Tēvam jaunajā ģimenē bērns. Arī šķirtās ģimenes bērniem pienākas 3+ karte

Daudzbērnu ģimenēm pienākas dažādas atlaides, pabalsti un atvieglojumi, tomēr reizēm var apjukt. Uz noteiktām atlaidēm ir jāpiesakās, citas tiek piešķirtas automātiski. Iespējams, ir ģimenes, kas nenojauš, ka arī viņu bērniem pienākas Latvijas Goda ģimenes 3+ karte, kas nodrošina dažādas atlaides.
Apliecība “Goda ģimene” atbalsta programma daudzbērnu ģimenēm.

FOTO: Shutterstock.com

Apliecība “Goda ģimene” atbalsta programma daudzbērnu ģimenēm.

Kā Mammamuntetiem.lv pastāstīja Sabiedrības integrācijas fonda Ģimeņu atbalsta programmu nodaļas vadītāja Ilze Vārpiņa, 3+ apliecību var pieteikt un saņemt ikviens pieaugušais, ja viņam pašam vai kopā ar laulāto ir vismaz 3 bērni vai arī vismaz 1 bērns, kuram noteikta invaliditāte. Vecāks, kam ir šī 3+ karte, tālāk var pieteikt arī karti saviem bērniem.

 

Tas nozīmē, ka arī šķirto ģimeņu bērniem, ja kādam no vecākiem ir vismaz 3 bērni, var saņemt 3+ karti.

 

Piemērs. Tētim ir 3 bērni, bet katrs ar savu sievieti un ne ar vienu no bērniem tētis nedzīvo kopā. Vai tētim pienākas 3+ karte? 

Jā, tēvs var pieteikt apliecību sev (ja vien nav Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas parādnieku sarakstā) un bērniem, ja atzīmē, ka nepieciešams izgatavot bērniem personalizētas apliecības. Ja bērna mātei nav 3 bērnu, tad apliecību bērnam var pieteikt tikai tēvs. Apliecības derīguma termiņš ir piesaistīts vecāka apliecības derīguma termiņam, attiecīgi pašlaik ir nepieciešams, ka arī tēvs saņem savu apliecību. 

 

Reklāma
Reklāma

Piemērs. Sievietei ir 2 bērni, bet viņa ir laulībā ar vīrieti, kam ir viens bērns. Abi pieaugušie dzīvo kopā un partneri dzīvo kopā ar saviem bērniem. 

Ja sievieti ir 2 bērni un viņa ir laulībā ar vīrieti, kuram ir vismaz 1 bērns, tad arī viņa var iegūt apliecību “Goda ģimene”.

 

Vairāk par 3+ karti

  • Apliecībai “Goda ģimene” var pieteikties tikai vecāki. Karti bērnam var noformēt no 6 gadu vecuma. Ja bērna/-iem ir nepieciešama sava (bērna) apliecība, tad viens no pieaugušajiem/ vecākiem savā iesniegumā ieliek atzīmi (ķeksīti) zem konkrētā bērna datiem pie lodziņa “Izgatavot bērna apliecību”.
  • Kā stāsta Sabiedrības integrācijas fondā, šī gada beigās ir plānota jaunu informācijas sistēmu, kurā apliecības varēs saņemt ātrāk, kā arī tās būs ne vien plastikāta, bet arī digitālas.
  • Kopš 2021. gada jūnija programmas nosaukums ir Apliecība “Goda ģimene” (iepriekš “3+ Ģimenes karte”), jo tika papildināta ar jaunu mērķa grupu – ģimenes, kuras aprūpē bērnu ar invaliditāti vai pilngadīgu personu līdz 24 gadu vecumam, ja tai noteikta I vai II grupas invaliditāte.
  • Plašāka informācija par apliecību šeit.

Saistītie raksti