Ar ko sākt, lai beidzot notievētu?

Pavasaris ir laiks, kad neizbēgami mainīsim savu garderobi un tad dažs labs uz gurniem un vēdera atklās ziemas laiskuma rezultātu. Par to, ko iesākt ar liekajiem kilogramiem, ja tādu ir patiesi daudz, stāsta uztura speciāliste Inga Pūce, www.figurasdraugi.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja ar attēlu spogulī bieži izdodas iemācīties sadzīvot, mierinot sevi ar domu, ka nav vēl tik traki, tad šaurās bikses un svārki runā skaļāk, liekot pieņemt kardinālus lēmumus attiecībā uz savu dzīvesveidu.

Ko īsti ar sevi iesākt?
•    Apdomā, vai un cik daudz laika tu velti sev, lai apmierinātu savu ego? Tas tiešām ir nepieciešams! Vai tev ir laiks palutināt savu ķermeni, pastaigāties svaigā gaisā, noskatīties kādu filmu vai teātri, apmeklēt kādu koncertu, netraucēti darīt kaut ko, kas tev ļoti patīk?
•    Godīgi aprunājies ar sevi — kas ir tas, kas tevi neapmierina (izņemot lieko svaru)? Varbūt tu jūties tā, ka dzīve rit, bet tu neesi sasniedzis ne pusi no tā, ko sirds kāro..? Ja tā, tad ir laiks situāciju mainīt!
•    Pārskati savu ēdienkarti. Pieraksti, ko un cik daudz tu apēd. Ja tev nav zināšu, kas īsti ir veselīgs uzturs un kā būtu pareizi jāēd, varbūt ir vērts iekrāt naudu, lai apmeklētu konsultācijas pie laba uztura speciālista.

Kāds sev bieži uzdod jautājumu — kāpēc tieši man ir liekais svars, vai es tiešām ēdu daudz vairāk nekā citi, vai man kaut kas nav kārtībā ar veselību utt.? Liekais svars ir acīmredzams signāls tam, ka kaut kas organismam ir par daudz, vai gluži pretēji — trūkst. Un ne tikai materiālā enerģija, bet arī — garīgā, kas apzīmējama kā emocijas ar mīnusa zīmi. Jo cilvēks nav tikai fiziska būtne, bet arī garīga, kas 90% gadījumu nosaka kopējo dzīves kvalitāti.

Statistika rāda, ka ir divas galvenās aktivitātes, kas tiek pielietotas, lai situāciju uzlabotu — sporta zāles apmeklējums un diētas ievērošana. Lai gan sporta zāļu pieejamība pēdējos gados ir desmitkāršojusies, apaļu cilvēku skaits diemžēl arī. Tie, kuri nodarbojas ar sportu regulāri, parasti nesūdzas par lieko svaru, bet tie, kuri sāk apmeklēt sporta zāli tikai tad, kad problēma jau ir acīmredzama, bieži to pamet. Kāpēc? Jo sastopas ar tādām problēmām kā svara un apetītes palielināšanās.

Muskuļaudiem pie pēkšņas slodzes cits nekas neatliek, kā palielināties un arī straujās cukura līmeņa svārstības mums izsauc „vilka” apetīti. Sporta zāles apmeklējums stimulē vielmaiņu, tonizē un nostiprina kaulu-muskuļu aparātu, liek apzināties, ka darām kaut ko labu savai veselībai. Pie pareizi izvēlētas slodzes jūs varat samazināt tauku kārtu maksimāli kādus 5 kg.

Atlikušos tomēr būs jānomet ar uztura palīdzību, tikai jautājums — kādā veidā?
Pirmais, kas iešaujas prātā, ir diētas, un galvenais, tas neprasa nekādus papildus materiālus ieguldījumus, kā tikai pašu produktu iegādi. Toties jārēķinās ar noteiktu sajūtu (izsalkums, negaršo u.c.) un jūtu ( gribasspēka trūkums, slikts garastāvoklis u.c.) kokteili. Vārdam „diēta” ir arī vēl kāds cits skaidrojums — dzīvesveids. Tas nozīmē - ja neesam gatavi šīs mocības izturēt, labāk nesākt, jo svars ar lielu joni būs atpakaļ un nāksies meklēt nākamo sevis spīdzināšanas veidu! Un atceries — ja uzsāksi badošanos vai ēdīsi vienu reizi dienā, tavs svars nekur nezudīs, gluži pretēji — organisms sabīsies, ka nu bads ir klāt un visu lieko svaru „iesaldēs”, sak, lai glabājas nebaltajām dienām.

Ko darīt, lai fiziskās aktivitātes sniegtu prieku un vēlamo efektu un lai uzturs kļūtu par mūsu sabiedroto, nevis ienaidnieku? Jebkas, kas tiek darīts ar izpratni, kas balstīta uz zinātni un pieredzi, sniedz prognozējamu rezultātu un galvenais — veselību uzlabo, nevis sabojā! Tāpēc — mācies! Jā, arī zināšanas par pareizu, veselīgu uzturu ir jāapgūst. Un tikai tad būs iespējams ne tikai atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, bet savu jauno formu tādu arī uzturēt ilgtermiņā.

Autore: uztura speciāliste Inga Pūce, www.figurasdraugi.lv

Reklāma
Reklāma