Kas ir zarnu mikrobiota un kāpēc tā ir imunitātes pamats?

Mikrobiota ir moderns vārds, kas kļuvis arvien biežāk lietots, bet tikai retais zina tā nozīmi. Mikrobiota ir mikroorganismu kopums, kas apdzīvo kādu noteiktu ķermeņa reģionu. Šajā rakstā tuvāk apskatīsim zarnu mikrobiotu un to, kāpēc tā ir īpaši svarīga mūsu veselībai un imunitātei.
Savu mikrobiotu ir iespējams uzlabot ne tikai ar veselīgu uzturu, bet arī ar tā sauktajām labajām baktērijām jeb probiotikām.

FOTO: Shutterstock.com

Savu mikrobiotu ir iespējams uzlabot ne tikai ar veselīgu uzturu, bet arī ar tā sauktajām labajām baktērijām jeb probiotikām.

Zarnu mikrobiota ir daudzveidīga un sastāv no neskaitāmām baktēriju sugām - saskaņā ar Nacionālā Veselības institūta datiem līdz pat 10 000 dažādu sugu! Tā sevī ietver labvēlīgas baktērijas (piemēram, Bifidobacterium un Lactobacillus), neitrālas baktērijas, kā arī dažas potenciāli kaitīgas baktērijas.

 

Labās zarnu baktērijas ir svarīgi mūsu ķermeņa iemītnieki. Tās uzlabo gremošanu, ražo vitamīnus, aizsargā no kaitīgajiem mikroorganismiem (patogēniem) un spēlē lielu lomu imūnsistēmas darbības regulēšanā. 

 

Veselīgas mikrobiotas izveides un uzturēšanas pamats ir līdzsvars starp labvēlīgajiem un sliktajiem (jeb patogēnajiem) mikroorganismiem, un uzturam ir svarīga loma šajā jautājumā. Optimālai mikrobiotas darbībai nepieciešams uzņemt arī pietiekami daudz šķiedrvielu, piemēram, augļus, dārzeņus, pākšaugus un graudaugus.

 

Imūnā sistēma un mikrobiota ir savstarpēji cieši saistītas. Jau no pirmās dzīves dienas mikrobiota iesaistās mūsu imūnās sistēmas veidošanā, savukārt tā nosaka mikrobiotas sastāvu. Šīs mijiedarbības nozīmi skaidri izceļ arī fakts, ka 70–80% ķermeņa imūnās šūnas atrodas tieši zarnās.

 

Savu mikrobiotu ir iespējams uzlabot ne tikai ar veselīgu uzturu, bet arī ar tā sauktajām labajām baktērijām jeb probiotikām. Ēdienkartes maiņa prasīs vairāk laika, lai panāktu vēlamo efektu, un laiks ne vienmēr ir mūsu pusē, ja runa ir par akūtākām situācijām, kā, piemēram, caureju, vēdera pūšanos, aizcietējumiem vai vēdera diskomfortu pēc antibiotiku lietošanas. 

 

Reklāma
Reklāma

 Optimālai mikrobiotas darbībai nepieciešams uzņemt arī pietiekami daudz šķiedrvielu, piemēram, augļus, dārzeņus, pākšaugus un graudaugus.

 

Svarīgi atzīmēt, ka ne visas probiotikas ir ar vienlīdz lielu ietekmi uz mikrobiotu. Pasaulē visatzītākās ir tieši LGG® jeb Lactobacillus rhamnosus baktērijas, kas citu starpā izceļas ar zinātniskos pētījumos visvairāk pierādītu efektivitāti gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tāpēc pirms iegādājies kādas no probiotikām, izpēti, vai LGG® ir to sastāvā. Būtiski ir nevis, cik daudz dažādu baktēriju sugu ir izvēlētajā produktā, bet gan pārliecināties, lai produktā ir baktēriju sugas ar zinātniski pierādītu efektivitāti.

 


 

Atsauces:

https://www.nutraingredients.com/News/Promotional-Features/Gut-microbiota-and-immunity

https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lactobacillus-rhamnosus-gg-trademark-lgg