Šoruden bērniem pirmo reizi sāks nodrošināt valsts apmaksātas nazālās gripas vakcīnas – saņemamas deguna spreja veidā

Viena no trīs gripas vakcīnām, ko šogad varēs saņemt iedzīvotāji, ir jaunums – nazālā vakcīna, proti, saņemama deguna spreja veidā. Imunizācijas valsts padomes (IVP) vadītāja, profesore Dace Zavadska pauž gandarījumu, ka šī bērniem paredzētā vakcīna beidzot būs pieejama arī Latvijā. Valsts to apmaksās noteiktu riska grupu bērniem vecumā no diviem līdz septiņiem gadiem (ieskaitot).
Labākais laiks, kad veikt vakcināciju pret gripu un arī pret Covid, ir no oktobra vidus.

FOTO: Shutterstock.com

Labākais laiks, kad veikt vakcināciju pret gripu un arī pret Covid, ir no oktobra vidus.

“Šī sezona iezīmējas ar indivīdam pielāgotāku imunizāciju un vakcīnām, jo īpaši vakcīnām pret gripu. Imunizācijas valsts padome ir gandarīta, ka ilgstošā cīņa par divām vakcīnām pret gripu – nazālo vakcīnu bērniem un augstas devas vakcīnu senioriem – ir vainagojusies panākumiem un sasniegusi dzirdīgas ausis Nacionālajā veselības dienestā un Veselības ministrijā,” skaidro IVP vadītāja Dace Zavadska.

 

Gripas vīruss ir neprognozējams

Jāatceras, ka gripas vīruss ir neprognozējams, tas var izraisīt smagas komplikācijas, ietekmējot cilvēka dzīvi dažādā veidā un izraisot būtiskus bojājumus gandrīz visās lielākajās orgānu sistēmās. Gripa parasti īpaši asi skar seniorus un mazus bērnus.

 

Gadu desmitiem ilguši pētījumi un zinātniski dati liecina, ka gripas infekcijas epizode cilvēkiem gados vairākkārtīgi paaugstina insulta un infarkta risku; apmēram ceturtdaļa senioru pēc gripas epizodes zaudē savas neatkarības, autonomijas spējas.

Savukārt bērni ir galvenie gripas izplatītāji, viņiem ir galvenā loma gan epidēmijas aizsākšanā, gan izplatībā, turklāt bērni gripas vīrusu izdala ilgāk nekā pieaugušie. Tātad tieši bērnu saslimšana atstāj nopietnu ietekmi uz populāciju, tai skaitā, senioriem.

 

Šogad pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas

Šogad Latvijā tātad būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas. Viena ir jau mums ierastā un iepriekš lietotā standarta devas, četrus gripas celmus saturošā vakcīna – nedzīva, injicējama vakcīna. Arī šogad tā par valsts līdzekļiem būs pieejama visiem bērniem no 6 mēnešu līdz divu gadu vecumam; tā ir iekļauta valsts imunizācijas kalendārā. Tāpat šī vakcīna ir valsts apmaksāta un stingri rekomendēta visām grūtniecēm, kā arī pieaugušajiem vecumā līdz 64 gadiem, kuri pieder noteiktām veselības riska grupām.

Reklāma
Reklāma

 

Otra gripas vakcīna ir jaunums – nazālā vakcīna, proti, saņemama deguna spreja veidā. IVP ir ļoti priecīgi, ka šī bērniem paredzētā vakcīna beidzot būs pieejama arī Latvijā! Valsts to apmaksās noteiktu riska grupu bērniem vecumā no diviem līdz septieņiem gadiem (ieskaitot).

 

Šī dzīvā vakcīna daudzās pasaules valstīs sen ir pazīstama ar savu augsto efektivitāti un bērniem draudzīgo saņemšanas veidu. Piemēram, ar labiem rezultātiem ik sezonu kopš 2013. gada bērniem tā tiek lietota Lielbritānijā. Tāpat šo nazālo vakcīnu savas valsts kalendārā ir iekļāvusi Somija. Pagaidām gan valsts apmaksāta šī vakcīna Latvijā būs bērniem līdz septiņu gadu vecumam; noteiktā vecuma robeža nav saistīta ar lietošanas vai reģistrācijas ierobežojumiem, bet gan ar finansēm. IVP cer, ka nākotnē mūsu valstī to varēs saņemt bērni līdz pat 18 gadu vecumam. 

Nazālā gripas vakcīna ir reģistrēta bērniem no divu gadu vecumam, tāpēc zīdaiņiem vecumposā no 6 līdz 23 mēnešiem ir standarta devas injicējamā vakcīna.

Arī trešā gripas vakcīna Latvijā ir jaunums, un IVP aicina visus seniorus atsaukties šai brīnišķīgajai iespējai. Konkrētāk, Latvijā visiem iedzīvotājiem, kas ir vecumā 65+, būs pieejama augstas devas gripas vakcīna. Tā jau vairāk nekā 10 gadus pasaulē pierāda sevi ar augstu efektivitāti – augstāku nekā standarta devas vakcīnai. Tas ir būtiski, jo ar standarta devas vakcīnu vecāka gada gājuma cilvēkiem ne vienmēr efektīvi un ilgstoši, visas sezonas garumā, var nodrošināt aizsardzību pret smagu gripu, gripas izraisītām komplikācijām, hospitalizāciju. Nu šī iespēja sevi pasargāt ir visiem, kas sasnieguši 65 gadu vecumu – vakcīna šai sabiedrības grupai ir valsts apmaksāta.

Labākais laiks, kad veikt vakcināciju pret gripu un arī pret Covid, ir no oktobra vidus. 

Raksts sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti