Kā pareizi pārvadāt bērnu automašīnā un kura vieta ir bērnam ir visdrošākā

4:48

Bērns

Kurā pasažiera sēdeklī bērnam ir visdrošāk? No kāda vecuma bērns drīkst braukt bez autokrēsliņa? Kas jāņem vērā, izvēloties lietotu autokrēsliņu? Uz šiem un citiem jautājumiem “Mammamuntetiem.lv” atbild Edmunds Ozolnieks, Drošas Braukšanas Skolas eksperts.

* Ir tikai viens veids, kā visdrošāk bērnu pārvadāt bērnu – lietojot autokrēsliņu. Bez autokrēsliņa pārvadāt bērnu nav ne ieteicams, ne drīkst.
* 150 centimetri ir tā robeža, kas nosaka, vai bērnam nepieciešams autokrēsliņš. Ja bērnam ir 150 centimetru, viņš var sēdēt bez krēsliņa. Ja bērna augums ir zem 150 centimetriem, ir jālieto krēsliņš.
* Bērnu var pārvadāt priekšējā sēdeklī ar sēdeklīti. Atkarībā no bērna auguma jāizvēlas atbilstošs krēsliņš. Pārvadājot zīdaini atpakaļ skata krēsliņā, obligāti ir jāatslēdz priekšējie drošības spilveni. Tas ir saistīts ar to, lai sadursmes brīdī, kad spilvens izšaujas, lai krēsliņu neaizmet prom.
* Tas pats arī darbojas ar lielākiem krēsliņiem, kas arī ir ar skatu braukšanas virzienā, kas ir saudzējošāki, kas trieciena brīžos pasargā vairāk, bet tad jābūt drošības spilvenam atslēgtam.