Nūjošana. Ideāla draudzeņu randiņam

Nūjošanu pirmo reizi izmēģināju pirms 8 vai 9 gadiem, kad vīrs pie lazdu nūjām piestiprināja lentes rokām un teica - ejam pamēģināt, vai maz ir vērts iegādāties nūjošanas inventāru. Te uzreiz jāpiebilst, ka šis sporta veids Latvijā bija liels brīnums, un nūjas maksāja aptuveni 60 latus. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Jau toreiz mums nūjošana iepatikās. Ilgāku laiku izmantojām vīra meistarotās lazdu nūjas, līdz pirms 3 gadiem viņš saņēma dāvanā īstas nūjošanas nūjas. 

Es šādu prieku piedzīvoju šajos Ziemassvētkos, lai pievienotos draudzenei, kurai ceļgala operācijas dēļ vairs nav ļauts skriet. Bet nūjot drīkst. Un pat iesaka! Ko tur liegties - vēl man šī ideja patika, jo tā būtu iespēja regulāri tikties, lai izpļāpātos. 

 

Nujotajiem.lv uzsver nūjošanas pozitīvos ieguvumus:

1. Nūjošana ir efektīva. Nūjošana nodarbina ap 90% cilvēka muskuļu un regulēt slodzi ir viegli - gan profesionāli sportisti, gan iesācēji nūjojot var attīstīt sevi pilnvērtīgi. 
Nūjošana ir viens no ziemeļvalstu ģimenes ārstu visbiežāk ieteiktajiem sporta aktivitāšu veidiem ķermeņa svara regulēšanai, sirds un asinsvadu sistēmas uzlabošanai, vispusīgai un efektīvai slodzes nodrošināšanai visam ķermenim.

2. Nūjošana ir droša. Nūjošanas process un nodarbības intensitāte ir vienmērīga un prognozējama. 
Katru nodarbību veido vairāki posmi - ķermeņa un locītavu iesildīšana, kurai seko atbilstošas slodzes nūjošana, bet pēc nūjošanas seko "atsildīšanās" vai atgriešanās sākuma stāvoklī; tas nozīmē, ka nūjot var arī bērni un seniori. 

3. Nūjošana ir nodarbe svaigā gaisā. Tas nozīmē gan tuvību dabai un stresa mazinājumu, gan nodarbības efektivitātes pieaugumu un organisma imunitātes stiprināšanu visos gadalaikos. 

4. Nūjošana ir draudzīga. Lai nūjotu, nav jādodas uz īpaši iekārtotām telpām ar sarežģītu aprīkojumu - nūjošanai nepieciešamais ekipējums ir vienkāršs. Nūjošana ir "zaļa" - videi un cilvēkam draudzīga. Nūjošanai nav īpašu prasību pret dalībnieku nūjošanas iemaņām, turklāt nodarbības grupā var vairot draugu pulku. 

5. Nūjošana ir aktīvas dzīves sastāvdaļa. Tā labi der tiem, kas strādā atbildīgu darbu: nūjošanā laiks tiek izmantots lietderīgi un citas dzīves jomas nezaudē. Pat otrādi: lieli ieguvumi no nūjošanas ir labs garastāvoklis un enerģijas pieplūdums. 

 

Varbūt ziema nešķiet ideālākais laiks, kad saņemties jauniem izaicinājumiem, bet mēs esam apņēmības pilnas. Pirmos 8 kilometrus nonūjojām kādā sniegainā vakarā. Labi izstaigājāmies. Un būtiskākais - izpļāpājāmies :)

Reklāma
Reklāma

Lai pārliecinātos, ka izmantojam daudz maz pareizu tehniku, norunājām pievienoties nūjotajiem 4. janvārī Mežaparkā uz bezmaksas nodarbību, lai izmantotu iespēju uzdot jautājumus profesionāļiem. 

 

4. janvāra rīts pienāca ar vēju un lielu slapja sniega daudzumu. Ļoti cerējām, ka pasākums nav atcelts. Nebija. Jau tramvajā sapratām, ka nebūsim vienas. Zemāk attēlā var redzēt tikai daļu no cilvēkiem, kuri bija sapulcējušies, lai kopā aizvadītu treniņu. Pēc nodarbības pasākuma organizatori cienāja ar tēju un cepumiem. Zābaki žuva trīs dienas. 

FOTO: Iesildīšanās pirms treniņa. 

 

FOTO: Lai arī laiks pārāk nelutina, nūjošanas dalībnieki ir ļoti smaidīgi.

 

Noteikti visiem, kuri vēlas pamēģināt, vai nūjošana varētu būt viņa sporta veids, iesaku pievienoties nūjotāju grupai, kura pulcējas katru svētdienu plkst. 12.00 pie restorāna "Dabamamma", kas atrodas blakus Zoo. Un noteikti jāuzsver - nodarbības ir bez maksas. 

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore

Foto: Nordic Walking Latvia