arī citus garastāvokļa traucējumus. Turklāt neveselīgs zarnu trakta stāvoklis var izraisīt arī uztura nepilnības, kas var vēl vairāk veicināt garastāvokļa svārstības.
  4. Bieža slimošana ar vīrusa infekcijām
    Jūsu zarnās dzīvo triljoni baktēriju, tostarp labas un sliktas baktērijas. Šo mikroorganismu kopienu sauc par zarnu mikrobiomu, un tam ir būtiska nozīme jūsu veselības uzturēšanā. Piemēram, labās zarnu baktērijas palīdz šķelt pārtiku, absorbēt barības vielas un cīnīties ar kaitīgiem patogēniem. Tomēr, ja labo un slikto baktēriju līdzsvars ir izjaukts, tas var izraisīt gremošanas problēmas un novājinātu imūnsistēmu. Neveselīgs zarnu trakta stāvoklis var arī padarīt jūs uzņēmīgāku pret tādām slimībām kā saaukstēšanās un gripa.

Saistītie raksti