Kaulu lūzumi bērniem: kā zināt, ka salūzis, un kā sniegt pirmo palīdzību

Augoša bērna kauli ievērojami atšķiras no pieauguša cilvēka kauliem. Bērni ir ļoti aktīvi, bieži lec, kāpj un arī krīt, tāpēc daba ir izveidojusi virkni aizsargmehānismu, lai katrs kritiens nebeigtos ar salauztu kaulu un ģipsi uz rokas vai kājas.
  • Jānis Upenieks, bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

    Jānis Upenieks, bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

    bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs

Bērni ir ļoti aktīvi, bieži lec, kāpj un arī krīt, tāpēc daba ir izveidojusi virkni aizsargmehānismu.

FOTO:

Bērni ir ļoti aktīvi, bieži lec, kāpj un arī krīt, tāpēc daba ir izveidojusi virkni aizsargmehānismu.

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”.

 

Dabas dotie aizsargmehānismi, kas pasargā bērnus no kaulu lūzumiem ir: 

  • biezā un ļoti izturīgā kaulplēve, kas ne tikai nodrošina kaula augšanu resnumā, bet arī mehāniski pasargā no lūzuma kritiena brīdī,
  • arī pats kauls savas struktūras ziņā atšķiras – tas ir ievērojami irdenāks un elastīgāks par pieauguša cilvēka kaulu,
  • bērna kauliem ir jāizaug garumā – to nodrošina augšanas zonas, īpašas skrimšļa plātnītes kaulu galos. Skrimslis ir mīkstāks par kaulu, tāpēc bērniem lūzumi bieži notiek tieši ap šīm augšanas zonām,
  • sevišķa augošu kaulu spēja ir remodelācija – atjaunojas kaula sākotnējā forma pat tad, ja lūzuma rezultātā kauls sākotnēji ir saaudzis ar nobīdi. Tiesa gan, šī spēja ir vērojama tikai maziem bērniem un izzūd pēc 12 gadu vecuma.

 

Lūzuma rašanās cēloņi dažādās vecuma grupās: 

  • Zīdaiņa vecums – līdz 4–5 mēnešiem mazulis ir nosacīti “nekustīgs” – “kur noliksi, tur atradīsi” –, taču pēc šā vecuma bērns sāk velties un krasi pieaug ar kritieniem no augstuma saistītās traumas – galvaskausa un ekstremitāšu lūzumi. Reizēm diemžēl zīdaiņa raudāšana nokaitina kādu neadekvātu pieaugušo, un bērnam nākas piedzīvot arī fiziskas vardarbības sekas.
  • Pirmsskolas vecums – roku un kāju lūzumi, kas rodas, krītot no sava auguma (bērns mācās staigāt, skriet, braukt ar velosipēdu). Atsevišķās situācijās kritieni no augstuma – no krēsliem, galdiem, palodzēm u. c.
  • Skolas vecums – bērni kļūst aktīvāki, parādās jauni hobiji, sportiskās aktivitātes un ar tām saistītas traumas. Atsevišķi sporta veidi raksturīgi ar biežāku traumu gūšanu, piemēram, cīņas sporta veidi, motosports, basketbols, futbols, batuti u. c.
  • Pusaudži – hormonu vētras nes līdzi arī vēlmi izaicināt likteni, un jaunieši labprāt iesaistās ekstrēmos sporta veidos, lec uz galvas ūdenī vai, piemēram, paņem pavizināties vecāku auto. Vēlme izrādīties vienaudžiem reizēm liek atteikties no drošības inventāra izmantošanas. Gadās, ka šīs pārgalvīgās aktivitātes notiek 108 alkohola un citu atkarību izraisošo vielu iespaidā. Diemžēl reizēm sekas paliek uz visu turpmāko dzīvi.

 

Galvaskausa lūzumi zīdaiņa vecumā

Zīdaiņu vecumā galvaskausa lūzumi ir ļoti raksturīgs traumu veids. Pamatā tie rodas, krītot no dažāda augstuma virsmām. No dabas zīdainim proporcionāli smagākā ķermeņa daļa ir galva, tāpēc krītot tā būs pirmā, ar kuru bērns piezemēsies. Lielākoties kritieni ir saistīti ar nepieskatītu bērnu uz gultas, dīvāna vai pārtinamās virsmas. Reizēm vecāki kā pārtinamo virsmu izmanto veļasmašīnu vannasistabā. Šādai virsmai nav aizsargvaļņu, un zīdainis var viegli pārripot pāri malai. Kritiena augstums šādā gadījumā ir 80–90 centimetru, taču, ja paskatāmies uz bērna ķermeņa proporcijām, tas būtu tas pats, kas pieaugušam cilvēkam nokrist no divu metru augstuma ar galvu pa priekšu. Diez vai kāds no mums to vēlētos! Kā likums, vannasistabas grīdu sedz cietas flīzes, atsitoties pret tām, zīdaiņu galvaskausi plīst kā Lieldienu olas kauju laikā. Bieži vien vecāki nesaprot, kāpēc ārsti satraucas par zīdaiņa kritieniem no dīvāna – “tur jau knapi pusmetrs”, taču tas mazajam cilvēkam ir ievērojams augstums, jo kritiens ir no sava ķermeņa augstuma. 

Drošākā vieta, kur nolikt bērnu, ja pieaugušais nevar būt blakus visu laiku, ir grīda. Šādi tiks novērstas vismaz ar kritieniem saistītās traumas! 

 

Reklāma
Reklāma

Kas liecina par lūzumu bērnam? 

Ja kauls ir salūzis, šajā vietā veidojas asinsizplūdums, kas rada pietūkumu. Ja asiņu būs daudz, lūzuma vietā var būt redzams arī zilums. Skartā ķermeņa daļa var būt deformēta, piemēram, nedabīgi izliekusies. Šāds ievainojums vienmēr radīs sāpes – bērns raudās un centīsies nekustināt skarto ķermeņa daļu. Arī pasīvās kustības, ja kāds cits mēģinās kustināt lūzušo roku vai kāju, pastiprinās sāpes. Kustinot skarto ķermeņa daļu, var būt dzirdama krepitācija – krakšķošas skaņas, kas rodas, salauztajiem kaula fragmentiem slīdot citam gar citu. Retos gadījumos, ja lūzums būs vaļējs, tā vietā veidosies arī brūce un var būt asiņošana. 

 

Kā sniegt pirmo palīdzību lūzuma gadījumā? 

 

  • Viens no pamatprincipiem ir imobilizēt jeb padarīt nekustīgu ievainoto apvidu. To var panākt dažādi – iekarot roku lakatiņā, pietinot slimo kāju pie veselās.
  • Pēc iespējas nekustināt cietušo ķermeņa daļu – tas mazinās sāpes, kā arī apkārtējo mīksto audu bojājuma risku. Ja ir pieejams, pie lūzuma vietas var likt klāt ledu vai citu aukstumu caur audumu, lai mazinātu tūsku un sāpes. Ja lūzums ir vaļējs, ir jāpārsien brūce, izmantojot marles pārsējus no aptieciņas vai tīru audumu.
  • Jāatceras, ka bērnam nedrīkst dot ēst un dzert vismaz līdz ārsta apmeklējumam. Ja būs nepieciešama ārstēšana narkozē, tad bērns, kas, gaidot rindā, būs apēdis bulciņu, būs spiests gaidīt vēl vairākas stundas, iekams viņam varēs palīdzēt.

 

Ja ir aizdomas par kaula lūzumu, ārsta apmeklējums ir neizbēgams visos gadījumos. Ja bērnam trauma ir notikusi mājās un tobrīd turpat netālu pieņem jūsu ģimenes ārsts, tad droši drīkst vērsties pie viņa stāvokļa izvērtēšanai. 

 

Ir gadījumi, kad situācija ievērojami atšķiras. Ja nelaime ir notikusi, piemēram, sestdienas naktī meža vidū, tad, ja pieaugušais ir ar savu auto, nav aizliegts pašam vest bērnu uz tuvāko slimnīcu. Jāizvērtē savas iespējas un bērna pašsajūta; ja netiek galā, tad pareizāk būtu izsaukt NMPD, zvanot 113. Jāatceras, ka šis ir bezmaksas ārkārtas zvans, kas būs pieejams arī, ja, piemēram, mobilā telefona priekšapmaksas kartei būs beidzies tarifs. 

Saistītie raksti