Paplašināts Latvijas Goda ģimenes apliecību saņēmēju loks

Turpmāk Latvijas Goda ģimenes apliecību saņems ne tikai daudzbērnu ģimenes, kuras aprūpē trīs un vairāk bērnus vecumā līdz astoņpadsmit gadiem, kā arī pilngadīgas personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, bet arī ģimenes, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa.
Paplašināts Latvijas Goda ģimenes apliecību saņēmēju loks

FOTO: Publicitātes foto

Lai saņemtu apliecību šajās ģimenēs nebūs arī noteikts bērnu skaits, kā tas ir daudzbērnu ģimenes gadījumā (vismaz trīs bērni).
 

Paplašinātu Goda ģimenes apliecības saņēmēju loku nosaka Ministru kabineta noteikumi “Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtība”, kas 1. jūnijā pieņemti valdības sēdē.


Noteikumi paredz, ka tiks atvieglots arī pieteikšanās process. Proti, paredzot, iesniegumu par apliecības piešķiršanu varēs iesniegt arī elektroniski vienotajā valsts pārvaldes pakalpojumu portālā latvija.lv.  Būtiski – līdz 14 dienām – tiks pieņemts lēmumus par apliecības piešķiršanu vai atteikumu (patlaban tas ir noteikts 45 dienu laikā). Paredzēts arī mainīt vecumu, no kura bērnam ir tiesības saņemt apliecību, proti, nosakot, ka apliecību var piešķirt bērniem no sešu gadu vecuma (patlaban – no septiņu gadu vecuma).


Būtiski atvieglos apliecības lietošanas nosacījumus, nosakot, ka tiesības izmantot apliecību ir personai, ne tikai uzrādot to kopā ar valstī apstiprinātu personu apliecinošu dokumentu vai skolēna apliecību, bet arī ar studenta apliecību vai derīgu autovadītāja apliecību (pieaugušo apliecību).

Reklāma
Reklāma


Ņemot vērā jaunās mērķa grupas pievienošanu valsts atbalsta programmai, tiek mainīts arī programmas nosaukums, kas līdz šim ietvēra tikai atbalstu daudzbērnu ģimenēm, proti,  “Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” uz “Latvijas Goda ģimenes apliecība “Goda Ģimene””. Apliecības, kuras izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim, būs derīgas līdz to derīguma termiņu beigām. Paredzēts arī mainīt apliecības dizainu un saturu, kas padarīs apliecības lietotāju ikdienas lietošanu ērtāku, papildinot tās ar QR kodu un svītru kodu.


Apliecība nodrošina iespēju saņemt atbalsta programmā paredzētās atlaides un pakalpojumus, kurus piedāvā pakalpojumu sniedzēji ne tikai Latvijā, bet noteiktos gadījumos arī ārpus Latvijas. Proti, plānots, ka 2021. gada laikā tiks parakstīta vienošanās starp Lietuvas Sociālās aizsardzības un darba lietu ministriju, fondu un Igaunijas Lielo ģimeņu asociāciju, kas noteiks iespēju ar šo apliecību saņemt atvieglojumus arī pie Igaunijas un Lietuvas programmu dalībniekiem.

2020. gadā izsniegtas 58 379 apliecības. Atbilstoši prognozēm, arī 2021. gadā izsniegto apliecību skaits varētu būt šajā apjomā. 
 

Saistītie raksti