Vai un kad pirmklasniekam tiešām ir nepieciešams telefons?

Rudenī ģimenē būs pirmklasnieks. Nevaram saprast, vai jau uz 1. septembri dēlam gādāt telefonu. Viņš, protams, prasa. Taču man šķiet, ka septembrī tāpat jau būs daudz jauna un pie visa jāpierod - telefons būs tikai traucēklis, tā savās bažās dalās portāla Mammamuntetiem.lv lasītāja. 

Trauksmainam bērnam telefons var palīdzēt justies mierīgākam.

FOTO: Shutterstock.com

Trauksmainam bērnam telefons var palīdzēt justies mierīgākam.

Psiholoģe Līga Tumašova atgādina, ka, pirmkārt, jāatcerās, par telefona pamatfunkciju – tas ir domāts saziņai.

Bieži vien vecāki, iegādājoties savam bērnam telefonu, pamato, ka tas ir vajadzīgs, lai viņi jebkurā brīdī var sazināties ar savu skolēnu, īpaši, ja viņš ir jāved uz dažādiem pulciņiem vai fakultatīvajām nodarbībām. Skolā teorētiski telefons nav nepieciešams. Tādā gadījumā telefons pirmklasniekam tiešām var būt kā traucēklis un lieks kārdinājums, īpaši, ja skolās iekšējās kārtības noteikumos ir atrunāti mobilo telefonu un viedierīču lietošanas nosacījumi. 

 

Pieaugušajiem, vajadzētu ņemt vērā to, ka, bērniem augot, arvien vairāk kļūst aktuāla saskarsme ar vienaudžiem digitālajā pasaulē. 


Svarīgi būtu izvērtēt bērna emocionālo stāvokli. Ja viņš jūtas droši, nav bailīgs vai trauksmains, tad telefons varētu nebūt. Taču ir gadījumi, kad telefons, iespējams, var ļaut bērnam justies drošāk. Apziņa, ka es jebkurā brīdī varu piezvanīt saviem vecākiem, varētu mazināt bailes vai skolas trauksmi. Tikai ar bērnu noteikti tad būtu jāpārrunā, kuri ir tie brīži, kad bērns jums var zvanīt. 
 

Mums - pieaugušajiem, vajadzētu ņemt vērā to, ka, bērniem augot, arvien vairāk kļūst aktuāla saskarsme ar vienaudžiem digitālajā pasaulē.

Skolēniem svarīgas kļūst savstarpējās sarakstes. Ir gadījumi, kad, norobežojot bērnu no šīs pasaules, viņš var justies it kā nepiederīgs kādai grupai, piemēram, draugu vai klases kolektīva. Kad vecāki iegādājas viedtālruni savam bērnam, ļoti jauki būtu, ja viņš jau pašā sākumā ar jūsu palīdzību iemācītos viedierīci lietot atbildīgi.

Reklāma
Reklāma

 

 

Savu jautājumu par ekrānierīču lietošanas ieradumiem, problēmām un iespējamajiem risinājumiem uzdod sadaļā "Jautā speciālistam" 
 

Atturēties no viedierīču lietošanas bērnam var palīdzēt kvalitatīva brīvā laika pavadīšana kopā ar ģimeni. Idejas var iegūt www.laimigamgimenem.lv.