Novājināta imūnsistēma bērnam: kā to uzlabot?

Imūnsistēma nosaka to, cik labi (vai tieši pretēji – slikti) cilvēka organisms spēj pretoties dažādām baktērijām un vīrusu slimībām. Kas novājina bērnu imūnsistēmu un kā to stiprināt? Uzzini InternetAptieka.lv ekspertu sagatavotajā rakstā!
Novājināta imūnsistēma bērnam var rasties ikvienā gadalaikā.

FOTO: Publicitātes foto

Novājināta imūnsistēma bērnam var rasties ikvienā gadalaikā.

Novājināta imūnsistēma bērnam – kas par to liecina?

Novājināta imūnsistēma bērnam var rasties ikvienā gadalaikā. Ir bērni, kuri slimo biežāk nekā citi un kuriem slimības laiks ir ilgāks – tas viss ne tikai nogurdina atvasi, bet arī liecina par pazeminātas imunitātes klātesamību. 

 

Par to, ka ir novājināta imūnsistēma bērnam, var liecināt vairāki faktori, piemēram, ja:

  • bērns slimo biežāk nekā citi vienaudži (~4-7 reizes gadā), un šī respiratorā vīrusa saslimšana ne vienmēr ir vieglā formā;
  • atlabšanas un dzīvesprieka, enerģijas, normālas pašsajūtas atgūšanas laiks ir ilgs – tas liecina, ka atjaunot imunitāti un uzlabot veselību organismam pašam ir apgrūtinoši;
  • pēc šādām slimošanas reizēm rodas alerģiska reakcija – alerģija rodas pat tad, ja bērns šķietami jūtas labi, jo novājināta imūnsistēma noārda arī tādas šūnas, kas aizsargā organismu;
  • bērns ilgstoši ir noguris – nav dzīvesprieka, spēka, novērojama miegainība;
  • ir problēmas ar kuņģi – sāpes, vēdera uzpūšanās, caureja, kam nav cita izskaidrojuma.

 

Diagnozi par novājinātu imūnsistēmu nosaka ārsts. Pēc ārsta vizītes var noteikt tālākās darbības, lai imunitāti uzlabotu.

 

 Tāpat svarīgi akcentēt optimālu šķidruma uzņemšanu ik dienu – ieteicamais patērētā ūdens daudzums dienā ir ~30ml uz 1 kilogramu.

 

4 veidi, kā stiprināt imunitāti

Lai atjauninātu novājināto bērna imunitāti, jāveic dažādu darbību kopums, kas atkarīgs jau no esošās rutīnas, gan iespējām. Esam sagatavojuši informāciju par četriem veidiem, kā uzlabot bērna imunitāti!

1. Pilnvērtīga uztura nodrošināšana

Lai apgādātu organismu ar nepieciešamajām minerālvielām un vitamīniem, nepieciešams dažādot bērna uzturu, tajā iekļaujot, piemēram, augļus un ogas, dārzeņus, svaigas sulas, gaļas produktus, zivis, piena produktus, graudaugus u.c.

Šāda uztura dažādošana stiprina organismu, sniedzot svarīgas vielas. Tāpat svarīgi akcentēt optimālu šķidruma uzņemšanu ik dienu – ieteicamais patērētā ūdens daudzums dienā ir ~30ml uz 1 kilogramu.

2. Papildu vitamīni

Reklāma
Reklāma

Ziemas periodā vitamīnu un minerālvielu uzņemšana tikai ar pārtiku var būt apgrūtinoša, tāpēc, konsultējoties ar ārstu, ieteicams bērna imunitāti uzlabot ar aptiekās nopērkamo vitamīnu un uztura bagātinātāju palīdzību. Kādi vitamīni ir kritiski svarīgi, domājot par bērna imunitātes uzlabošanu?

D vitamīns – to dabīgā veidā pietiekamā daudzumā var iegūt tikai ar saules palīdzību, tāpēc gada tumšajos mēnešos šāda veida vitamīni ir noderīgi. D vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz uzturēt zobu un kaulu veselību.

A vitamīns - palīdz nodrošināt normālu dzelzs vielmaiņu, veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz uzturēt normālu redzi.

C vitamīns - palīdz uzturēt normālu imūnsistēmas darbību intensīvas fiziskas slodzes laikā un pēc tās, veicina normālu kolagēna veidošanos, kas nepieciešams normālai kaulu darbībai, normālai smaganu darbībai, ādas darbībai, zobu darbībai u.c.

Tāpat ir pieejami dažādi kompleksie vitamīni bērniem, kuros apvienotie vitamīni un minerālvielas sniedz dienā nepieciešamo vielu daudzumu imunitātes stiprināšanai.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

3. Aktivitātes svaigā gaisā

Neatkarīgi no tā, kāds laiks ir aiz loga – svarīgi, ka bērns pavada laiku ārā. Tās var būt aktivitātes visai ģimenei, piemēram, Latvijas dabas daudzveidības atklāšana, dodoties uz jaunām pastaigu vietām, izbraucieni ar laivām, SUP dēļiem vai piedalīšanās aktivitātēs – orientēšanās sacensībās, spēlēs u.c. Tas ķermenim palīdzēs pielāgoties gaisa temperatūras izmaiņām, kā arī uzlabos pašsajūtu.

4. Pilnvērtīga atpūta

Arī miegam ir būtiska ietekme uz bērna veselību. Bērns katru dienu iemācās un apgūst ko jaunu, kas var nogurdināt gan ķermeni, gan prātu. Pilnvērtīgs miegs palīdz uzlabot fizisko un mentālo veselību, kā arī organismam veiksmīgi atjaunoties un attīstīties. Cik daudz miega nepieciešams? Tas katram var būt individuāli, taču ieteicamais daudzums ir:

bērniem no 3 līdz 5 gadiem – 10-13 stundas diennaktī;

bērniem no 6 līdz 12 gadiem – 9-12 stundas;

bērniem līdz 18 g. v. – 8-10 stundas dienā.

 

Novājināta imunitāte bērnam? Mēs, InternetAptieka.lv, uzskatām, ka ar pareizu pieeju, stiprinot organismu visu cauru gadu, ir iespējams uzlabot bērna imūnsistēmu! Par veseliem, laimīgiem bērniem un viņu vecākiem!