Arī veseliem kauliem vajadzīgs D vitamīns

“Uzskatu, ka ikvienam, kuram krītot bijis kāds lūzums, ir jāpārbauda kalcija un D vitamīna līmenis asinīs. Īpaši, ja cilvēks slimo ar astmu un lieto kortikosteroīdu preparātus,” portālam www.mammamuntetiem.lv stāsta Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācijas (LOPIA) valdes priekšsēdētāja Aina Bajaruna.

Kaulu veselība īpaši jāuzmana sievietēm pēc 50 gadu vecuma

FOTO: Shutterstock.com

Kaulu veselība īpaši jāuzmana sievietēm pēc 50 gadu vecuma

Rakstu sēriju "Lieto D vitamīnu gudri" atbalsta NATEO D vitamīns

Pirms vairākiem gadiem neciešamu muguras sāpju dēļ Aina bez atpūtas nespēja noiet kājām pat vienu trolejbusa pieturu. Tik lielas problēmas radās osteoporozes dēļ, taču viņai izdevās uzveikt neganto slimību. Tagad, lai tā neatjaunotos, Aina sev un arī vīram ieviesusi skrupulozu dienas režīmu. “Man 80 būs decembrī, vīram jau ir, un mēs abi joprojām nespējam nosēdēt bezdarbībā. Bet, lai būtu spēks aktīvi darboties un neķertos klāt slimības, mēs lietojam vairākus mikroelementus, tostarp noteikti D vitamīnu,” atklāj sieviete.


Mazliet par osteoporozi
Osteoporoze nemanāmi mazina kaulu blīvumu, kauli pastiprināti zaudē minerālvielas – kalciju un fosforu, kļūst poraini un dobumaini, kā rezultātā tie ir trausli, un pat pie mazākā kritiena cilvēkam var būt lūzums. Īpaši savu kaulu veselība jāuzmana sievietēm pēc 50 gadu vecuma, taču Ainai vairāki lūzumi bijuši jau krietni jaunākos gados. Viņa stāsta: “26 gadu vecumā kļuvu par mammu. Puikam bija tikai četri mēneši, kad uz ielas nokritu un salauzu roku. Bet gada vecumā izkritu no gultiņas un salauzu mugurkaulu. Kopš tā laika mugura ir mana vājā vieta. Ar gadiem muguras sāpes kļuva biežākas, līdz sāpēja tik ļoti, ka nevarēju ne nostāvēt, ne paiet. Šķita, ka mugura salūzīs.” Izstaigāti vairāki ārsti, līdz Ainai izmērīts kaulu blīvums. Rezultāts bija šokējošs – mīnus četri. “Nokļuvu pie dakteres Mudītes Zvaigznes, un mani sāka ārstēt,” teic sieviete.
 

Piecus gadus lietoju speciālu medikamentu, līdz rādījums uzlabojās. Tagad man ir osteopēnija, bet nav vairs osteoporozes, un medikaments nav jālieto


Bez D vitamīna kalcijam nav jēgas
Aina domā, ka osteoporozē iedzīvojusies tāpēc, ka ir kara laika bērns: “Es nesaņēmu pilnvērtīgu uzturu. Arī tos trīs gadus, kamēr mācījos medmāsu skolā, lielākoties pārtiku no “ķieģelīša” un ūdens. Man nebija, kas palīdz, stipendijā saņēmu 14 rubļu, no kuriem 12 maksāju par kopmītni. Es gan jau pirmajos kursos sāku strādāt ķirurģijas nodaļā par sanitāri, tad ātrajā palīdzībā, bet alga bija maza, uzturs nepilnvērtīgs, un, lūk, tāds ir rezultāts.” Viņa savās lekcijās par osteoporozi vienmēr īpaši uzsver, ka bērnība un jaunība ir īstais laiks, kad rūpēties par kalcija uzkrājumiem savā organismā, jo pēc 30 gadu vecuma tas ies tikai zudumā. Tas notiek tāpēc, ka mūsu vielmaiņa sāk darboties citādi. Bet, lai organisms tiešām spētu “paņemt” kalciju, tam pārī nepieciešams arī D vitamīns. 

“Piecus gadus lietoju speciālu medikamentu, līdz rādījums uzlabojās. Tagad man ir osteopēnija, bet nav vairs osteoporozes, un medikaments nav jālieto. Visu gadu lietoju kalciju un arī D vitamīnu. Tas ir svarīgi, jo D vitamīns darbojas kopā ar vairogdziedzera hormoniem un veido masu, kas “salabo” bojāto kaulu. Bez D vitamīna kalcijs neuzsūksies. Daudz cilvēku man zvana un stāsta, ka dzer dārgus kalcija preparātus, bet jēgas nekādas. Izrādās, pie vainas ir D vitamīna trūkums,” atklāj Aina. 
 

Veselīga dzīvesveida ievērošanā piedalās arī viņas vīrs. Abi gandrīz nemaz nelieto sāli un neēd sviestu, lai nepiesārņotu asinsvadus, un atteikušies no cukura


Lielās brokastis un D vitamīns katru dienu
Sieviete atzīst, ka mainījusi savu dzīvesveidu: “Gatavoju sev lielu brokastu ēdienu. 100 gramus pilngraudu auzu pārslu apleju ar pienu vai, ja no rīta plānots agri doties prom no mājas, iepriekšējā vakarā uzleju tām kefīru. Tad no rīta šajā masā iejaucu paciņu biezpiena, klāt ēdu dažādus augļus un pielieku sēklas – saulespuķu, linsēklas un citas. Citreiz izmantoju arī žāvētus augļus, rozīnes. Atkarībā no sezonas pievienoju dažādas ogas, mandeļu riekstus, klijas. Man garšo, un pēc tam ir viegla sajūta, turklāt katru dienu pietiekamā daudzumā uzņemu kalciju. Citreiz vēl apēdu kādu šķēli siera, bet noteikti katru dienu lietoju D vitamīnu. Interesanti, ka pavasarī tā līmenis tik un tā ir krietni patērējies.” 
 

Veselīgs dzīvesveids nav iedomājams bez fiziskām aktivitātēm, tāpēc gan Aina, gan viņas dzīvesbiedrs katru dienu cītīgi vingro mājās


Veselīga dzīvesveida ievērošanā piedalās arī viņas vīrs. Abi gandrīz nemaz nelieto sāli un neēd sviestu, lai nepiesārņotu asinsvadus, un atteikušies no cukura. Tikai blendētām brūklenēm to mazliet pieber. Dažreiz Aina pagatavo kaņepju sviestu – kafijas dzirnaviņās samaļ sēklas un pievieno tām pikuci sviesta, lai satur kopā. “Ēdam tikai mājās gatavotu ēdienu. Pēc tik sātīgām brokastīm pusdienas gribas tikai ap četriem dienā, pa vidu apēdu kādu augli vai salātus. Pusdienās ēdam dažādas biezputras – griķu, prosas, putraimu, man ļoti garšo grūbas, gatavoju arī sakņu sautējumus. Uzturā daudz lietojam zivis, gaļu, pupiņas, lēcas, ko pa krūzītei pievienoju pat sakņu sautējumam, jo tas ir labs olbaltumvielu avots. Desas gan nav mūsu pārtikas grozā, jo tās satur daudz slēpto tauku, sāli. Vienmēr mūsu uzturā ir liela salātu bļoda dienā, paši arī skābējam kāpostus un ēdam, sajauktus ar eļļu, kurā savukārt nostāvējies baziliks,” viņa dalās. 

Protams, veselīgs dzīvesveids nav iedomājams bez fiziskām aktivitātēm, tāpēc gan Aina, gan viņas dzīvesbiedrs katru dienu cītīgi vingro mājās. “Vīrs man arī katru vakaru ar saritinātu frotē dvieli pamatīgi izmasē muguru un plecus, līdz sarkana āda. Dienā gadās nosēdēties šķībi greizi, bet vakarā tas viss tiek sakārtots. Uzskatu, ja sānā dur, jāvingro, lai viss sastājas vajadzīgajās vietās,” – tā Aina. 

Sarunas beigās viņa vēl piebilst, ka rudens skumjām nav laika. Aina ir liela rokdarbniece, tāpēc viņa daudzus iepriecina ar saviem tamborējumiem un adījumiem, tostarp siltām un skaistām mājas čībām, bet kaimiņi un draugi zina – ja kāds apģērbs kļuvis lieks viņu skapī, tas jānes Ainai, kura pēc tam visu sašķiro un nogādā tam, kam ļoti nepieciešama šī lieta. 

Ja vēlies uzzināt vairāk par D vitamīna lomu kaulu veselībā, zvani Ainai – tālr. 26606464.

_________________________________________________________________________________

REKLĀMAS INFORMĀCIJA