Kā rīkoties, ja bērnam iekodis kāds dzīvnieks vai kukainis?

Iepazīstinām ar rīcības plānu, kā rīkoties, ja bērnam ir iekodis kāds dzīvnieks, indīga čūska, iedzēlis irsis, bite vai cits indīgs insekts, kā arī ja piesūkusies ērce.
Vienam mazulim no bites koduma var nebūt nekādu seku, citam tas ir ļoti bīstami.

FOTO:

Vienam mazulim no bites koduma var nebūt nekādu seku, citam tas ir ļoti bīstami.

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Konsultējis ārsts, RSU MITC simulāciju instruktors Mareks Marčuks; Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Reklāma
Reklāma

 

  • Kukaiņu kodumu riska grupā ir alerģiski bērni. Vienam mazulim no bites koduma var nebūt nekādu seku, citam tas ir ļoti bīstami. Alerģisku bērnu pasargāšanai ieteicams logiem likt priekšā sietiņu, sargāt mazuļa ratiņus. Jāmāca bērnam: ja viņš istabā redz lapseni, biti vai irsi, uzreiz jāiet ārā no telpas un jāsauc palīgā pieaugušais.
  • Ja insekts iekodis sejas, kakla apvidū vai mutē, jebkuram bērnam un pieaugušajam iespējama elpceļu nosprostošanās un smakšana tūskas dēļ. Šādās situācijās nekavējoties jāizsauc ātrā medicīniskā palīdzība, jādod cietušajam sūkāt ledu vai dzert maziem malkiem aukstu šķidrumu, jādzesē kakls no ārpuses.
  • Ļoti bīstams ir irsis! Tā indes deva ir milzīga. Un visbīstamāk, ja irsis iekož sejā, galvā vai mutē.
  • Ja piesūkusies ērce, pēc iespējas ātrāk tā jāizvelk. Ja nav iespējams to labi satvert, izvilkšanai izmanto diega cilpu, pinceti vai veikalos nopērkamo ērču izvilkšanas ierīci. Ērci nesaspiest! Lai ērci izvilktu, neko nevajag tai liet virsū – nedz eļļu, nedz citas vielas, par kurām dzirdēts, ka tad šis kukainis pats izlīdīs. To, vai ērce pārnēsā encefalītu vai Laimas slimību, var noteikt pārbaudēs. Taču, pat ja tas tiek konstatēts, tas nenozīmē, ka slimības bērnam patiešām ir nodotas. Ja mazais nav vakcinēts, vecāku uzdevums ir pēc trim četrām nedēļām pavērot koduma vietu – vai tai apkārt neveidojas apsārtums un vai bērnam neparādās temperatūra. Ja mana kādas izmaiņas, nekavējoties jāsazinās ar ārstu.
  • Jāmāca bērnam čūskas daba – ja to neaiztiek un tai neuzkāpj, čūska vispirms mēģinās aizbēgt vai šņācot brīdinās cilvēku, lai tas netuvojas. Tāpat jāmāca atpazīt, kā izskatās Latvijas čūskas, jo īpaši vienīgā indīgā Latvijas čūska – odze. Ja bērnam iekož čūska, jāsteidzas uz slimnīcu vai jāizsauc ātrā medicīniskā palīdzība. Čūskas koduma vietu nedrīkst aiztikt! Nelikt žņaugu vai pārsējus, nesūkt indi ar muti, negriezt, citiem vārdiem – neko nedarīt, bet gaidīt ārsta palīdzību. Jāuzmana, lai savainotā roka/kāja pēc iespējas atrastos miera stāvoklī. Ja traumētajai ekstremitātei ir uzvilktas kādas rotas vai ciešs, piegulošs apģērbs, tas uzreiz jāvelk vai jāplēš nost. Koduma vietā var ātri parādīties tūska, un kas cieši piegulošs var vēl vairāk traucēt asinsriti.
  • Ja dodas sēņot, ogot vai vienkārši staigāt pa mežu, jāveic drošības pasākumi, lai pasargātos no čūskām, – kājās jāuzvelk gumijas zābaki un biezas garās bikses. Latvijā ir tikai trīs čūsku sugas: odze, zalktis, gludenā čūska. Ir arī glodene, taču tā nav čūska, vairāk uzskatāma par ķirzaku. Ja glodene tomēr ir iekodusi, koduma vietā būs neliels apsārtums, kas ātri pazudīs. Indīga ir tikai odze, savukārt gludenā čūska, kas sastopama retāk, nav indīga, taču ir agresīva. (Lai iemācītos atšķirt šīs čūskas, lasi šeit.)

Saistītie raksti