Svarīgi zināt, plānojot atvaļinājumu 2024. gadā

Pavisam drīz klāt būs skolēnu pavasara brīvdienas. Daudzi vecāki, īpaši, ja nav iespējams strādāt attālināti, šajā nedēļā dosies atvaļinājumā, lai pieskatītu bērnus un pavadītu laiku kopā ar ģimeni. Lai darbs tiktu organizēts raiti un darba devējs pēc iespējas labāk ņemtu vērā darbinieku vēlmes, ir vērts plānot atvaļinājumus jau laikus visam gadam.
Ieteikumi, kuros vērts ieklausīties, lai atpūta sanāktu pilnvērtīga un bez raizēm.

FOTO: Shutterstock.com

Ieteikumi, kuros vērts ieklausīties, lai atpūta sanāktu pilnvērtīga un bez raizēm.

SEB bankas Personāla pārvaldes vadītāja Anita Segliņa atgādina, kas jāzina par atvaļinājumu ņemšanu un plānošanu.

 

Atvaļinājuma grafiks visam gadam jau gada pirmajā ceturksnī

Lai darba devējs varētu labāk plānot darba organizēšanu, ņemot vērā darbinieku vēlmes, jau gada pirmajā ceturksnī vajadzētu sagatavot atvaļinājumu grafiku visam gadam.

Atvaļinājumu grafiks ir ne tikai formāla prasība, bet arī nodrošina vienmērīgu darba organizēšanu un ņem vērā gan darbinieka, gan darba devēja vēlmes un vajadzības.

 

Pārskatiet pieejamās atvaļinājuma dienas

Gada sākumā ir vērtīgi noskaidrot, kāds ir atvaļinājuma atlikums un papildu brīvdienu izmantošanas termiņi. 

Reklāma
Reklāma

 

Viens atvaļinājums vismaz divu nedēļu garumā

Atpūta ir ļoti svarīga, lai saglabātu un atjaunotu darba spējas. Daudzi pētījumi liecina, ka, pietiekami atpūšoties, darbinieki ir laimīgāki, efektīvāki un radošāki. Saskaņā ar Darba likumu viena daļa ikgadējā atvaļinājuma nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Ja darba organizācija to atļauj, ieteicams vēl garāks atvaļinājums, jo tas palīdzēs izrauties no darba domām un labāk rūpēties gan par savu garīgo, gan fizisko veselību. 

Alternatīva ir sadalīt atvaļinājumu tā, lai būtu iespējams atpūsties dažādos gada laikos ar noteiktu regularitāti, joprojām vienu no atvaļinājuma daļām saglabājot divas nepārtrauktas nedēļas. 

 

Papildu brīvdienas par stāžu un brīvprātīgo darbu 

Arvien vairāk organizāciju piedāvā papildu apmaksātas brīvdienas. Dažādās organizācijās darba kultūra ir atšķirīga, tāpēc darbiniekam, uzsākot darbu, būtu jānoskaidro, vai un ar kādu mērķi darba devējs piedāvā papildu brīvdienas. Piemēram, papildu atvaļinājuma dienas atkarībā no darba stāža, iespēja izmantot apmaksātu Brīvprātīgā darba dienu vai Personīgo dienu savām vajadzībām.

Saistītie raksti