Kā atgūt formu pēc svētkiem. Praktiski padomi

Kad garās svētku brīvdienas aiz muguras, aktuāls kļūst jautājums - kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un atgūt labu pašsajūtu.

Pēc svētkiem dienas laikā ieteicams apēst svaigu augli vai izdzert svaigi spiestu sulas glāzi, iekļaut ēdienkartē tvaicētus dārzeņus un salātus.

FOTO: Agnis Šmits

Pēc svētkiem dienas laikā ieteicams apēst svaigu augli vai izdzert svaigi spiestu sulas glāzi, iekļaut ēdienkartē tvaicētus dārzeņus un salātus.

 

Dietologi iesaka pēc svētkiem uzreiz nepievērsties drastiskām diētām, bet pamazām samazināt ēdiena apjomu. Jāsāk ar vitamīnu apjoma palielināšanu, kurus organisms ir iztērējis, lai neitralizētu toksīnus un šlakvielas. Vislabāk pēc svētkiem pāriet uz 5 fāžu diētu – ēst piecas reizes dienā mazas un veselīgas porcijas. Tas palīdzēs normalizēt kuņģa un zarnu trakta darbību. Šāda diēta aktivizē vielmaiņu un palīdz ātrāk atbrīvoties no visa liekā. 

Vislabāk pēc svētkiem pāriet uz 5 fāžu diētu – ēst piecas reizes dienā mazas un veselīgas porcijas. Tas palīdzēs normalizēt kuņģa un zarnu trakta darbību. 

 

Dienas laikā ieteicams apēst svaigu augli vai izdzert svaigi spiestu sulas glāzi, iekļaut ēdienkartē tvaicētus dārzeņus un salātus, nedaudz siera, jogurta bez piedevām, var atļauties arī graudu mazi, rīsus, kā arī liesu gaļu, zivis vai pākšaugus. Starp ēdienreizēm pārtraukumam nevajadzētu būt ilgākam kā 3 stundas, bet ieteicamais porcijas lielumams ir 250 grami. Ja svētku dienā apēdi paārāk daudz gaļas, samazini piena produktu daudzumu ēdienkartē. Savukārt saldummīļiem jāsamazina ogļhidrātu daudzums – tiem, kas svētkos daudz našķējušies, vajadzētu atteikties no maizes, rīsiem un kartupeļiem. 


Vienkārši padomi, kā pakāpeniski atgūt formu pēc svētkiem: 

•    samazini sāls patēriņu un atsakies no asiem un sāļiem ēdieniem. Sāls aiztur šķidrumu un veicina apetīti; 

•    ja pēc svētku ēšanas maratona ir slikta pašsajūta, iedzer aktīvo ogli, tā lieliski uzsūc toksīnus; 

•    iekļauj ēdienkartē bietes, kas attīra organismu un mīkstina vēderu; 

•    sautē, tvaicē un ēd svaigus kāpostus. Tie ne tikai lieliski organismu, bet arī ir labs C vitamīna avots, kurš saglabā savas īpašības arī pēc termiskas apstrādes; 

•    uzņem B grupas vitamīnus, lietojot uzturā pākšaugus, graudaugus un zemesriekstus; 

•    atsakies no smagiem, grūti sagremojamiem ēdieniem, tā vietā vāri vieglas dārzeņu zupas; 

•    dzer vairāk ūdeni, lai palīdzētu organismam vieglāk un ātrāk tikt galā ar svētku "paliekām". 

 

Reklāma
Reklāma

Līdzās sabalansētam uzturam nevajadzētu aizmirst par fiziskām aktivitātēm. Taču, tā kā vielmaiņas gala produkti nemaz tik ātri no organisma neizvadās, talkā ieteicams ņemt ūdens procedūras, kas stimulē vielmaiņu un veicina organisma attīrīšanos. 

 

Pirts. To uzskatīt par vienu no veselīgākajām notievēšanas metodēm. Karstā gaisa iespaidā notiek dziļa organisma attīrīšana. Organisms lēnām, bet mērķtiecīgi ar sviedriem izvada šlakas un toksīnus.  Vienlaicīgi ķermenis attīrās no netīrumiem un atmirušajām ādas šūnām, kam pateicoties āda kļūst maiga un tvirta. Lai svīšanu pastiprinātu, pirms iešanas pirtī ieteicams iedzert karstu zāļu tēju. Tā kā karstumā smadzeņu apasiņošana palēninās, cilvēks atslābinās un veģetatīvās sistēmas darbības izmaiņu ietekmē uzlabojas uzlabojas pašsajūta, garastāvoklis un gremošanas orgānu darbība. Atceries, ka vēlamais efekts parādīsies tikai tad, ja pirts apmeklējumi būs regulāri un tie tiks apvienoti ar fiziskajām aktivitātēm un pareizu uzturu. 


Šarko duša. Tā ir visa ķermeņa masāža ar augsta spiediena ūdensstrūklu, kas tiek virzīta uz ķermeni. Šarko duša izteikti tonizē ādu, zemādas audus un muskuļus, līdz ar to stimulē vielmaiņu un palīdz organismam atbrīvoties no sārņiem. Šī procedūra efektīvi palīdzēs cīnīties ar svētkos uzkrātajiem tauciņiem. Lai sasniegtu vēlamo efektu, vajadzīgas 10–20 procedūras, līdztekus jāmaina arī kaitīgie paradumi, jāsāk lietot sabalansētu uzturu, jānormalizē dienas režīms un jānodrošina sev pietiekama fiziskā slodze. 


Zemūdens masāža. Šī procedūra notiek siltā vannā, kurā ķermenis tiek masēts ar ūdens strūklu. Regulējot ūdens strūklas stiprumu, masāžas ietekme var būt gan relaksējoša, gan tonizējoša. Pateicoties masāžas strūklas spiedienam, procedūra iedarbojas arī uz dziļāk esošajiem audiem, uzlabojot vielmaiņu un palīdzot cīnīties ar celulītu. Faktiski šo procedūru var dēvēt par “divi vienā”, jo tā apvieno masāžu ar ūdens dziedniecību. 


Sāls vannas. Siltumā poras atveras, paātrinās vielmaiņas procesi, uzlabojas asinsrite, izvadās toksīni, kas ļauj uzlabot ne tikai izskatu, bet arī pašsajūtu. Jūras sāls vannai piemīt izteikti nomierinoša iedarība. Vannai ieteicams pievienot aptuveni 200 gramus jūras sāls. Jo vairāk pievienosi sāli, jo izteiktāks būs rezultāts. Ja tevi moka bezmiegs, pirms gulētiešanas 15 minūtes paguli vannā, kurai pievienoti 500 grami jūras sāls. Ja uztrauc celulīts, vannai vari pievienot līdz pat kilogramam sāls. Pēc šādas vannas vari neslaucīties, vienkārši ietinies halātā un uz ādas palikušas sāls turpinās attīrīt un tonizēt ādu. Sāls vannas procedūras nav ieteicamas, ja uz ādas ir brūces vai pušumi. 

 

Avots:  www.kasjauns.lv