Dubultos māmiņalgas griestus, neatņems ģimenes pabalstu

Ģimenēm divas priecīgas ziņas! 1. No nākamā gada palielinās izmaksu griestus māmiņu algām jeb vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstam. 2. Vēl divus gadus netiks nedz mainīts, nedz atņemts ģimenes valsts pabalsts, kas ir 8 lati par bērnu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Par māmiņalgām

Tātad valdības vīri lēmuši no nākamā gada palielināt izmaksu griestus māmiņu algām jeb vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstam, lai uzlabotu demogrāfisko situāciju un veicinātu nodokļu samaksu. 

Patlaban ir spēkā 2009. gadā noteiktie ierobežojumi ģimenēm ar bērniem piešķiramajiem un izmaksājamajiem valsts pabalstiem.  Tie noteica, ka, izmaksājot vecāku pabalstu par bērniem, kas dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, to maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata. 

Taču no 2013.gada 1.janvāra māmiņu algas maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas virs 23,02 latiem.

No 2013.gada 1.janvāra māmiņu algas maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas virs 23,02 latiem.

Kopš 2010.gada maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta apmērs ir noteikts 80% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Tā maksimālais izmaksājamais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata. Maternitātes un paternitātes pabalstu arī pēc 2012.gada 31.decembra piešķirs 80% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. 

 

Reklāma
Reklāma

Par ģimenes pabalstiem

Mammas un tēti daudz ir ironizējuši par ģimenes valsts pabalstu, kas šobrīd par vienu bērnu ir Ls 8 mēnesī. Nuja, pat jauns apavu pāris nesanāk. BET! Jauki, ka šis pabalsts nav, piemēram, likvidēts, jo gada ietvaros tie kopā tomēr ir Ls 96 par vienu bērnu. Jaunums ģimenes pabalstu lietā ir tāds, ka pabalstu astoņi lati mēnesī par katru bērnu nemainīgu saglabās līdz 2014.gada 31.decembrim. Bet no 2015.gada 1.janvāra plānots pabalsta lielumu noteikt atkarībā no bērnu skaita ģimenē, tas ir, par pirmo bērnu viena summa, par otro bērnu divas reizes lielāka summa, par trešo – attiecīgi trīs reizes lielāka, nekā par pirmo.

Vienīgi – pacietīgi jāgaida divi gadi... 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja

Foto iesūtījusi Daila Gērika, mammamuntetiem.lv reģistrētā lietotāja