Dārgā slimība. Atnāc pēc 3 mēnešiem

Dārgā slimība, tagad vēl nenāc. Ja patiešām esi nolēmusi mani aplaimot, nāc pēc 2- 3 mēnešiem - tieši tik ilgi jāgaida rindā pie valsts apmaksāta speciālista. Visparzināma patiesība? Absurds? Jā, tāda ir realitāte!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kādai manai draudzenei steidzami bija nepieciešams apmeklēt tā dēvēto sieviešu dakteri jeb ginekologu. Draudzene nevarēja/negribēja maksāt bargu naudu par vizīti pie privātpraksē strādājoša speciālista un meklēja iespēju aiziet pie valsts apmaksāta ārsta. 

 

Turklāt viņa arī saņēmusi uzaicinājumu veikt apmaksātu pārbaudi uz dzemdes kakla vēzi. Pirmkārt, veselas divas dienas tika pavadītas pie tālruņa aparāta. Medicīnas iestāžu reģistratūru tālruņa numurs (!! jā, viens vienīgs) nemitīgi bija aizņemts. Jāpiebilst, ka draudzene strādā un nevar visu dienu spaidīt pogas. 

Paziņai ar onkoloģisko saslimšanu tikko nācās pierakstīties uz izmeklējumu uz jūnija beigām!!! Piedodiet, pa šo laiku jau nezin kas var atgadīties.

Otrās dienas pēcpusdienā izdevās sazvanīt vienu no Rīgas slimnīcu poliklīnikas reģistratūrām. Liels bija viņas pārsteigums, kad beidzot dzīva un realitātē esoša cilvēka balss atsaucās, jo visas iepriekšējās reizes nācās noklausīties ierakstu "pagaidām tālruņa līnija ir aizņemta, uzgaidiet". Taču tālākais vairs nekādu prieku neraisīja - laipna balss atbildēja: "Jā, varam Jūs pierakstīt pie ginekologa uz maija otro pusi". Maija otra puse? Draudzene atteicās un cerību pilna nolēma tomēr pie daktera tikt ātrāk. Vēl pāris mēģinājumi tikt pie lielo medicīnas iestāžu speciālistiem, bet nekā... Tad jau bija iesaistīts lielāks paziņu/draudzeņu loks, lai meklētu iespēju Rīgā(!!!) tikt pie ārsta. Un izdevās... Nelielā poliklīnikā. Vēl gan draudzene nav bijusi pie šīs ārstes, par kuras pakalpojumiem būs jāmaksā 3 lati, bet tad jau redzēs...

 

Vēl citai paziņai ar onkoloģisko saslimšanu tikko nācās pierakstīties uz izmeklējumu uz jūnija beigām!!! Piedodiet, pa šo laiku jau nezin kas var atgadīties. Pašai arī savulaik ilgstoši sāpēja galva. Pie neirologa tiku salīdzinoši ātri, taču 3 ārstes nozīmētos izmeklējumus varēju veikt vien pusgada laikā. Par laimi, man sāpes bija radījusi gan fiziska, gan emocionāla pārslodze, taču šķiet, ka daudzās gudrās grāmatās rakstīts, ka ar galvu nedrīkst jokot. Bet kuru gan interesē, ka jauna sieviete, kuras paspārnē aug 3 bērni, nevar tikt pie ārsta.

 

Un šādus gadījumus varētu uzskaitīt un uzskaitīt, bet atbildīgās iestādes - Veseības ministrija, dažādu medicīnas iestāžu "galvas" un vadošie ārsti - speciālisti tik bļauj, ka cilvēki neesot atbildīgi - neiet pie ārsta, slimības ielaiž un valstij jāveic dārgas operācijas. Mīļie, ierēdņi un dakteri, bet pie Jums taču nevar tikt! Ticiet man, palūkojieties apkārt - nevar visi cilvēki atļauties maksāt pa 25, 30 un pat 50 latiem par vienu vizīti pie speciālista, turklāt vēl šai summai noteikti jāpieskaita kādu analīžu veikšana.

 

Reklāma
Reklāma

Nevajag apvainot cilvēkus par neiešanu pie ārsta, pie kura nav iespējams tikt. Drīzāk paši atzīstiet, kur ir kļūdas veselības aprūpē. Lai valsts pasaka, ka tai nerūp savu pilsoņu veselība. Ekonomika nezels un neplauks, nebūs mums izglītoti cilvēki, tostarp dakteri, ja mūsu sabiedrība būs slima vārda vistiešākajā nzoīmē. Un nevajag tik daudz spēka tērēt dažādu "pamatnostādņu, attīstības koncepciju, rīcības plānu utt." ražošanai, ko dažu minūšu laikā ministru kopums akceptē bez jebkādas iedziļināšanās. Tā vietā vairāk laika būtu nepieciešams veltīt ideju meklēšanai, kā cilvēkiem rast iespēju tikt pie ārsta.


Nevajag apvainot cilvēkus par neiešanu pie ārsta, pie kura nav iespējams tikt. Drīzāk paši atzīstiet, kur ir kļūdas veselības aprūpē.

Manis rakstītais, protams, nav nekāda novitāte, taču, piemēram, šodien atkal valsts sekretāru sanāksmē izskatīts un tālākai apstiprināšanai valdībā virzīts Veselības ministrijas izstrādātais "Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plāns 2013.-2015.gadam". Plāna mērķis esot samazināt mirstību no sirds un asinsvadu slimībām, mazinot riska faktoru negatīvo ietekmi uz veselību.

 

"Rīcības plāna ietvaros turpmākajos trīs gados paredzēts īstenot virkni pasākumu sirds un asinsvadu slimību profilaksei un riska faktoru (smēķēšana, neveselīgs uzturs, liekais ķermeņa svars un aptaukošanās, mazkustīgs dzīvesveids, paaugstināts asinsspiediens un holesterīns) ietekmes mazināšanai un veselību veicinošo paradumu uzlabošanu. Paredzēts nodrošināt agrīnu diagnostiku un iesaistīt aptiekas un laboratorijas sirds, asinsvadu slimību profilaksē. Tāpat plānots uzlabot sirds un asinsvadu slimību veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti, ieviešot padziļinātus izmeklējumus dažādās iedzīvotāju vecuma grupās, mazinot rindas uz plānveida palīdzības saņemšanu un veicot pacientu apmācību paškontroles nodrošināšanai.

 

Rīcības plāns paredz arī sirds un asinsvadu slimību veselības aprūpes sistēmas resursu pieejamības uzlabošanu – izstrādājot priekšlikumus cilvēkresursu un ārstniecības iestāžu nodrošinājumam.

Sirds un asinsvadu slimību uzraudzībai un plāna darbības izvērtēšanai plānots pilnveidot esošajā slimību reģistrā un datu bāzēs pieejamo informāciju, veikt sabiedrības veselības pētījumus un miršanas apliecībās norādīto diagnožu auditus, kā arī nodrošināt valsts galvenā speciālista audita grupas izveidi, lai izvērtētu vadlīnijām krasi neatbilstošo ārstēšanas gadījumu analīzi".

 

Palikāt veselāki? Varbūt jāizlasa pilnais rīcības plāna teksts un vairākas reizes, varbūt tas hipnostiski iedarbosies un vairs pie ārstiem nebūs nepieciešams iet? 

Lai Jums visiem laba veselība! Tā ir vienīgā patiesā vērtība, žēl, ka valsts nedomā tāpat.

 

Autore: Aija Rutka, mammamuntetiem.lv redaktore