Cik saldējuma drīkst apēst, ja cenšas zaudēt svaru?

 
Ko ņemt vērā, izvēloties saldējumu, un kāds ir vēlamais saldējuma patēriņa ierobežojums, portālam mammamuntetiem.lv stāsta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.
Ja ir vēlme samazināt lieko svaru, vairāk par vienu saldējumu nedēļā ēst noteikti nevajadzētu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ir vēlme samazināt lieko svaru, vairāk par vienu saldējumu nedēļā ēst noteikti nevajadzētu.

 

Saldējums ir visiem labi zināms un iecienīts našķis, taču cilvēki bieži vien pārprot tā nepieciešamību organismam, ievietojot to vienā rindā ar piena produktiem. Saldējums ir augstas kvalitātes produkts, kura sastāvā ietilpst piens, krējums, sviests, cukurs, garšas un aromātvielas, rūpnieciski ražotiem saldējumiem klāt tiek pievienotas pārtikas piedevas, kas nodrošina patīkamu saldējuma konsistenci un pagarina uzglabāšanas laiku. 

 

Cik saldējumu nedēļā drīkst apēst?

Dēļ augsta tauku un cukura satura saldējums tiek uzskatīts par našķi, desertu. Nav vienotas formulas, pēc kuras var noteikt, cik saldējuma dienā drīkst apēst – viss ir atkarīgs no cilvēka vēlmēm attiecībā uz savām ķermeņa aprisēm. Ja ir vēlme samazināt lieko svaru, vairāk par vienu saldējumu nedēļa ēst noteikti nevajadzētu; ja tādas nepieciešamības nav, arī 2 – 3 reizes nedēļā par ļaunu nenāks, ar nosacījumu, ka papildus tam netiek patērēti citi našķi. Masu mēdijos ir atrodama pat saldējuma diēta, ko gan nevajadzētu uztvert nopietni – šāda diēta dos tikai īslaicīgu svara zudumu un atstās Jūsu aizkuņģa dziedzeri ļoti neapmierinātu. Līdz ar to ir jāievēro mērenība.

 

Kā izvēlēties labāko saldējumu

  • Lai izvēlētos kvalitatīvu saldējumu, nepieciešams ievērot vairākus kritērijus. Nedrīkst taupīt uz veselības – jo lētāks saldējums, jo lielāka iespēja, ka tajā ir pievienoti daļēji hidrogenēti augu tauki – lētā izejviela, kurai ir negatīva ietekme uz veselību.
  • Jo krāsaināks saldējums ir, jo vairāk E  - vielu, tajā skaitā arī krāsvielu, tam ir pievienots.
  • Dāmas, kas rūpējas par savu figūru, bieži vien izvēlas saldējumus ar samazinātu kaloriju daudzumu. Taču būtu vēlams papētīt iepakojumu un apskatīt, vai šāda saldējuma sastāvā nav mākslīgu saldinātāju un glikozes – fruktozes vai kukurūzas sīrupa. Turklāt nevar tā vienkārši izņemt no saldējuma taukus – tie nodrošina garšu un konsistenci, tāpēc diētiski saldējumi parasti ir pārbagāti ar E – vielām. Ja šādas vielas sastāvā ir atrodamas, daudz veselīgāk būs iegādāties nelielu porciju nediētiskā saldējuma.
  • Jo vairāk piedevu - augļu, riekstu, šokolādes gabaliņu – ir saldējumā, jo tajā ir lielāks cukura daudzums. Taču šo desertu mēs paši varam padarīt veselīgāku – vienkāršam, kvalitatīvam plombīra saldējumam pievienot klāt svaigas ogas, augļus un riekstus. 
Reklāma
Reklāma

 

Diētiska/veselīga saldējuma recepte

Bet, ja kāda vēlas patiešām diētisku saldējumu, ir pieejama viena vienkārša, bet lieliska recepte no viena ingredienta: sasaldējiet banāna gabaliņus, un, izņemot no saldētavas, sablenderējiet. 

Rezultāts jūs pārsteigs!