Speciāliste stāsta, ar ko atšķiras veselīga ēšana no ierobežojošas

Mācoties kontrolēt savu svaru mūsdienu ar pārtiku pārbagātajā vidē, mērķis ir veselīgs dzīvesveids, nevis ierobežojoša diēta mūža garumā. Vai tu esi ievērojusi, cik nemanāma ir robeža, kas atdala veselīgu ēšanu no ierobežojošas ēšanas?

Atšķirt veselīgu ēšanu no ierobežojošas diētas ir svarīgi, jo ierobežošana parasti izraisa sajūtu, ka tev ir atņemts, alkas, pārēšanos, un vainas sajūtu, ar tai sekojošu kārtējo ierobežošanu-diētu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Atšķirt veselīgu ēšanu no ierobežojošas diētas ir svarīgi, jo ierobežošana parasti izraisa sajūtu, ka tev ir atņemts, alkas, pārēšanos, un vainas sajūtu, ar tai sekojošu kārtējo ierobežošanu-diētu.

To varētu salīdzināt ar to, kā atšķiras kopija no oriģināla mākslas darba – no attāluma bildes ir vienādas… kamēr tu pienāc tuvāk. Daļa no izaicinājuma ir tā, ka uzstādījums "ierobežošana ir veselīga" ir kļuvis par vispārpieņemtu patiesību, kuru gandrīz neviens neapstrīd. Informācija par uzturu ir līdzeklis, kuru tu izmanto, lai pieņetu labākos lēmumus, nevis pret tevi vērsts ierocis, un, tā, protams, nav reliģija! 

 

Atšķirt veselīgu ēšanu no ierobežojošas diētas ir svarīgi, jo ierobežošana parasti izraisa sajūtu, ka tev ir atņemts, alkas, pārēšanos, un vainas sajūtu, ar tai sekojošu kārtējo ierobežošanu-diētu. Tas ir tas, ko es saucu ēd-nožēlo-atkārto ciklu.  

 

Te ir īss Veselīgas Ēšanas un Ierobežojošas Ēšanas salīdzinājums:

Veselīga   Ierobežojoša
Atbildīga  Kontolējoša
Pabarošana Diēta
Enerģija    Kalorijas
Kvalitāte    Punkti
Veselīga Tieva
Informēta  Norūpējusies
Apzināšanās   Modrība
Informācija   Dogma
Gids  Likumi
Visi ēdieni der Labs vai slikts
Līdzsvars   Perfekcija
Daudzveidība Kārdinājums
Mērenība  Liegšana
Izvēlēties Nopelnīt
Fleksibls   Stingrs
Balstīts uz izsalkumu Pēc puksteņa
Komforts  Porciju lielums
Fiziskās aktivitātes  Gandarīšana un sods
Bez piepūles Gribaspēks
Uzticēšanās  Bailes
Mācīšanās Neizdošanās
Sevis pieņemšana Sevis tiesāšana
Bauda  Vainas sajūta
Brīvība Sasaitītība

       

       

Tavs veselības mākslas darbs  

Novērtē savu "veselības bildi", kuru tu glezno. Vai to ierobežo stingras līnijas un kāda cita izvēlētas krāsas? Vai tā izpauž tavu individualitāti, tavas vēlmes un tavu dzīvesveidu? 

Ja tu vēlies veidot savu mākslas darbu, un atbrīvoties no "ierobežojoša ēšana ir veselīga ēšana" uzskata, šeit ir daži konkrēti soļi, kurus tu vari veikt. 

 

1. Sāc monitorēt savu mazo balstiņu. Lai ‘notvertu’ savus ar ēdienu saistītos uzskatus, domas, emocijas, un izvēles, tev var noderēt dienasgrāmatas rakstīšana. Kad tu ievēro augstāk aprakstītās ierobežojās ēšanas domas, maigi aizvieto tās ar veselīgas ēšanas domām.   

2. Sabiedrībā pastāvošie uzskati tevi iespējams ir pārliecinājuši, ka ka tu nespēj pārvaldīt savu svaru bez stingriem likumiem. Atrod lomu modeļus, veselības aprūpes speciālistus, žurnālus, un atbalsta sistēmas, kas palīdzēs tev no jauna iemācīties sev uzticēties.    

Reklāma
Reklāma

3. Izmet vārdus „labs” un „slikts” no savā domām un leksikona, piemēram, "Vakar vakariņās es bija laba" vai "Tas un tas ēdiens ir slikts."  Un tu pasargāsi sevi no pārēšanās un tai sekojošas vainas sajūtas.   

4. Izmanto uztura informāciju kā rīku, nevis ieroci. Atceries – visiem pārtikas produktiem ir vieta veselīgā ēdienkartē, kad tu izmanto principus līdzsvarots, daudzveidīgs un mērenās devās kā savus gidus.  

5. Maini pārliecību, ka tev ir jāēd perfekti. Vienkārši izdari veselīgākās izvēles, kuras tev nedod sajūtu, ka tev tiek atņemts un liegts.   

6. Akceptē to, ka dažkārt tu nožēlosi savus lēmumus – tā daļa no veselīgas ēšanas. Kad tu nepaliec notverta vainas un kauna sajūtas tīklos, tu vari mācīties no savas pieredzes.  

7. Bieži atkārto šo domu “Šis ir tikai ēdiens un es varu iemācīties uzticēties sev un pabarot sevi neierobežojot”.   

 

Izbaudi sava mākslas darba radīšanas procesu!  

Tavas idejas…

Kā pārāk ierobežojoši diētas noteikumi ietekmē tavus ēšanas paradumus?  

 

Gads jau pusē, bet nekad nav par vēlu apgūt jaunu pieeju veselībai. Tu atklāsi pilnīgi jaunu veidu, kā domāt par ēdienu un ēšanu. Tas nebūs par ierobežošanu un gribasspēku. Tā vietā, lai nebeidzami tranzitētu starp kontrolēšanu (diēta) un kontroles zaudēšanu (pārēšanās), iedomājies kā būtu, ja tu būtu atbildīga par savu ēšanu. Fleksibilitāte un brīvība drīz būs tavas. Esi laipni gaidīta interneta semināru-vebināru kursā „Kā Neapēst Stresu”

 

Par autori:

dr.Inese Millere, ir ārste, holistiskā stresa menedžmenta un veselīga dzīvesveida koučs aizņemtām sievietēm pēc 40, kuras vēlas pārvaldīt stresu, emocionālo un stresa ēšanu, izveidot veselīgas attiecības ar ēdienu un fiziskajām aktivitātēm un baudīt veselīgu un līdzsvarotu dzīvi.

 

Ieskaties: http://www.kaneapeststresu.com