20 produkti, kuru lietošana var pagarināt mūža ilgumu līdz pat 90 gadiem!

Populārā angļu kulinārijas grāmatu autore Beverlija Džārvisa uzskata, ka mēs varam uzturēt sevi jaunus un veselus, ja bagātīgi iekļaujam ēdienkartē noteiktus produktus un pareizi pagatavojam ēdienu.
20 produkti, kuru lietošana var pagarināt mūža ilgumu līdz pat 90 gadiem!

FOTO: Shutterstock.com

Lielākā daļa cilvēku atzīst, ka gribētu nodzīvot garu mūžu, sasniedzot vecumu krietni pāri 80 vai 90 gadiem vai pat ilgāk, ja vien varētu palikt aktīvi un veseli. Nav viena padoma, kā mums visiem vajadzētu novecot, bet ir zināms, ka veselīgs, svaigs uzturs un aktīvs dzīvesveids, kad vien tas ir iespējams, visbiežāk patiešām ļauj nodzīvot garu un dinamisku mūžu.

Pētījumos atklāts, ka vairāki produkti īpaši bagātīgi satur uzturvielas, kas ir svarīgas atjaunošanās procesos un enerģijas ražošanā un kuriem piemīt pretnovecošanas īpašības.

Lai vienmēr būtu droši, ko tieši jūs apēdat, ikreiz gatavojiet savas maltītes no “nulles” un izmantojiet svaigus un veselību veicinošus produktus.

Lūk, daži no maniem iecienītākajiem produktiem, kas palīdz uzturēt veselību, kad novecojam, un atzinumi, kā tieši šie produkti pretdarbojas procesiem, kas saistās ar novecošanu. Iekļaujiet tos dāsni savā ikdienas ēdienkartē!

 

Brokoļi un citi krustziežu dzimtas dārzeņi

Lielisks šķiedrvielu avots, satur arī nedaudz olbaltumvielu. Brokoļos ir A, C, E un K vitamīni, kā arī B grupas vitamīni (izņemot B12). Brokoļi organismam nodrošina arī dzelzs devu, kāliju un kalciju, selēnu un magniju.

Tumši zaļos brokoļus var ēst svaigus vai pavisam īsu brīdi gatavotus. Regulāra šāda svaigu vai tvaicētu brokoļu ēšana ir lielisks veids, kā palīdzēt novērst ar zarnu darbību saistītas slimības.

Centieties ēst brokoļus un citus tumši zaļos krustziežu dzimtas dārzeņus kā spinātus, lapu kāpostus vai galviņkāpostus vismaz četras reizes nedēļā!

 

Sīpoli

Atklāts, ka cilvēkiem, kas regulāri ēd maurlokus, ķiplokus, puravus un sīpolus, ir par 79 % mazāks kolorektālā vēža risks. Sīpoli ir uzturvielām piesātināts produkts, tie satur daudz vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu, tostarp daudz C vitamīna.

 

Ķiploki

Kodīgais ķiploks satur mangānu, B6 vitamīnu un C vitamīnu. Interesanti, ka cilvēkiem, kas regulāri lieto uzturā ķiplokus, novērota vismazākā saslimstība ar vēzi. Ķiploku lieto arī dziednieciskos nolūkos, lai palīdzētu dažādās situācijās, kas saistītas ar sirdi un asinsriti, to skaitā – samazinātu asinsspiedienu.

Sāciet ar to, ka izveidojiet sev paradumu pievienot ķiplokus kartupeļiem, salātu mērcēm, zupām un sautējumiem.

 

Ingvers

Ingvers satur ingverolu, kam piemīt spēja novērst nelabumu, samazināt muskuļu sāpes un stīvumu un mazināt iekaisuma procesus. Ingvers arī palīdz pazemināt  cukura līmeni asinīs un samazināt dažādus sirds slimību riska faktorus cilvēkiem, kam ir otrā tipa cukura diabēts. Pētījumos atklāts, ka ingvers varētu palīdzēt pasargāt no vecuma izraisītiem smadzeņu bojājumiem un uzlabot vielmaiņas procesus. Papildus visam minētajam, ingvers aktīvi cīnās ar nevēlamām baktērijām un vīrusiem, kas varētu padarīt mazāku jebkādu infekciju risku.

 

Avokado

Labs svarīgo šķiedrvielu avots. Katrs avokado satur vairāk nekā 20 vitamīnu un minerālvielu. Turpinās pētījumi par to, kā avokado apvienojumā ar soju varētu atvieglot osteoartrīta simptomus.

 

Bietes

Tumši sarkani violetas vai dzeltenas bietes ir lielisks dabīgs dzelzs un folijskābes avots. Tāpat bietes satur vērtīgus nitrātus, betaīnu un magniju. Regulāri lietojot uzturā, bietes var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu un cīnīties ar demenci.

 

Paprika

Zaļā, dzeltenā, oranžā un sarkanā paprika satur daudz C, K, E un A vitamīna, folātus, kā arī minerālvielas, piemēram, kāliju. Sarkanajā paprikā ir visvairāk uzturvielu – tās tajā saglabājas visilgāk.

 

Apelsīni

Papildus C vitamīnam apelsīni satur tiamīnu, folātus, kāliju un antioksidantus. Tie labi palīdz novērst aizcietējumus un samazina asinsspiedienu.

 

Melnie pipari

Pārsteidzoši, ka svaigi malti melnie graudu pipari satur daudz minerālvielu kā magnijs, kalcijs, fosfors, dzelzs un kālijs, kā arī B grupas vitamīnus un C un K vitamīnus. Apbārstiet savu ēdienu ar maltiem pipariem un dāsni izmantojiet tos gan gatavojot, gan turiet pieejamus uz galda.

Reklāma
Reklāma

Melnie pipari palīdz absorbēt uzturvielas arī no citiem ēdieniem – atcerieties, ka šī īpašība, cilvēkam novecojot, pavājinās.

 

Kurkuma

No visas ingvera dzimtas kurkuma ir zināma kā viens no dziedējošākajiem augiem pasaulē. Kurkuma satur vielas, kas spēj nomākt molekulas, kuras piedalās iekaisuma procesos un kam piemīt spēcīgas antioksidatīvas īpašības. Pētījumos tās ir apliecinājušas, ka var palīdzēt Alcheimera slimības terapijā un sniegt dažādus citus uzlabojumus.

 

Spināti

Tas nudien ir atjaunojošs dārzenis, ko turklāt ir ļoti vienkārši pagatavot vai var ēst svaigu. Košie, tumši zaļie spināti ir lielisks K, A, C un B2 vitamīnu avots, un tie bagātīgi satur arī minerālvielas magniju un mangānu.

 

Rieksti

Uzskata, ka visvairāk pretnovecošanas īpašību piemīt valriekstiem un valriekstu eļļai. Tikai saujiņa riekstu satur Omega 3 taukskābes nozīmīgā daudzumā. Valrieksti palīdz novērst demences risku, uzturēt veselas smadzenes, arī atvairīt sirds slimības, jo ļauj uzlabot holesterīna līmeni. Savukārt nedaudz mandeļu pirms gulētiešanas var palīdzēt labāk izgulēties.

 

Zaļā tēja

Zaļā tēja satur veselīgus bioloģiski aktīvus savienojumus, kas var palīdzēt uzlabot smadzeņu darbību, palielināt spēju sadedzināt taukus un pasargāt smadzenes no novecošanas, kā arī palīdzēt novērst otrā tipa cukura diabēta risku.

 

Kokosrieksti un kokosriekstu eļļa

Ļoti stabilie piesātinātie tauki, kas ir kokosriekstos, kokosriekstu krēmā un eļļā, nekavējoties tiek uzsūkti organismā un izmantoti enerģijas ieguvē.

Kokosrieksti satur ogļhidrātus un olbaltumvielas, tāpat svarīgas minerālvielas, tostarp mangānu, varu, dzelzi un selēnu. Piemēram, cilvēkiem, kas dzīvo Polinēzijas salās un regulāri uzturā lieto kokosriekstus, ir mazāka iespēja saslimt ar sirds slimībām nekā tiem, kas dzīvo Rietumos un ikdienā kokosriekstus neēd.

 

Tumšā šokolāde

Šokolāde satur bioloģiski aktīvus savienojumus – fenolus un citus antioksidantus –, kas var sniegt daudz labumu veselībai, piemēram, palīdzēt pazemināt holesterīna līmeni, novērst izziņas spēju pasliktināšanos un samazināt sirds un asinsrites problēmu risku. Jo tumšāka šokolāde, jo vairāk kakao tā satur, tāpēc teorētiski tajā vajadzētu būt arī vairāk antioksidantiem.

 

Treknās zivis

Treknās zivis ir labs olbaltumvielu un D vitamīna avots, kas nepieciešams, lai būtu veseli kauli, un ir nopietns pamats domāt, ka šo zivju ēšana un tajās esošās Omega 3 taukskābes var palīdzēt novērst sirdslēkmes risku. Izvēlieties īstas zivis: sardīnes, lasi, foreli, makreli un citas līdzīgas zivis.

 

Zirņi

Tie satur gan daudz pretiekaisuma vielu, gan antioksidantus, kā arī karotenoīdus luteīnu un zeaksantīnu, kas var palīdzēt uzlabot acu veselību. Gan saldēti, gan svaigi zirņi satur daudz šķiedrvielu un C vitamīna, tāpat arī ogļhidrātus un olbaltumvielas. Saldētus zirņus gatavojiet uzreiz, iepriekš tos neatsaldējot, lai saglabātu maksimāli daudz uzturvielu, kā arī to skaisto, zaļo krāsu.

 

Saldie kartupeļi

Arī saldie kartupeļi ir viens no dārzeņiem, kas var palīdzēt attālināt novecošanu. Tie satur daudz karotenoīdu, kas pārvēršas A vitamīnā, un palīdz imūnsistēmas darbībā. Saldie kartupeļi ir arī labs C vitamīna un minerālvielu kālija un magnija avots.

 

Tomāti

Tomāti bagātīgi satur antioksidantu likopēnu, un, ēdot tos regulāri, vīriešiem var samazināties risks saslimt ar prostatas vēzi. Pētījumos atklāts, ka C vitamīns, kas tomātos ir daudz, palīdz pasargāt ādu no saules radītiem bojājumiem un fotonovecošanas.

 

Kreses

Šī salātu sastāvdaļa lepojas ar daudziem nozīmīgiem vitamīniem un minerālvielām, to skaitā K vitamīnu, kas veicina veselīgu imūnsistēmas darbību un novērš infekciju risku. Kresēs ir daudz antioksidantu, kas var palīdzēt izvairīties no hronisku slimību attīstības kā otrā tipa cukura diabēts, vēzis un sirds slimības. Kreses nāk par labu arī kaulu veselībai un palīdz pazemināt asinsspiedienu.

Saistītie raksti