Kas sievietei jāzina par savu intīmo higiēnu

Rīta duša, vakara duša. Un vēl tā pavairāk putas, jo gribas justies svaigai un tīrai. Bet smaržīgās ziepes un dušas želejas nebūt neder visam. Tāpēc, pirms ej mazgāties, noskaidro, kā pareizi kopt savu visintīmāko ķermeņa daļu, un iemāci to arī savai meitai.

Pilnīgi pietiek, ja intīmās vietas apmazgā ar tīru ūdeni, jo tas ir visnekaitīgākais maksts videi.

FOTO: Shutterstock.com

Pilnīgi pietiek, ja intīmās vietas apmazgā ar tīru ūdeni, jo tas ir visnekaitīgākais maksts videi.

 

Vislabāk – tīrs ūdens 

Tu vari izvēlēties jebkuru intīmās higiēnas līdzekli, ja vien, to lietojot, jūties labi. Patiesībā pārlieka rūpēšanās nemaz nav nepieciešama, jo makstij piemīt pašaizsargājošas un attīrošas īpašības. To nodrošina noteikts skābes līmenis (pH 3,5 – 4,5 ) un mikroflora, par kuras veselību gādā pienskābās baktērijas (normāli – ap 70%). Tāpēc pilnīgi pietiek, ja intīmās vietas apmazgā ar tīru ūdeni, jo tas ir visnekaitīgākais maksts videi. 

 

Vai tev patīk tas, vai ne, bet samierinies ar domu, ka izdalījumiem jābūt. Tie gādā par maksts un mazo kaunuma lūpu gļotādu, kam vienmēr jābūt mitrai. Izdalījumi atkarīgi no hormonu sistēmas aktivitātēm, tāpēc menstruālajā ciklā to daudzums un konsistence vienmēr mainās. Katrai no mums tas ir atšķirīgi, vienai izdalījumu ir vairāk, otrai – mazāk.

 

Nav noteiktas atbildes, kurš līdzeklis ir labāks, vienīgi skaidri zināms, ka ķermeņa intīmās zonas nevajadzētu mazgāt ar parastajām ziepēm vai jebkuru dušas želeju, jo šie līdzekļi ir pārāk sārmaini.

Parastās ziepes labāk ne!   

Nav noteiktas atbildes, kurš līdzeklis ir labāks, vienīgi skaidri zināms, ka ķermeņa intīmās zonas nevajadzētu mazgāt ar parastajām ziepēm vai jebkuru dušas želeju, jo šie līdzekļi ir pārāk sārmaini (pH vairāk nekā 7). Maksts videi jābūt nedaudz skābai. Skābā vide nodrošina to, lai labie un sliktie mikroorganismi, kas normāli atrodas uz gļotādas, būtu harmoniskā līdzsvarā. Ja intīmai higiēnai lietojam parastos mazgāšanas līdzekļus, līdzsvars tiek izjaukts – sliktās baktērijas ņem virsroku. Tādējādi mēs pašas veicinām lieliskus apstākļus maksts iekaisuma attīstībai (sēnīšu infekcijai, bakteriālai vaginozei). Ne velti šīs kaites bieži dēvē par civilizācijas sekām. Šī paša iemesla dēļ nav pieļaujama maksts skalošana, kas būtiski maina tās mikrovidi. 

Ņem vērā: maksts mikroflora var mainīties, arī lietojot dažādus medikamentus (antibakteriālu terapiju, hormonālu kontracepciju), neveselīgu pārtiku. Tā var izpausties arī alerģija pret veļas pulveri, pret biksīšu ieliktnīšiem, tamponiem, sintētisku apakšveļu. Maksts mikrofloru ietekmē bieža dzimumdzīve, stress un daudzi citi faktori, kas mazina organisma imunitāti. 

 

Kosmētiskie līdzekļi 

Ja ir vēlme justies tīrākai un svaigākai, ieteicams lietot rūpnieciski ražotos intīmās higiēnas līdzekļus, kas labi aizstāj ziepes. Tie nav sārmaini un palīdz uzturēt makstī skābo vidi. Vēlams lietot intīmās higiēnas līdzekļus, kas satur lakto baktērijas. Tās palīdz saglabāt gļotādas dabisko mikrofloru un, ja ir pastiprināti izdalījumi, bieži dod arī ārstniecisku efektu,– ja vien to iemesls nav infekcija. 

Ieteikums: ja tev šķiet, ka līdzeklis ir padārgs, zini, ka vienā reizē ir vajadzīga tikai viena pilīte un ar šo tilpumu tev pietiks ilgam laikam. 

Dažkārt ikdienas ieliktnītis pat pēc vienreizējas lietošanas var izraisīt alerģiskas reakcijas, niezi, apsārtumu, izsutumus, veicināt maksts vides pārmaiņas.

Ieliktnīši un tamponi 

Lai saglabātu tīrības un svaiguma sajūtu dienas garumā, arī pasargātu veļu no traipiem, vasarā daudzas sievietes izmanto plaši reklamētos biksīšu ieliktnīšus, kas diemžēl nebūt nav tik nevainīgi, kā izskatās. Dažkārt ikdienas ieliktnītis pat pēc vienreizējas lietošanas var izraisīt alerģiskas reakcijas, niezi, apsārtumu, izsutumus, veicināt maksts vides pārmaiņas. Ir vērts izsvērt to lietošanas nepieciešamību ikdienā, ja vien nav kādu speciālu apstākļu, piemēram, ceļojumā. Veselīgāk ir mainīt apakšveļu, nevis ieliktnīšus. Ja tomēr ar tiem jūties ērtāk, lieto, bet maini tos pēc iespējas biežāk, lai neveidotos labvēlīga vide mikrobiem. Turklāt padomā – varbūt tos lieto vairāk ieraduma pēc un, iespējams, bez tiem vari lieliski iztikt. Tāpat vajadzētu atturēties no tamponu lietošanas menstruāciju laikā, ja ir raksturīgas biežas maksts vides maiņas. 

Ņem vērā: ja izdalījumu ir pārāk daudz, ja tiem ir dīvaina konsistence, nepatīkams aromāts, ja tie rada nepatīkamas sajūtas, dodies pie ārsta, lai noskaidrotu iemeslu. Situācijas glābšana ar biksīšu ieliktnīšiem ir īslaicīgs risinājums. Slimības ir jāārstē.    

 

Kas jāatceras par intīmo higiēnu 

•    Pārmērīgs tīrīgums ļoti bieži spēj izraisīt ārējo dzimumorgānu problēmas. Tas var izraisīt pat līdz sīku, ļoti sāpīgu plaisiņu izveidei starpenē. 

Reklāma
Reklāma

 

•    Obligātais minimums: mazgājies divreiz dienā – no rīta un vakarā – ar tīru, remdenu ūdeni. 

 

•    Maksts iekšpusē neko skalot un mazgāt nedrīkst. Pat ar tīru ūdeni – ne. Apmazgājies tikai no ārpuses. Pārspīlēta cenšanās pēc tīrības izskalo no maksts labās baktērijas, bet to vietā var savairoties sliktie mikroorganismi. 

 

•    Vasarā lieto daudz ūdens, tas pasargās no urīnpūšļa infekcijām, un iespēju robežās nenēsā apspīlētu un sintētisku veļu. 

 

•    Ievēro: ārējos dzimumorgānus apmazgā un nosusini virzienā no priekšpuses uz mugurpusi, nevis otrādi. Citādi baktērijas, kas mīt taisnajā zarnā, var izraisīt maksts un urīnpūšļa infekcijas. 

 

•    Apakšveļas mazgāšanai neizmanto agresīvus mazgājamos līdzekļus. To mikroskopiskās daļiņas dažkārt pilnībā neizskalojas un var radīt kairinājumu. Lieto bērnu veļas mazgāšanai paredzētos līdzekļus vai iztiec ar karstu ūdeni. 

 

•    Kā mazgāšanās līdzekli var izmantot bērnu ziepes un bērnu ādai domātās dušas želejas, kurās ir krietni mazāk ķīmisko un sintētisko sastāvdaļu. 

 

Dabiskās alternatīvas 

Intīmai higiēnai – apskaloties un sēdvanniņām – var izmantot arī vieglus kumelīšu, kliņģerīšu, pelašķu ziedu un citu augu uzlējumus. Uz glāzi verdoša ūdens ņem ēdamkaroti drogu. Pirmā palīdzība pret gļotādas kairinājumu – viegls sodas ūdens.  

No tautas metodēm noderīgi parastie skābpiena produkti – rūgušpiens, kefīrs, lakto, kuru sastāvā esošās baktērijas ir identiskas vairākām maksts vidē dzīvojošām baktērijām. Tos agrāk lietoja sēnīšu infekcijas ārstēšanai un maksts mikrofloras atjaunošanai. Dažādos avotos intīmās zonas apmazgāšanai iesaka ar citronu paskābinātu ūdeni ( 1 tējkarote sulas uz glāzi ūdens), arī alvejas sulu (tāpat 1 tējkarote uz glāzi ūdens). 

 

Vai pēc seksa tūdaļ ir jāmazgājas? 

Veselai sievietei, kam nav nekādu sūdzību, pēc seksa nevajag nekavējoties  mazgāties. Jutīgākiem organismiem ir citādāk. Sperma ir sārmaina. Ja tā paliek makstī (nevis prezervatīvā), sārmainā vide var izjaukt maksts mikroklimatu un radīt ginekoloģiskas sūdzības – niezi, dedzināšanu vai apsārtumu. Nepatīkamās sajūtas var mazināt aptiekā nopērkamās bezrecepšu vaginālās svecītes, kas satur makstij draudzīgās baktērijas. Ja trīs dienu laikā diskomforts nepazūd, dodies pie ārsta. 

 

Konsultē klīnikas „Premium Medical” ginekoloģe Ieva Daize 

 

Avots: www.kasjauns.lv pēc žurnāla „Marta” materiāliem