Ķermeņa bagātināšana ar Omega-3: svarīgākās zivju eļļas priekšrocības

Šķiet, nevienam vairs nav noslēpums, ka omega-3 taukskābēm ir liela loma veselības un normālu organisma funkciju nodrošināšanā. Uzzini, kā šīs taukskābes labāk uzņemt!
Tiem, kas uzturā zivis lieto reti, visērtākais veids, kā uzņemt omega-3 pietiekamā daudzumā, ir savu uzturu bagātinot ar zivju eļļu vai citiem omega-3 preparātiem.

FOTO: Freepik.com / freepik

Tiem, kas uzturā zivis lieto reti, visērtākais veids, kā uzņemt omega-3 pietiekamā daudzumā, ir savu uzturu bagātinot ar zivju eļļu vai citiem omega-3 preparātiem.

Tāpat kā citas uzturvielas, arī omega-3 taukskābes vislabāk uzņemt ar veselīgu, sabalansētu uzturu, ēdienreizes bagātinot ar jūras zivīm un citiem jūras produktiem, kā arī dažādiem augu izcelsmes omega-3 avotiem, piemēram, valriekstiem, sojas pupiņām, linsēklām, avokado un citiem. Taču tiem, kas uzturā zivis lieto reti, visērtākais veids, kā uzņemt omega-3 pietiekamā daudzumā, ir savu uzturu bagātinot ar zivju eļļu vai citiem omega-3 preparātiem.

 

Kāda ir omega-3 taukskābju nozīme organismā, kādos gadījumos to vēlams uzņemt papildu un kādus zivju eļļas preparātus iekļaut savā uzturā, stāsta InternetAptieka.lv farmaceite, aptiekas vadītāja Jekaterina Urbanoviča.


Omega-3 nozīme un kādi simptomi var liecināt par deficītu? 

Omega-3 taukskābes pieder pie polinepiesātinātājām taukskābēm un lai gan ir vairākas omega-3 taukskābju grupas, tomēr visplašākie pētījumi ir veikti par trīs no tām: alfa-linolskābi jeb ALA, dokozaheksaēnskābi jeb DHS (arī DHA) un eikozapentaēnskābi jeb EPS (arī EPA).  

 

ALA grupas omega-3 taukskābes dabā atrodamas augu valsts produktos, savukārt DHS un EPS – dzīvnieku jeb jūras produktos. Ne velti tās tiek dēvētas par neaizstājamajām, jo omega-3 organisms pats nespēj saražot, tāpēc vienīgais veids, kā organismu pabarot ar nepiesātinātajām taukskābēm, ir tās pietiekamā daudzumā uzņemot ar uzturu vai uztura bagātinātājiem. Omega-3 labvēlīgi ietekmē visu organisma veselību kopumā, taču katra no omega-3 grupām organismā veic noteiktas funkcijas, piemēram:

  • ALA jeb alfa-linolēnskābe palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs; 
  • DHS un EPS palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu un normālu triglicerīdu līmeni, kas tāpat kā holesterīns, palielinātā daudzumā negatīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas veselību; 
  • DHA palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību un funkcijas, kā arī normālu redzi.

 

Īpaši svarīgi Omega-3 ir uzņemt grūtniecības laikā, jo nepiesātinātās taukskābes labvēlīgi ietekmē gaidāmā mazuļa redzes un smadzeņu attīstību, mazina alerģijas riskus un citu hronisku kaišu attīstību pēc piedzimšanas. 

Omega-3 pozitīvi ietekmē arī bērnu un pusaudžu normālu attīstību un kognitīvas funkcijas. Tāpat zivju eļļa var veicināt vielmaiņas uzlabošanu un labvēlīgi ietekmēt imunās sistēmas darbību.

 

Kā rāda pētījumi, Latvijā omega-3 netiek uzņemts pietiekamā daudzumā. Gluži vienkārši – mūsu maltītes reti tiek papildinātas ar jūras produktiem, taču lai omega-3 uzņemtu pietiekami, vismaz 3 reizes nedēļā ēdienreizes jāpapildina ar jūras zivīm un citām jūras veltēm. Turklāt DHS un EPS līmeni jūras produktos ietekmē arī produktu kvalitāte un izcelsme, pagatavošanas metode un tas, ar ko zivis barojušās dzīves laikā. Jāatceras arī, ka liesās jūras zivis satur salīdzinoši maz omega-3, tāpēc vēlams izvēlēties treknās jūras zivis – tunci, makreles, lasi, foreles.

 

Foto: freepik.com/Freepik 

Reklāma
Reklāma

 

Lai gan konkrētus omega-3 deficīta simptomus noteikt ir grūti, tomēr par nepietiekamu neaizstājamo taukskābju līmeni var liecināt tādi simptomi kā:

  • izteikts nogurums un miega traucējumi;  
  • sausa āda, ādas iekaisumi, pinnes un citi izsitumi; 
  • acu sausums; 
  • vielmaiņas traucējumi;
  • kognitīvo spēju pasliktināšanās. 
     

Zivju eļļa papildus jeb kad ar uzturu vien nepietiek

Tiem, kas ikdienā reti lieto jūras produktus, visērtākais veids, kā organismu nodrošināt ar neaizstājamajām taukskābēm, ir uzņemt omega-3 ar uztura bagātinātājiem. Zivju eļļa ir viens no bagātīgākajiem omega-3 avotiem. InternetAptieka.lv klāstā ir gan zivju eļļa tīrā formā, gan uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir ne tikai nepiesātinātās taukskābes, bet arī citas minerālvielas un vitamīni.

 

Pieaugušajiem dienā vēlams uzņemt 1 g omega-3, taču svarīgi pievērst uzmanību preparāta EPS un DHS sastāvam. Pieaugušajiem bez veselības problēmām dienā būtu jāuzņem vismaz 250–500 mg EPS un aptuveni 500–1000 mg DHS. 
 

Zivju eļļas preparāti visai ģimenei 

Pieaugušajiem zivju eļļa jālieto atbilstoši ražotāja norādījumiem, taču pirms omega-3 preparātu lietošanas bērniem vai grūtniecēm, par vēlamo devu vēlams konsultēties ar ģimenes ārstu, farmaceitu vai ginekologu. InternetAptieka.lv pircēji īpaši iecienījuši:

  •  FJØRD strong omega-3 zivju eļļa: sastāvā ir zivju eļļa, kas iegūta no savvaļā nozvejotām okeāna zivīm (anšovi), izmantojot ilgtspējīgas zvejas metodes, no viegli atjaunojamiem avotiem. Sastāvā esošajām atkārtoti esterificētajām omega-3 taukskābēm piemīt labas uzsūkšanās spējas. 2,5 ml FJØRD strong omega-3 zivju eļļa satur 940 mg EPS un 470 mg DHS.
  • Lysi omega-3 preparāti: zīmola klāstā ir plašs omega-3 preparātu klāsts gan tīras šķidrās zivju eļļas formā, gan kapsulās, kā arī mencu aknu eļļas un haizivs aknu eļļas omega-3 preparāti gan pieaugušajiem, gan bērniem. Tāpat Lysi zīmols piedāvā arī kompleksos omega-3 preparātus sirds un asinsvadu veselībai, imunitātes stiprināšanai un ādas un matu veselībai.
  • Möller's omega-3 preparāti: viens no iecienītākajiem omega-3 uztura bagātinātāju un zivju eļļas ražotājiem, ir Norvēģijas zīmols Möller's. Zīmola klāstā ir zivju eļļa šķidrā veidā, kapsulās, kā arī īpaši bērniem piemērotas košļājamās pastilas, kas bagātinātas ar augļu garšu. Atkarībā no produkta veida, atsevišķi preparāti ir papildināti arī ar minerālvielām un vitamīniem imunitātes, sirds un asinsvadu, nervu sistēmas un smadzeņu veselībai un normālai darbībai.

 

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!
 

Foto: freepik.com/Freepik 

 

Viss Tavai un Tavas ģimenes veselībai InternetAptieka.lv! 

Lysi, FJØRD, Möller's un citu zīmolu Omega-3 preparāti, vitamīni un uztura bagātinātāji visai ģimenei par īpaši izdevīgām cenām pieejami InternetAptieka.lv! Ienāc un iepērcies ātri, ērti un izdevīgi un savu pasūtījumu saņem jau nākošajā darba dienā!

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Saistītie raksti