Saldējumu izlase – ko labāk izvēlēties? + Mājas receptes un padomi vecākiem

FOTO: Publicitātes foto
Pagatavot saldējumu mājās nebūt nav tik sarežģīti, kā varbūt šķiet.
“Saldējums ir neatņemama vasaras sastāvdaļa, un šo prieku nevajag sev liegt. Bet kā jau ar visiem našķiem – vissvarīgākais ir līdzsvars starp to, ko gribas, un to, kas ir vajadzīgs mūsu organismam, tāpēc ievērojam mērenību,” iesaka Olga Ļubina.
Klasiskais saldējums un sorbets – kā atšķiras?
Klasiskais piena saldējums ir krēmīgs, sātīgs un pagatavots no piena, krējuma, cukura, un bieži vien pievienots arī olu dzeltenums. Pateicoties sastāvam, tas satur gan taukvielas, gan olbaltumvielas, tāpēc tas var nodrošināt cilvēku arī ar sāta sajūtu – atšķirībā no citiem saldējuma paveidiem. Piemēram, sorbets ir vieglāka saldējuma alternatīva – tas ir atsvaidzinošs, augļains un nesatur piena produktus, jo tiek gatavots no augļu biezeņa, ūdens un cukura. Jāņem vērā, ka pēc šī našķa ātrāk gribēsies ēst, vienlīdz tur būs mazāk kaloriju nekā klasiskajā saldējumā. Sorbets piemērots tiem, kas nevar vai negrib lietot uzturā piena produktus.
Augu izcelsmes saldējumi – ne tikai vegāniem
Aizvien biežāk veikalos var atrast arī vegāniskus saldējumus, kas gatavoti no augu piena, piemēram, mandeļu, kokosriekstu vai sojas. Šie saldējumi ir piemēroti gan vegāniem, gan tiem, kuri nevar vai negrib lietot uzturā piena produktus. “Vegāniskie saldējumi garšo lieliski, ikvienam ir vērts izmēģināt no jaunu!” aicina Rimi Bērniem eksperte.
Cik bieži bērnam drīkst saldējumu? Ko saka speciāliste
“Tomēr saldējums nav tikai par garšu – īpaši, ja runājam par bērnu uzturu. Lai gan tas ir iecienīts kārums arī mazajiem, jāatceras, ka saldējumu sastāvā bieži vien ir daudz cukura un tauku. Pasaules Veselības organizācija iesaka ierobežot pievienotā cukura daudzumu bērnu uzturā – bērniem tās būtu apmēram 4–5 tējkarotes jeb 20–25 grami dienā, savukārt pusaudžiem – 6–8 tējkarotes jeb 30–35 grami,” skaidro eksperte. “Jāņem vērā, ka vienā saldējumā var būt no 3 līdz pat 6 tējkarotītēm cukura – tā ir praktiski visa dienas norma! Tāpēc mazākiem bērniem saldējumu ieteicams dot ne biežāk kā vienu vai divas reizes nedēļā, turklāt porcijas lielumam nevajadzētu pārsniegt 75 gramus (jeb 1 saldējuma glāzīti).”
Veselīgāks saldējums? Pagatavo mājās – viegli un gardi!
Kā kontrolēt cukura daudzumu saldējumā, un kā padarīt šo našķi veselīgāku? “Izvēlēties saldējumus ar mazāku cukura daudzumu vai pagatavot tos mājās. Šādā veidā var kontrolēt saldējuma sastāvu un padarīt šo kārumu ne tikai gardu, bet arī ar uzturvielām bagātu. Pagatavot saldējumu nebūt nav tik sarežģīti, kā varbūt šķiet,” gatavot saldējumu mājās iedrošina Olga Ļubina. “Var gatavot pat vienas sastāvdaļas saldējumu – tikai no banāniem! To dara šādi: nogatavinātus banānus sagriež, sasaldē un pēc tam sablendē līdz krēmīgai konsistencei. Šādu saldējumu var baudīt uzreiz vai ielikt atpakaļ saldētavā, ja ir vēlme pēc biezākas konsistences saldējuma. Šo banānu saldējumu var papildināt ar kanēli, datelēm, zemesriekstu sviestu, tādā veidā palielinot olbaltumvielu un nepiesātināto tauku uzņemšanu,” pamāca eksperte.
Saldējumu receptes, kas piemērotas pat mazuļiem
Vienkāršas un vienlaikus lieliskas saldējumu receptes – saldas, bet bez pievienota cukura. Iesaka sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Vīnogu un banānu saldējums

“Šis saldējums ir dabiski salds, jo satur tikai augļus un pienu – bez pievienota cukura. Sniedz patīkamu veldzi karstā dienā,” raksturo Olga Ļubina.
Sastāvdaļas:
- 2 banāni
- 200 g vīnogu
- 30–50 ml piena
Pagatavošana
- Augļus nomizo, sagriež un sasaldē.
- Sasaldētus augļus izņem no saldētavas, pievieno pienu un kārtīgi sablendē.
- Saldējums gatavs!
Zemeņu un banānu saldējums

“Krēmīgs un aromātisks saldējums, kas apvieno zemeņu svaigumu ar banānu saldumu. Kokosriekstu piens piešķir īpašu tropisku garšu un padara šo našķi arī piemērotu tiem, kas nelieto piena produktus,” par saldējumu stāsta Rimi Bērniem eksperte.
Sastāvdaļas:
- 2 banāni
- 200–250 g zemeņu
- 200 ml kokosriekstu piena
Pagatavošana
- Zemenes un banānus nomizo, sagriež gabaliņos un liek saldētavā uz 2–3 stundām.
- Sasaldētos augļus izņem no saldētavas, pievieno kokosriekstu pienu un sablendē.
- Masu liek traukā un vēlreiz saldē – aptuveni 2–3 stundas, līdz iegūst vēlamo saldējuma konsistenci.
Luksofora saldējums

“Spilgtas krāsas un augļu kārtas padara šo saldējumu vizuāli pievilcīgu un jautru! Tajā nav ne cukura, ne lieku piedevu – tikai tīrs augļu prieks katrā kumosā,” teic sertificēta uztura speciāliste.
Sastāvdaļas:
- 250 g mango
- 250 g zemeņu
- 250 g kivi vai vīnogas (ar vīnogām rezultāts saldāks!)
Pagatavošana
- Mango nomizo un sagriež.
- Katru augli sablendē atsevišķi.
- Formiņās lej masu pakāpeniski – vispirms mango, tad zemeņu un visbeidzot kivi kārtu.
- Liek saldētavā uz 4–6 stundām, līdz saldējums pilnībā sasalis.