12 bīstamas sadzīves lietas bērnistabā un guļamtelpā PLUS padomi drošai telpu iekārtošanai

Skaisti un koši iekārtota, bet vai droša? Bērnam bīstamus apstākļus var radīt dažādas lietas, kas atrodas bērnistabā. Dzīvību apdraud rotaļlietas ar sīkām detaļām, nereti mazais “nobauda” visu, kas gadās ceļā. Ja lellei izkritusī actiņa negaršos, ļoti iespējams, ka sagribēsies to iebāzt, piemēram, degunā vai ausī. Ja mājās ir vecāks bērns, šis var būt īstais laiks, kad lielākajam iemācīt nolikt savas mantas vietā.
  • Jānis Upenieks, bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

    Jānis Upenieks, bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

    bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

Jau no bērna dzimšanas iekārto bērnam drošu vidi!

FOTO:

Jau no bērna dzimšanas iekārto bērnam drošu vidi!

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Vislabāk spēļlietas glabāt viegli tīrāmā mantu kastē, nevis, piemēram, celofāna maisiņos. Rotaļājoties bērni maisiņus var uzvilkt uz galvas, pakļaujot sevi nosmakšanas riskam. 

 

Nopietnas traumas var gūt arī ar bērniem paredzētajiem staiguļiem, kas joprojām pie mums nav aizliegti. 

Staigulīši mazajiem ir bīstami saistībā ar apgāšanās risku pie kāpnēm, kā arī nelabvēlīgi ietekmē bērna skeleta attīstību. 

 

Priekšlaicīga iemaņu stimulēšana nav veselīga, jo mazulis jaunas prasmes apgūst tikai tad, kad augošais ķermenis tam ir gatavs. 

 

Bīstamākais bērnistabā:

  1. nepiemērotas rotaļlietas;
  2. celofāna maisiņi, kurus var uzmaukt galvā, un nosmakt;
  3. vaļējas kontaktligzdas un vadu pagarinātāji, aiz kuriem paraujot vai aizķeroties var uzraut sev virsū ierīces;
  4. durvis ar stiklu;
  5. viegli atverami logi;
  6. mēbeles, kas novietotas tuvu logiem;
  7. atbilstoši nepiestiprinātas vai nepiemērotas bērnu mēbeles.

 

Īpaši bīstamas ir salūzušas rotaļlietas, no kurām viegli var izknibināt un norīt, piemēram, baterijas. Lai arī baterijas mums šķiet pārāk lielas mazajai mutei, ik gadu vairāki bērni tomēr tās pamanās apēst un nonāk slimnīcā. 

 

Baterija ir ļoti bīstama dzīvībai! 

Ja to norij, baterija nonāk barības vadā, pielīp pie tā sieniņas un izdala sevī esošas stipras ķīmiskas vielas, kas jau dažu stundu laikā var burtiski izdedzināt caurumu barības vada un trahejas sienā, arī aortā, no kā bērns var aiziet bojā. 

 

Mazulis var nožņaugties ar aukliņām, striķīšiem un bantēm, kas ir garākas par 15 centimetriem. Aukliņās var būt iesietas rotaļlietas, tās mēdz būt arī pie aizkariem un žalūzijām – lentēs var iepīties un nosmakt. 

 

Reklāma
Reklāma

Logiem jābūt aizvērtiem un labi noslēgtiem, lai bērns patvaļīgi tos nevarētu atvērt, ievērt pirkstus vai izkrist ārā. Logus vienmēr atvērt tikai vēdināšanas režīmā!

 

Bīstamākais guļamtelpā: 

  1. redeļu gultas – redeļu spraugas nedrīkst pārsniegt 10 centimetru platumu (!);
  2. divstāvu gultas;
  3. gultā saliktas rotaļlietas, liekas segas, lupatiņas, dvieļi u. c. lietas;
  4. gulta bez apmalēm;
  5. pārtinamais galds – iespējami kritieni no tā.

 

Mēbelēm bērnistabā ir jābūt labi nostiprinātām, lai tās neuzgāžas virsū, un ar apaļām vai ovālām malām. Ja mēbeles jau sagādātas un tās nav iespējams nomainīt, var iegādāties vai pagatavot aso stūru uzliktņus. Jāuzmanās no stikla virsmām, durvju vai sekciju stikliem, kas var savainot bērnu, nejauši saplīstot. Tās var aplīmēt ar speciālām aizsargplēvēm, kuras neļaus lauskām ievainot bērnu stikla sasišanas gadījumā. 

 

Lai mazulis neiebāztu galvu, neiesprūstu un nenožņaugtos, bērnu gultiņas redelēm jābūt ar atstarpēm, kas ir ne lielākas par 10 centimetriem. Mūsdienu ražotāji šo noteikto standartu ievēro, taču, ja gultiņa tiek darināta paša rokām, speciāli tiek 23 pasūtīta vai pārmantota no paaudzes paaudzē, šis faktors obligāti ir jāņem vērā. Nedrīkst aizmirst, ka redeles ir arī trepju margās, nožogojumos u. c. vietās! 

 

Līdz gada vecumam nevajag bērnu guldīt uz spilvena, gultā nedrīkst turēt mīkstās mantiņas, ko mazulis var uzraut sev virsū, un šādi nosmakt. 

Tāpat gultā nedrīkst atrasties nekādas lupatiņas, dvieļi, kā ar pudelīte ar dzērienu, telefons vai citas elektroierīces. 

 

Vienmēr bērna gultiņas redeles jāpaceļ pietiekamā augstumā, īpaši ja mazulis jau prot piecelties un stāvēt! 

 

Nesiet ar auklu pie gultas nedz rotaļlietas, nedz māneklīti – auklas var apvīties bērnam ap kaklu! 

 

Iegādājoties gultu lielākam bērnam, jāņem vērā, ka drošāka būs ar apmalēm, – dažkārt arī kritiens no 30 centimetru augstuma var būt bīstams. 

 

Ierīkojot vietu pārtinamajam galdam, jālūko, lai zīdaiņa pārtīšanas brīdī viss nepieciešamais ir rokas stiepiena attālumā. Neizmantot nepiemērotas virsmas kā pārtinamo galdu. Neatstāt bērnu (arī jaundzimušo!) nepieskatītu uz augstām virsmām! Jāatceras – drošākā vieta mazulim ir grīda! 

 

Bērna gultiņas tuvumā neturēt elektriskās sildierīces, kā arī nenovietot gultiņu blakus radiatoriem – mazais var gūt nopietnus apdegumus! 

Saistītie raksti