Kas jāņem vērā, pērkot inhalatoru. Ģimenes ārstes padomi

Mediķu brīdinājumi kļūst arvien satraucošāki – saslimšana ar dažādiem elpceļu vīrusiem nebeidz mitēties. Gluži otrādi, pie šajā sezonā jau dzirdētajām piepulcējas vēl citas. Ģimenes ārste, pediatre Gundega Skruze-Janava atzīst, ka elpceļu saslimšanas gadījumos viens no saudzīgākajiem ārstēšanas veidiem ir inhalācijas, kas ir efektīva elpceļu slimību ārstēšanas metode.
Ar inhalāciju palīdzību ārstē galvenokārt dziļo elpceļu infekcijas, taču kā palīgs inhalators nereti tiek izmantots arī augšējo elpceļu infekciju gadījumos.

FOTO: Publicitātes foto

Ar inhalāciju palīdzību ārstē galvenokārt dziļo elpceļu infekcijas, taču kā palīgs inhalators nereti tiek izmantots arī augšējo elpceļu infekciju gadījumos.

“Ar inhalāciju palīdzību ārstē galvenokārt dziļo elpceļu infekcijas, taču kā palīgs inhalators tiek nereti izmantots arī augšējo elpceļu infekciju gadījumos,” stāsta daktere un papildina: “Tas, ko sarunvalodā saprotam ar vārdu “inhalators”, patiesībā ir nebulaizers jeb miglotājs. Medicīnā par inhalatoriem sauc arī dozētā spiediena inhalatorus jeb “baloniņus”, un, meklējot resursus angļu valodā, vārds “inhaler” nozīmēs tieši šos. Miglotājus angliski apzīmē ar vārdu “nebulizer”."

 

Faktori, ko izvērtēt, meklējot inhalatoru:

  • Inhalatora piemērotība lietojamajiem medikamentiem;
  • Vai tas ir viegli lietojams, pārnēsājams;
  • Vai strāvas avots ir elektrība, vai akumulators;
  • Cik viegli inhalators tīrāms, dezinficējams;
  • Vai ir pieejams serviss, rezerves detaļas;
  • Dizains;
  • Cenu diapazons.

 

Meklējot nebulaizeru iegādei, divi galvenie “konkurenti” ir kompresijas inhalators un membrānas jeb mesh inhalators.

 

Kompresijas inhalators ir visplašāk pieejamais, cenu diapazons no 20–70 eiro. Tas darbojas, ar kompresijas palīdzību pārvēršot šķidro medikamentu tvaikiem līdzīgās aerosola daļiņās.

Membrānas (jeb angliski mesh) inhalators – tā darbības pamatā ir membrānas vibrācijas tehnoloģija. Zāļu šķīdumu izspiež caur vibrējošu plāksni (membrānu) ar daudziem mikroskopiskiem caurumiņiem, tādējādi veidojot aerosolu. Šo inhalatoru cena ir ap 90–100 eiro.
 

Abu veidu inhalatoriem ir medikamentu tvertne, kurā iepilda šķidro medikamentu, kā arī iemutis vai sejas maska, caur kuru veikt inhalācijas. 

 

Pērkot kompresijas inhalatoru, galvenā uzmanība jāpievērš aerosola kvalitātes rādītājam: MMAD (mass median aerodynamic diameter) – tas norāda aerosola daļiņu izmērus.

  • Daļiņas izmēros no 1–5 mikrometriem (µm) nonāk visdziļāk elpceļos – sīkajos bronhos, plaušu alveolās (nepieciešams bronhiālās astmas, pneimoniju ārstēšanai, cistiskās fibrozes pacientiem).
  • Daļiņas, kas mazākas par 1 µm – izkliedējas gaisā.
  • Daļiņas, kas lielākas 5 µm – nogulsnējas augšējos elpceļos (tas nepieciešams akūta laringīta, rinīta vai blakusdobumu iekaisumu gadījumos).

 

Tirgū atrodami gan kompresijas inhalatori, kuru MMAD ir 3 µm (optimāls rādītājs dziļo elpceļu infekciju ārstēšanai), gan tādi, kuru MMAD norādīts 0,5–10 µm.
 

Papildus parametri, kam pievērst uzmanību:

 

Kompresijas inhalatori

  • Vidējais tvaika ātrums jeb pulverizācijas jauda: tas svārstās no 0,35–0,45 ml/min, un lielāks tvaika ātrums nozīmē īsāku nepieciešamo inhalācijas laiku, līdz iztukšojas medikamenta tvertne. Vidējais inhalācijai nepieciešamais laiks ir ap 6–8 minūtēm.
  • Kompresora maksimālais darbināšanas laiks – ir inhalatori, kas darbojas īslaicīgi, un ir tādi, ko var lietot nepārtraukti.
  • Trokšņa līmenis: tirgū pieejamajiem kompresijas inhalatoriem tas ir vidēji 50–65 decibeli (db) – apmēram šādu trokšņa līmeni rada ledusskapis vai elektriskā zobu birste.

 

Ņem vērā!

Kompresijas inhalatori parasti darbojas ar elektrību.

 

Membrānas inhalatori

  • Membrānas inhalatoriem MMAD parasti ir 3,8–4,5 µm.
  • Tie izslēdzas automātiski pēc 10 minūšu darbības, taču nepieciešamības gadījumā tos var ieslēgt atkal un turpināt lietot.
  • Tie darbojas klusi.

 

Ņem vērā!

Membrānas inhalatoriem strāvas avots ir lādējams akumulators, tādēļ tie ir viegli un pārnēsājami.
 

Gundega Skruze-Janava uzsver – pērkot internetā, nedrīkst sajaukt membrānu inhalatoru ar ultraskaņas inhalatoru. Ultraskaņas inhalatora darbības mehānisms balstās uz ultraskaņas viļņu izplatīšanās inhalācijas šķīdumā, tādā veidā pārvēršot to aerosolā. Ultraskaņas inhalatori nav piemēroti hormonu inhalācijām (Budesonīds jeb Pulmicort).

 

Inhalatoros nedrīkst izmantot neko citu, kā vien inhalācijām piemērotus medikamentus! Minerālūdens, kumelīšu tēja, ēteriskās eļļas bojā inhalatora mehānismu. 

 

Interneta vietnēs nopērkami karsta tvaika inhalatori, kas domāti ūdens tvaiku un ēterisko eļļu inhalācijām, taču ārsti nerekomendē to lietošanu, jo tvaika inhalācijas var radīt elpceļu apdegumus.

 


Pareiza un piemērota inhalatora iegāde ir papildus veiksmes atslēga, lai jebkuram ģimenes loceklim ārstēšanas process neliktos garš un nepatīkams, un EVOLU medicīnas preču ražotājs ir veiksmīgi savu produktu sortimentu papildinājis ar inhalatoriem.

Sortimentā ietilpts 4 veida inhalatori, kuri katrs par sevi atšķiras funkcionālajā un vizuālajā izpildījumā, lai katra ģimene spētu starp šiem atrast sev vispiemērotāko.
 

 

EVOLU nano AIR membrānas nebulaizers ir ar jaunākajām tehnoloģijām veidotais inhalators, kas ideāli piemērots ģimenēm ne tikai ar maziem vai lielākiem bērniem elpceļu slimošanas reizēs, bet lietojams arī alerģiju gadījumā. Tas darbojas ar akumulatoru, ir pārnēsājams un īpaši kluss, kas nodrošina inhalācijas procesa veikšanu ne tikai nakts laikā, bet arī bērnam guļot diendusu. Pārstrādes mehānisms pārvērš zāles miglā un piegādā tās līdz apakšējiem elpošanas ceļiem. 

 

Atceries!

EVOLU nano AIR nebulaizerā ir aizliegts lietot zāles ar nogulsnēm, šķidrumus, kas satur eļļas vai cietas daļiņas ieskaitot augu ekstraktus – tas ir izskaidrojams tieši ar membrānas inhalatora uzbūves specifiku un zāļu pārstrādes procesu.
 

 

EVOLU UNIVERSAL kompresora nebulaizers ir kompakta izmēra inhalators, kas darbojas, pieslēdzot pie rozetes. Kompresora inhalatora priekšrocība ir praktiski neierobežotajā zāļu veidu izmantošanā. Tā izdotā skaņa inhalācijas laikā ir raksturīga tieši kompresora inhalatoriem, kas skaidrojama ar tehnisko motora uzbūvi. Raugoties no cenu kategorijas, EVOLU UNIVERSAL kompresora nebulaizers ir draudzīgāks.
 

 

EVOLU SUPER CAR kompresora nebulaizers sava atraktīvā izpildījuma dēļ palīdzēs inhalācijas procesu padarīt patīkamāku. Motora uzbūve arī ir balstīta uz kompresora motora specifiku. Novērots, ka tieši kompresora inhalatora skaņa var būt par iemeslu, kamdēļ bērns nevēlas veikt šo procedūru, bet EVOLU SUPER CAR ar savu veidolu šīs bailes mazina un pat raisa mazā cilvēka interesi. Kā zināms, iedarbināta mašīna rada skaņu, kas bērnam veido kopējas asociācijas ar to.
 

Atceries!

Pirms inhalācijas procesa uzsākšanas ir obligāti jākonsultējas ar ārstu, kurš dos norādes gan par zālēm, gan inhalācijas biežumu, un tikpat svarīgi ir iepazīsties ar inhalatora lietošanas instrukciju.
 

Visiem EVOLU inhalatoriem to sastāvā ir visi nepieciešamie aksesuāri, lai produkts būtu gatavs lietošanai pēc tā iegādes kopā ar zālēm. 

 

interneta veikalā https://evolu.lv/ iegādājami augstākās kvalitātes inhalatori–nebulaizeri, kā arī bezkontakta termometri, asinsspiediena mērītāji, digitālie termometri un pulsoksimetri. 
 

EVOLU aktivitātēm, publikācijām un konkursiem iespējams sekot līdzi sociālajā vidē:

Saistītie raksti