Lasītājs jautā: Vai slimošanas laiks ietekmē atvaļinājumu?

"Ja esmu bijis nodarbināts darbavietā pusotru gadu, vai pēc likuma man pienāktos aptuveni sešas nedēļas ilgs atvaļinājums? Ja es šī perioda laikā esmu vairākkārt slimojis, vai tas negatīvi ietekmē atvaļinājuma dienu skaitu?" portālam LVportals.lv jautā Aivis.
Slimības laiks nesamazina atvaļinājuma ilgumu, tomēr var ietekmēt atvaļinājuma naudas lielumu.

FOTO: Shutterstock.com

Slimības laiks nesamazina atvaļinājuma ilgumu, tomēr var ietekmēt atvaļinājuma naudas lielumu.

Darba likuma 152. pants paredz, ka laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu, ieskaita faktiski nostrādāto laiku, kā arī laiku, kad darbinieks nav strādājis attaisnojošu iemeslu dēļ. Tostarp:

  • pārejošas darbnespējas laiku;
  • grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku;
  • īslaicīgas prombūtnes laiku;
  • darba piespiedu kavējuma laiku, ja darbinieks prettiesiski atlaists no darba un atjaunots iepriekšējā darbā;
  • ne vairāk kā četru nedēļu atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas.

 

Tādējādi slimības laiks nesamazina atvaļinājuma ilgumu, tomēr var ietekmēt atvaļinājuma naudas lielumu, kas ir atkarīgs no vidējās izpeļņas. Tosavukārt aprēķina no pēdējo sešu mēnešu darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

 

Reklāma
Reklāma

Darba likuma 75. astotā daļa noteic, ka par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Proti, ja šo aprēķinā iekļaujamo mēnešu laikā darbinieks ir slimojis, tad viņam izmaksātā darba samaksa ir mazāka nekā situācijā, ja ir strādāts pilnu mēnesi. 

 

Avots: LVportals.lv, Zaida Kalniņa

Saistītie raksti