Vai meitenēm un sievietēm ikdienā jālieto intīmās higiēnas ziepes?

Vai ikdienā pietiek apmazgāties ar ūdeni vai nepieciešams izmanto arī intīmās higiēnas ziepes? Uz šo jautājumu atbildi sniedz Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ginekoloģe dzemdību speciāliste Dr. Olga Boka-Veide
Intīmas higiēnas mazgāšanās līdzekļi ir atbilstošāki maksts mikroflorai.

FOTO: Shutterstock.com

Intīmas higiēnas mazgāšanās līdzekļi ir atbilstošāki maksts mikroflorai.

Meitenēm intīmās higiēnas ziepes nav nepieciešams lietot, pietiek, ja apmazgājas ar ūdeni 1-2x dienā.

 

Arī sievietes var apmazgāties tikai ar ūdeni, taču jāņem vērā, ka tas var radīt maksts sausumu, jo maksts mikroflora ir ar zemu pH līmeni, bet ūdens ir ar neitrālu pH līmeni. 

Intīmas higiēnas mazgāšanās līdzekļi ir atbilstošāki maksts mikroflorai un mazgājoties ar tiem, tiek atjaunota maksts dabīgā vide un samazinās risks piena sēnei un maksts sausumam. 

Tāpēc sievietēm, kurām ir tendence uz piena sēni un sausumu makstī, labāk būtu ieteicams apmazgāties ar intīmās higiēnas līdzekļiem nevis ūdeni. 

Reklāma
Reklāma

 

Atgādinājums:

  • Mēnešreižu laikā ir jāpievērš pastiprināta uzmanība higiēnai – ar apmazgāšanos 1x dienā būs par maz.
  • Nav nepieciešams mazgāt maksts iekšpusi, ne ar ūdeni, ne ar kādiem citiem mazgāšanas līdzekļiem. Maksts pati rūpējas par savu tīrību.
  • Jāatceras apmazgāties gan pirms, gan pēc dzimumakta, lai izvairītos no maksts mikrofloras izmaiņām, kas pēc tam var radīt piena sēni vai iekaisumu.

Saistītie raksti