Pusaudze un intīmās zonas mazgāšanas līdzekļi – vai vajadzīgi?

Meitenei pieaugot un nobriestot viņas hormonālajai sistēmai, fizioloģiskās pārmaiņas organismā maina arī higiēnas ieradumus un vajadzības. Ginekoloģe Daiga Baranovska teic – labāk visu darīt maksimāli pareizi, lai pubertātes izmaiņas ritētu bez diskomforta tur, lejā.
Speciālajiem intīmās higiēnas līdzekļiem ir maksts mikroflorai piemērots pH līmenis un pienskābās baktērijas sastāvā.

FOTO: Shutterstock.com

Speciālajiem intīmās higiēnas līdzekļiem ir maksts mikroflorai piemērots pH līmenis un pienskābās baktērijas sastāvā.

Vēl pirms lielajām pārmaiņam, kas notiek pusaudžu vecumā, ir svarīgi iemācīt meitenei ikdienas intīmās higiēnas pamatprincipus. Pārspīlēt ar ārējo dzimumorgānu apmazgāšanu nevajag, jo āda šajā delikātajā vietā ir trausla, jutīga un plāna. Pietiek, ja reizi dienā apmazgājas dušā un dara to pareizi – mazgā no priekšpuses uz aizmuguri. Tas samazina infekcijas ienešanas risku no anālās atveres un neietekmē maksts mikrofloru. 

Līdz menstruāciju sākumam maksts pH ir neitrāls, līdzīgs kā ādai jeb tuvu 7, savukārt reproduktīvajā vecumā tas ir zemāks – pH 4,5. 

Kad meitenei sākušās hormonālās pārmaiņas, parādās vairāk izdalījumu, ko agrāk sauca arī par “baltajiem ziediem”. Tie var pārsteigt meiteni, turklāt – līdz menstruālais cikls nostabilizējas, izdalījumu var būt vairāk un to daudzums var mainīties. 

Sākoties dzimumnobriešanai jeb pubertātei, palielinās gļotu sekrēcija un izdalījumi no dzimumorgāniem. Lai šīs pārmaiņas neradītu satraukumu, meitenei ir svarīgi zināt, ka vairāk izdalījumu ir cikla vidū, kad notiek ovulācija, un pāris dienu pirms mēnešreizēm. 

Reklāma
Reklāma

Sākoties pirmajām menstruācijām, ir sācies meitenes reproduktīvais vecums. 
“Ieteiktu pusaudzēm izmantot intīmās higiēnas līdzekļus un intīmās ziepes, jo, mainoties hormonālajai sistēmai, labāk visu darīt maksimāli pareizi,” saka ginekoloģe Daiga Baranovska un piebilst, ka speciālajiem intīmās higiēnas līdzekļiem ir maksts mikroflorai piemērots pH līmenis un pienskābās baktērijas sastāvā. 

 

Svarīgi!

  • Veselas maksts mikrofloras uzturēšanā liela nozīme ir imunitātei un ikdienas ēdienkartei. Sievietes intīmajai veselībai lieliski palīdz skābpiena produkti ikdienas uzturā – kefīrs, paniņas, nesaldināti jogurti. Pat tikai viena glāze skābpiena produktu dienā palīdz sakārtot un uzturēt normālu maksts mikrofloru.
  • Veselai sievietei ikdienas ieliktnīši nav jālieto. Cita lieta, ja ir situācijas, kad drīz jāsākas vai tūlīt jābeidzas mēnešreizēm un ieliktnīšus lieto, lai nesasmērētu drēbes. Gadījumos, kad šķiet, ka ir pārāk daudz izdalījumu, jāmeklē ārsta palīdzība un problēmas iemesli. Ja ikdienas ieliktnīšus lieto bez īpašas vajadzības, var sākties pretējs process – to ietekmē var rasties mikrofloras disbalanss, pastiprinās izdalījumi un sākas apburtais loks.