Populārās inhalācijas – vai noder arī kumelīšu tēja un minerālūdens?

Dažādas elpceļu saslimšanas pieņemas spēkā un itin bieži palīgā tiek ņemtas iedarbīgās inhalācijas. Taču ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava brīdina – minerālūdens, kumelīšu tēja, ēteriskās eļļas un viss cits, ko mēdzam izmantot ārstnieciskos nolūkos, bojā inhalatora mehānismu.
Inhalācijas caur nebulaizeru ir drošas arī zīdaiņa vecumā, tostarp priekšlaikus dzimušiem bērniem, taču to lietošanu nekad nedrīkstētu uzsākt patvaļīgi!

FOTO: Publicitātes foto

Inhalācijas caur nebulaizeru ir drošas arī zīdaiņa vecumā, tostarp priekšlaikus dzimušiem bērniem, taču to lietošanu nekad nedrīkstētu uzsākt patvaļīgi!

“Inhalatoros nedrīkst izmantot neko citu, kā vien inhalācijām piemērotus medikamentus,” uzsver speciāliste.

 

Ar inhalāciju palīdzību ārstē galvenokārt dziļo elpceļu infekcijas, taču kā palīgs inhalators tiek nereti izmantots arī augšējo elpceļu infekciju gadījumos. 


Inhalācijās mājas apstākļos lietojamie medikamenti Latvijā galvenokārt ir trīs:

  • fizioloģiskais šķīdums (nopērkams bez receptes),
  • Salbutamols jeb Ventolin (recepšu medikaments),
  • Budesonīds jeb Pulmicort (recepšu medikaments).

 

Atceries!

Recepšu medikamenti lietojami tikai pēc ārsta norādēm!

 

Fizioloģiskā šķīduma jeb 0,9 % NaCl inhalācijas mēdz izmantot kā palīgu pie augšējo elpceļu infekcijas simptomiem – iesnām, sausa klepus. 

 

Reklāma
Reklāma

Šajā gadījumā inhalācijas darbojas līdzīgi deguna skalošanai ar jūras ūdeni, šķidrinot sekrētus un mitrinot gļotādas. Inhalācijas paredzēts lietot īslaicīgi – vidēji 3 dienas ilgi, turklāt nav pierādījumu, ka šāda terapija saīsinātu nekomplicētas augšējo elpceļu infekcijas gaitu.

 

Aptiekās bez receptes nopērkami arī citi inhalācijām domāti šķīdumi, piemēram, Tacholiquin un Visco-Flu, kuru darbība ir līdzīga fizioloģiskā šķīduma inhalācijai.

Nopērkams arī hipertoniskais šķīdums jeb 3 % NaCl – pirms tā lietošanas obligāti jākonsultējas ar ārstu, jo, piemēram, astmas pacientiem tas var izprovocēt nevēlamu elpceļu reaktivitāti.
 

Recepšu medikamentus izmanto galvenokārt bronhiālās astmas paasinājumu un pneimoniju ārstēšanā, kā arī pacientiem ar cistisko fibrozi vai hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS). 

 

Svarīgi!

Vienmēr pirms inhalāciju uzsākšanas jākonsultējas ar ārstu par lietojamiem medikamentiem, inhalāciju biežumu, nepieciešamajiem starplaikiem starp tām un ārstēšanās ilgumu.

Saistītie raksti