Ārsti aicina nelietot aizsargmaskas zīdaiņiem un maziem bērniem. Tās var apdraudēt viņu dzīvību

Sejas masku uzlikšana zīdaiņiem un maziem bērniem, lai aizsargātu viņus pret koronvīrusu, "var izrādīties nāvējoša", brīdina eksperti.

FOTO: Shutterstock.com

Maskas apgrūtina ieelpošanu un izelpošanu, kas bērniem līdz divu gadu vecumam var izraisīt nosmakšanu. Tā vietā mediķi mudina vecākus koronvīrusa pandēmijas laikā neļaut maziem bērniem un zīdaiņiem atrasties sabiedriskās vietās, kā arī pārliecināties, ka ģimenes locekļi veic pareizu roku higiēnu, nepieskaras mazuļa sejai, lieto un uzreiz izmet vienreizējās lietošanas papīra salvetes, kā arī ievēro ieteikto 2 metru distanci no citiem cilvēkiem. Ja vecāku sirdsmieram ir svarīgi bērniņu pasargāt no iespējas nonākt saskarsmē ar gaisa pilieniem, mediķi iesaka apklāt ratu kulbu ar audumu, bet rūpēties, lai ratu iekšpusē nav pārāk karsts un pietiek gaisa, ko elpot. 

Lielbritānijā, kas šobrīd ir vīrusa smagi skarta valsts, strādājošs ģimenes ārsts Daienls Atkinsons stāsta: "Zīdaiņiem un mazuļiem ir daudz šaurāki elpceļi nekā pieaugušajiem. Lai ievilktu gaisu, viņiem ir jāpieliek daudz lielākas pūles, bet ja šo uzdevumu apgrūtina sejas maska, ir liels nosmakšanas risks".  Kā papildus riska faktorus ārsts mina arī iespēju sapīties un nožņaugties maskas šņorēs. 

Izņēmuma gadījumā masku varētu uzlikt bērnam sākot no 3 gadu vecuma, bet tad ir jārēķinās ar citu problēmu - bērns biežāk pieskarsies sejai, un tas palielina inficēšanās risku. 

 

Zinātnieki joprojām pēta jauno koronvīrusu un tā izplatīšanās ceļus. Lai arī mazi bērni ar Covid-19 slimu viegli, pārsvarā izpausmes sakrīt ar parastiem elpceļu vīrusiem - paaugstināta temperatūra, sauss klepus un paātrināta elpošana, tas nenozīmē, ka viņi nevar kļūt par bīstamiem pārnēsātājiem. Zināms, ka mazākais bērniņš, kuram apstiprināja Covid-19 pozitīvu, bija tikai 30 stundas vecs.  Mazākiem zīdainīšiem papildus var būt dehidrācijas pazīmes - retāka urinēšana, raudāšana bez asarām un apātiskākas kustības. 

Ar pārsteidzošiem datiem ir nācis klajā Amerikas Slimību kontroles un profilakses centrs, kas vērsi uzmanību, ka no daudzu tūkstošu testētiem pacientiem tikai 1,7 % bija bērni līdz 18 gadu vecumam. Viņu saslimšana norit tik viegli, ka vecāki bērnus uz testiem nemaz neved. 

Reklāma
Reklāma

Savukārt Ņujorkā praktizējošs pediatrs Daiens Hess uzskata, ka šī statistika ir maz ticama. Viņaprāt, gandrīz 80% bērnu, kas dzīvo Ņujorkā, šobrīd ir vīrusa nēsātāji, kam slimība norit bez simptomiem, toties viņi to nodod tālāk saviem ģimenes locekļiem un pārējiem pieaugušajiem, ar kuriem nonāk saskarsmē.  Ja tā ir taisnība, tad pats svarīgākais šajā situācijā ir paturēt bērnus mājās vismaz 14 dienas pat pēc vieglas saaukstēšanās. Jo ļoti iespējams, ka viņš ir viegli izslimojis koronvīrusu un turpina izplatīti mikrobus.   Šādiem bērniem masku lietošana, ejot publiskās vietās, būtu pamatota. 

Pēc ārzemju preses materiāliem

Saistītie raksti