Bērnam iekodusi čūska vai iedzēlis irsis – kā rīkoties?

Iepazīstinām ar rīcības plānu, kā rīkoties, ja bērnam ir iekodusi indīga čūska, iedzēlis irsis, bite vai cits indīgs insekts, kā arī ja piesūkusies ērce.
Rīcības plāns,kā rīkoties ja bērnam ir iekodis indīga čūska vai kukains.

FOTO:

Rīcības plāns,kā rīkoties ja bērnam ir iekodis indīga čūska vai kukains.

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Konsultē: NMPD Pirmās palīdzības sistēmas organizēšanas nodaļas galvenais speciālists Miķelis Puķītis, ārsts, RSU MITC simulāciju instruktors Mareks Marčuks un bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks.

 

Čūskas kodums

Reklāma
Reklāma

Ja iekodusi čūska, uzreiz jāsteidzas uz slimnīcu. Koduma vietu neaiztikt un nekustināt – nelikt žņaugu, necensties indi izsūkt. Var atvēsināt koduma vietu ar vēsu objektu vai ledu, lai sašaurinātu asinsvadus koduma vietā, un dot pastiprināti dzert šķidrumu. Svarīgi ir nomierināt cietušo, jo satraukums paātrinās sirdsdarbību. Arī medikamentus nedrīkst dot, jo nav zināms, kā šīs zāles reaģēs ar čūskas indi. 

 

Indīgu kukaiņu kodumi

  • Ja bite, irsis vai cits insekts iedzēlis sejā, galvā vai kakla rajonā, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, jo tūskas dēļ var sākties smakšana! Līdz mediķu ierašanās brīdim sadzeltā vieta obligāti jādzesē ar aukstu kompresi, ja iedzelts mutē, dot bērnam sūkāt ledu vai maziem malkiem dzert aukstu ūdeni, kā arī dzesēt kaklu no ārpuses.
  • Piesūkusies ērce pēc iespējas ātrāk jāizvelk, izmantojot pinceti vai diegu un cenšoties to nesaspiest. Nekādā gadījumā neliet ērcei virsū eļļu vai citus līdzekļus.

Saistītie raksti