Kā pasargāt ģimenes locekļus, kad mājās kāds saslimis; iesaka ģimenes ārste

Rudens un ziemas sezonā gadās, ka, vienam ģimenes loceklim saslimstot, infekcija skar arī pārējos. Ne vienmēr to iespējams pilnībā novērst, taču, sekojot dažiem vienkāršiem padomiem, varam pasargāt sevi un citus. Padomos dalās ģimenes ārste, pediatre Gundega Skruze-Janava.
Imunizācijas kalendāra ievērošana ir efektīvākais veids, kā pasargāt sevi un citus no vakcīnkontrolējamām infekcijas slimībām.

FOTO: Shutterstock.com

Imunizācijas kalendāra ievērošana ir efektīvākais veids, kā pasargāt sevi un citus no vakcīnkontrolējamām infekcijas slimībām.

Rakstu sēriju “Ģimenes imunitāte” atbalsta BENU Aptieka

 

Mazgā rokas!

Tas ir labākais veids, kā apturēt vīrusu un baktēriju ceļu no viena mājsaimniecības locekļa uz citiem. Mazgā rokas ar ziepēm siltā, tekošā ūdenī vismaz 20 sekundes, neaizmirstot iztīrīt arī pirkstu starpas:

  • pirms ēšanas vai ēdiena gatavošanas;
  • pēc tualetes apmeklējuma;
  • pēc klepošanas, šķaudīšanas;
  • pēc atkritumu iznešanas;
  • jebkad, kad rokas izskatās vai šķiet netīras.

 

Turi tuvumā roku dezinfektantu!

Ne visur un vienmēr iespējams nomazgāt rokas. Labam roku dezinfektantam jāsatur 60 % alkohola.

 

Notīri virsmas!

Šim nolūkam var izmantot gan dezinficējošās salvetes, gan veikalos nopērkamus virsmu dezinfekcijas līdzekļus. Vīrusi un baktērijas var izdzīvot uz dažādām virsmām, kam regulāri pieskaramies. Notīri galdu virsmas, durvju un skapīšu rokturus, ūdens maisītāju rokturus, gaismas slēdžus, tualetes podu, un neaizmirsti arī par bērnu rotaļlietām, koplietošanas TV pultīm un telefonu. Ja tīrīšanai izmanto vairākkārt lietojamas lupatiņas un birstes, atceries izmazgāt arī tās.

 

 

Pievērs uzmanību mazuļa autiņbiksīšu maiņas higiēnai!

Nemaini bērna autiņbiksītes mājas zonās, kur citi ēd, spēlējas vai atpūšas. Netīrās autiņbiksītes izmet uzreiz pēc to nomaiņas, un pēc tam nomazgā rokas.

 

Pasargā maltītes no mikrobiem!

Ja esi saslimis, uztici ēdiena gatavošanu kādam citam. 

 

Vislabāk būtu izvairīties no ēdiena gatavošanas vēl 48 stundas pēc akūtās saslimšanas simptomu izbeigšanās. 

 

Ja nav citas iespējas kā gatavot pašam, tad cītīgi nomazgā rokas un uzliec sejas masku. Ēšanas laikā neļauj citiem sniegties pēc našķiem no tava šķīvja!

 

Nedalies ar traukiem un higiēnas priekšmetiem!

Saslimšanas laikā jālieto savs atsevišķs trauku komplekts, kā arī dvieļis. Zobu birsti vai tās uzgali pēc atveseļošanās vēlams nomainīt pret jaunu. Neturi ģimenes locekļu zobu birstes kopējā traukā!

 

Izolē saslimušo!

Saslimušajam cilvēkam vislabāk atpūsties atsevišķā istabā vai pat mājas daļā. Infekciju slimību kontagiozitātes periodi atšķiras, tādēļ konsultējies ar ārstu par izolācijas ilgumu.

 

Šķaudi un klepo pieklājīgi!

Vislabāk šķaudīt un klepot salvetē, vai, ja tādas nav pa rokai, tad apģērba piedurknē. Izlietotās salvetes nenomētā kaudzē uz grīdas, bet tūdaļ izmet miskastē vai noskalo kanalizācijā, ja produkta apraksts to atļauj.

 

Uzvelc sejas masku!

Īpaši lipīgas infekcijas, piemēram, gripa, Covid-19 vai respiratori sincitiālā vīrusa infekcija prasa papildu piesardzības pasākumus. Pārvietojoties cauri mājvietai vai esot tiešā saskarē ar aprūpētāju, saslimušajam jāuzvelk sejas maska. Protams, ja vecums to pieļauj un, piemēram, četrgadīgs bērns tam ļaujas. 

 

“Jā!” barošanai ar krūti

Ne mazuļa, ne mammas saslimšana nav iemesls pārtraukt krūts barošanu. Turklāt mātes piens satur vērtīgas antivielas, kas pasargā zīdaini un palīdz tam atveseļoties.

 

Vakcinējies!

Imunizācijas kalendāra ievērošana ir efektīvākais veids, kā pasargāt sevi un citus no vakcīnkontrolējamām infekcijas slimībām. Reizi gadā dodies pie ārsta uz profilaktisko apskati un pajautā, vai nav pienācis laiks veikt kārtējo vakcināciju!

Saistītie raksti