Kad nomoka klepus: Brontex bērniem un pieaugušajiem

Kā ik gadu, vēsajos gada mēnešos ar saaukstēšanos un dažādām vīrusu izraisītām saslimšanām saskaramies daudz biežāk. Ierastie saaukstēšanās simptomi ir iesnas, kakla sāpes, paaugstināta temperatūra un klepus. Mokošs klepus pastiprina sāpes krūtīs un kaklā, tas var izraisīt galvassāpes, apgrūtina nakts miegu un ikdienas gaitas.
Klepus, lai gan ļoti nepatīkams un traucējošs, ir dabiska ķermeņa aizsargreakcija.

FOTO: Freepik.com / freepik

Klepus, lai gan ļoti nepatīkams un traucējošs, ir dabiska ķermeņa aizsargreakcija.

Profilaktiski vēlams ievērot veselīgu dzīvesveidu, regulāri vēdināt telpas un uzturēties svaigā gaisā, pietiekamā daudzumā uzņemt C un D vitamīnu, ēst sabalansētas maltītes un uzturā lietot pēc iespējas vairāk dārzeņus, augļus un zaļumus, kā arī ģērbties atbilstoši laikapstākļiem.

 

Taču klepus, lai gan ļoti nepatīkams un traucējošs, ir dabiska ķermeņa aizsargreakcija. Vēsajos gada mēnešos mūsu elpceļu gļotāda kļūst īpaši uzņēmīga pret dažādiem vīrusiem. Straujas laikapstākļu maiņas, pazemināta gaisa temperatūra un mitrums, kā arī apkures sezonai raksturīgais mājokļu sausais gaiss ir tie faktori, kas ir īpaši labvēlīgi vīrusu un baktēriju izplatībai.

 

Ko darīt klepus gadījumā, kad klepus atvieglošanai izvēlēties Brontex medikamentus un kā tos pareizi lietot – par to raksta turpinājumā! 


Klepus – kas izraisa un kā rīkoties? 

Izšķir divu veidu klepu – sausu jeb neproduktīvu klepu un klepu ar krēpām jeb produktīvu klepu. Atkarībā no klepus veida, atšķiras ne tikai klepus izpausmes, bet arī ārstēšana. Tieši tāpēc, pirms uzsākt jebkādu medikamentu lietošanu, svarīga ārsta konsultācija, kas palīdzēs noteikt ne klepus izpausmēm atbilstošāko terapiju, bet izslēgs arī citu slimību iespējamību.  
 

Sauss klepus 

Sausa klepus laikā krēpas neizdalās, tas izteikti kairina kakla gļotādu, var izraisīt ilgas, nekontrolējamas klepus lēkmes, turklāt pastiprināti nomoka tieši naktīs. Ja regulāri nomoka sauss klepus, svarīgi pievērst uzmanību gaisa kvalitātei telpās. Ja mājoklī ir izteikti sauss gaiss, vēlams iegādāties gaisa mitrinātāju, kā arī regulāri vēdināt telpas.

Sausa klepus gadījumā jāuzņem pietiekams šķidruma daudzums, palīdzēs arī silti dzērieni, klepus tējas, medus. 

Lai mazinātu sausa klepus kairinājumu, var lietot sūkājamās tabletes un aerosolus, kuru sastāvā ir kakla gļotādu nomierinošas un mitrinošas sastāvdaļas, piemēram, smiltsērkšķu eļļa, Islandes ķērpji, kliņģerītes, propoliss u. c. Arī klepus sīrups, kura sastāvā ir tādi ārstniecības augi kā šaurlapu ceļtekas, priežu pumpuri, Islandes ķērpji vai  lakricas sakne, var palīdzēt sausa klepus gadījumā.

 

Vecākiem svarīgi atcerēties, ka klepus sīrups bērniem jāiegādājas tikai pēc konsultācijas ar ārstu vai farmaceitu. Pieaugušajiem ārsts var izrakstīt arī klepu nomācošus medikamentus, kas mazinās sausa klepus lēkmes naktīs un dienas gaitās, taču ilgāk par 2–3 dienām šādu medikamentu lietošana nav ieteicama. Sauss klepus var būt arī citu nopietnu slimību simptoms, tāpēc, ja sauss klepus nomoka ilgāk kā 2 nedēļas un nav vērojami nekādi uzlabojumi, vizīte pie ārsta ir obligāta. 


Klepus ar krēpām jeb progresīvs klepus 

Bieži vien sauss klepus pēc laika pāriet progresīva klepus fāzē. Mitra, produktīva klepus rezultātā klepojot izdalās krēpas. Mitra klepus gadījumā pats svarīgākais ir veicināt krēpu izdalīšanos un nekādā gadījumā nedrīkst lietot klepu nomācošus medikamentus.  

Lai veicinātu krēpu izdalīšanos, svarīgi uzņemt daudz šķidrumu un ārstniecības augu tējas, kas veicina krēpu šķīdināšanu un izvadīšanu no organisma. Atkrēpošanos veicinās tējas vai sīrupi, kuru sastāvā ir efeja, māllēpes, gaiļbiksīši vai mārsila laksti.

Tāpat atkrēpošanu var veicināt arī atkrēpojošie un mukolītiskie medikamenti, kas palīdz šķīdināt uzkrājošās krēpas, veicina krēpu veidošanos un to izvadi. Lai atkrēpošanās līdzekļi sniegtu vēlamo efektu, ļoti svarīgi dienā uzņemt vismaz 2,5 litrus šķidruma. Tā kā medikamentu ietekmē klepus pastiprinās, jo tiek veicināta krēpu izvade, atkrēpošanās līdzekļus nevajadzētu lietot pirms gulēšanas.

 

Foto: freepik.com/Freepik 
 

Reklāma
Reklāma

Brontex krēpu šķīdināšanai un izvadei pieaugušajiem un bērniem 
Brontex medikamentu aktīvā viela ir ambroksola hidrohlorīds, kas iedarbojās kā atkrēpošanos veicinošs medikaments akūtu un hronisku bronhu un plaušu slimību gadījumā, kas noris ar krēpu veidošanās un izdalīšanās traucējumiem. Aptiekās pieejams Brontex sīrups bērniem, kā arī pieaugušajiem paredzētās Brontex tabletes un Brontex putojošās tabletes.

 

Lai veicinātu Brontex iedarbību, svarīgi uzņemt pietiekami daudz šķidrumu, tāpat papildus vēlams uzņemt arī krēpu šķīdināšanu veicinošas ārstniecības augu tējas. Par Brontex medikamentu lietošanu sākotnēji nepieciešams konsultēties ar ārstu, kas nozīmēs atbilstošāko medikamenta formu un devu, atkarībā no individuālajiem saslimšanas simptomiem, gaitas un vecuma. Precīzu zāļu lietošanu skatīt lietošanas instrukcijā vai zāļu aprakstā.  
 

Brontex instrukcija bērniem 

Brontex 100 mg sīrups bērniem paredzēts krēpu šķīdināšanai un izdalīšanās veicināšanai akūtu un hronisku bronhu un plaušu slimību gadījumā. 1 ml sīrupa satur 3 mg aktīvo vielu ambroksola hidrohlorīdu. 

  • Bērniem no 2–5 gadu vecumam ieteicamā deva ir 2,5 ml sīrupa 3 reizes dienā. 
  • Bērniem no 6–12 gadu vecumam ieteicamā deva ir 5 ml sīrupa 2–3 reizes dienā. 
  • Bērniem, kas vecāki par 12 gadiem un pieaugušajiem ieteicamā deva ir 10 ml sīrupa 2–3 reizes dienā.

 

Sīrupu ieteicams lietot pēc ēšanas, uzdzerot lielu daudzumu šķidruma. Par precīzu zāļu lietošanu skatīt lietošanas instrukcijā vai zāļu aprakstā. 
 

Brontex pieaugušajiem 

Brontex pieejams arī tablešu un putojošu tablešu veidā. Brontex 60 mg putojošās tabletes lieto produktīva klepus ārstēšanai akūtu un hronisku elpceļu slimību gadījumā, piemēram, akūts balsenes, trahejas vai bronhu iekaisuma, hronisks bronhīta un hroniska obstruktīva plaušu slimības ārstēšanai. Aktīvā viela ambroksola hidrohlorīds veicina krēpu šķīdināšanu un izdalīšanos.

 

1 putojošā tablete satur 60 mg ambroksola hidrohlorīdu. Putojošās tabletes paredzētas pieaugušajiem un bērniem no 12 gadu vecuma. Pirmās 2–3 dienas jālieto pa ½ tabletei 3 reizes dienā, pēc tam pa ½ tabletei 2 reizes dienā. Putojošā tablete ir jāizšķīdina glāzē ūdens. Ilgāk par 5 dienām zāles bez ārsta ieteikuma lietot nav ieteicams. Precīzu zāļu lietošanu skatīt lietošanas instrukcijā vai zāļu aprakstā.

 

Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Par zāļu lietošanu konsultējieties pie ārsta vai farmaceita! 
ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI

 

Foto: freepik.com/Freepik 
 

Nomoka klepus? Ienāc Internetaptieka.lv un iegādājies visu nepieciešamo! 

Ja Tev vai kādam ģimenes loceklim nepieciešama palīdzība saaukstēšanās un klepus simptomu mazināšanai, iegādājies Brontex un citus pretklepus medikamentus InternetAptieka.lv! Ērti pieejama aptieka neizejot no mājas, plašākais medikamentu, medicīnas preču, vitamīnu un uztura bagātinātāju piedāvājums, vienmēr izdevīgas cenas un attālināta zinoša farmaceita konsultācija mājas lapas platformā, Whatsapp lietotnē vai telefoniski – tas viss InternetAptieka.lv!

 

Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Par zāļu lietošanu konsultējieties pie ārsta vai farmaceita! 
ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI

 

Reklāmraksts
Reklāmdevējs SIA Panpharmacy 

Saistītie raksti