10 padomi vecākiem, kā izaudzināt laimīgu bērnu

Ikviens vecāks vēlas, lai viņa bērns izaugtu vesels, veiksmīgs un gudrs. Un tas viss ietekmē arī to, vai viņš būs laimīgs. Lūk, 10 padomi, kā panākt, lai bērns izaug par veiksmīgu un laimīgu cilvēku.

Vienkārši veidi, kā bērnā vairot laimi.

FOTO: Shutterstock.com

Vienkārši veidi, kā bērnā vairot laimi.

1. Parūpējies arī par sevi 

Nav viegli uzņemties atbildību par mazu cilvēciņu, kurš vēl tikai iepazīst pasauli, taču tāds ir vecāku uzdevums. Viens no noteikumiem, kā nepieļaut, lai šis uzdevums kļūst par grūtu – parūpēties pašiem par sevi. Tas nozīmē – uzturēt formā gan savu ķermeni, gan prātu. Rūpēties par savu labsajūtu, lai varētu ar simt procentu atdevi uzmanību veltīt savām atvasēm. 

 

2. Nepieļauj atlaides disciplīnā

Ne reizi vien bērni atļaujas sadumpoties pret vecāku noliktajiem noteikumiem. Taču vēlāk cilvēks novērtē, ka vecāki viņu disciplinējuši. Ja mājās ir konkrēta kārtība un noteikumi, kas bērnam jāievēro, tas viņam sniedz stabilitātes izjūtu. 

 

3. Novērtē bērna centību 

Nekoncentrējies uz rezultātiem – uz bērna sekmēm vai dažādu konkursu sasniegumiem, bet gan pievērs uzmanību tam, cik ļoti bērns cenšas, lai sasniegtu to, ko ir sasniedzis. Laba izglītība netiek iegūta ar to vien, ka ir laba atzīme kontroldarbā. Izglītību veido spējas – cenšanās un vēlme attīstīties un iegūt zināšanas, un arī spēja tikt galā ar grūtībām. To sauc par domāšanas izaugsmi. 

 

4. Komunicēt ar bērniem – tā ir prioritāte

Daudzi pusaudžu apgalvo, ka ir nomākti tāpēc, ka viņi nespēj saprasties ar pieaugušajiem un otrādi, galvenokārt tāpēc, ka viņi tikpat kā nekomunicē savā starpā. Arvien vairāk un vairāk tīņa vecuma bērnus nomāc depresija un domas par pašnāvību tieši tādēļ, ka „neviens viņus nesaprot”. Sākt runāt ar savu bērnu tikai tad, kad viņā trako pusaudžu hormoni , ir par vēlu. Kontakts un komunikācija ar savām atvasēm jānodibina jau no agra vecuma. Jārunā, jārunā un vēlreiz jārunā.

 

5. Esi optimists 

Ja vecāki ikdienā pārsvarā ir pozitīvi noskaņoti un priecīgi, šīs pašas emocijas kļūst pašsaprotamas arī bērnam. Turklāt komunikācija pozitīvā atmosfērā ir daudz vieglāka un patīkamāka kā bērnam, tā vecākiem. Tāpēc savu gaušanos par nedienām darbā vai slikto valdību atstāj ārpus mājas sienām, un bērnu klātbūtnē radi vidi, kas ir optimisma pilna. 

 

Reklāma
Reklāma

6. Bet nezaudē realitātes izjūtu

Protams, ir labi būt optimistam, bet par simts procentiem ignorēt negatīvas emocijas un pilnībā tās slēpt no bērniem – ir tikpat slikti, cik izrādīt tās pārāk daudz. Bērni, kuri nav redzējuši, ka vecāki tomēr reizi pa reizei arī paraud vai padusmojas, kas ne vienmēr ir slikti, neiemācās paust emocijas, bet patur tās sevī. Taču arī skumjas, dusmas un vilšanās, proti, nelielās devās, ir sajūtas, kas palīdz cilvēkam pieaugt.  

 

7. Mazāk rotaļlietu

Jo mazāk rotaļlietu bērnam, jo viņš vairāk motivēts izpētīt pasauli un attīstīt savu domāšanu. Ja vien dotu tādu iespēju, redzētu, ka bērniem piemīt unikāla spēja pašiem izdomāt jaunas spēles un atrast priekšmetus, ar ko spēlēties. Reizēm pat trokšņainai, it kā izglītojošai rotaļlietai var būt pretējs efekts, jo mazina bērna iztēli.  Turklāt šis padoms atrisina problēmu, kur visas rotaļlietas likt. Mazāk to ir, mazāk vietu aizņem.  

 

8. Atstāj arī vienu 

Ja vecāki nemitīgi uztraucas par saviem bērniem, domājot, ka, būdami vieni paši, viņi neko nespēj un tas ir pārāk nedroši, tas bērnam nemaz nepalīdz. Patiesībā – bērni ļoti ātri adaptējas, pat labāk par pieaugušajiem, tāpēc, ļaujot viņiem būt arī vieniem pašiem un nesekojot ik uz soļa,  viņi iemācās būt patstāvīgāki. Bērnu instinkti, sociālās prasmes un domāšanas spējas darbojas daudz asāk, kad ir vieni paši un neviens nedara un nedomā viņu vietā. 

 

9. Iemāci būt atbildīgam

Nebaidies bērnam uzdot pienākumus. Bērni, kuru vecāki lūguši regulāri darīt kādus sīkākus vai lielākus mājas darbus, piemēram, iznest atkritumu maisu vai noslaucīt putekļus, nomazgāt traukus, piedzīvo daudz veiksmīgāku prāta, sociālo un emocionālo izaugsmi. Pienākums māca būt atbildīgam, un atbildīgs cilvēks spēj vieglāk veidot attiecības ar citiem.   

 

10. Tikpat svarīga ir pateicība

Māci savam bērnam būt pateicīgam un novērtēt to, kas viņam dots. Tas ne tikai veido labu cilvēku, bet ari glābj no depresijas. Kā to iemācīt? Viens no variantiem – palūdz lai bērns katru dienu uzraksta divas lietas, par ko un kam viņš saka „Paldies!” vai trīs lietas, kas viņam šodien sagādājušas vislielāko prieku. Un kāpēc lai šajā uzdevumā nepiedalītos arī vecāki? Lielisks veids, kā sarunāties. 

 

Avots: www.lifehack.org 

Saistītie raksti