Ārstniecības augi saaukstēšanās slimību novēršanai un profilaksei

Elpceļu saslimšanas ir mūsdienu dzīvesveida realitāte. Mainoties gadalaikiem, nemanāmi var sākties nepatīkamā pašsajūta, ko sauc par saaukstēšanos. Karsto vasaru nomaina drēgnais, mitrais rudens ar tumšiem, vējainiem vakariem, gaisa temperatūras būtiskām svārstībām, nereti ar pienācīgi nekurinātām vai pārkurinātām telpām darbā un mājās, ar nepareizu apģērba un apavu izvēli.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Tuvojoties ziemai, pārejas periodā no siltā uz auksto gadalaiku, nepieciešams stimulēt un atjaunināt organisma spējas pretoties infekcijas slimībām, jo novājināts organisms, fiziska vai garīga pārpūle, stress, aukstums un mitrums ir lieliska vide dažādu saslimšanu izraisītājiem. 

Problēmas ar imūnsistēmu parādās tad, kad ir tendence „saķert” saaukstēšanās slimības biežāk nekā parasti.

Ir svarīgi iegrožot saaukstēšanos pirms tā būtiski ietekmē organismu. Viens no pirmajiem līdzekļiem - zāļu tējas un citi ārstniecības augu preparāti. Pasaulē zināmi vairāk nekā 100 uzturā un ārstniecībā lietojami augi, kuri dažādās kombinācijās var būt nozīmīgi zāļu tēju sastāvā elpceļu darbības regulēšanai. 

Zāļu tējas fenomens ir apbrīnojams, lai dziedētu sāpošu kaklu, aizliktu degunu, novērstu smaguma sajūtu krūtīs, likvidētu infekciju. Zāļu tēja stiprina organisma dabīgās aizsargspējas un paaugstina izturību pret nelabvēlīgu ārējo vides faktoru ietekmi. 

Rekomendē dzert liepu, plūškoka ziedu, pelašķa un ehinācejas lakstu, piparmētras un salvijas lapu, rožu augļu, ingvera sakneņu tējas. Saaukstēšanās saslimšanu profilaksei kā nozīmīgākos augus min mārsila un ehinācejas lakstus. 

 

Mērķtiecīgi izveidota Dr. Pakalns zāļu tējas „Tēja imunitātei” un „Tēja, ja esi saaukstējies”. 

Dr. Pakalns tējas Imunitātei sastāvā ir 9 ārstniecības augi: rožu kopaugļi, ehināceju laksti, kliņģerītes un kumelītes ziedi, vīgriezes un maura sūrenes laksti, upenes un zemenes lapas, aronijas augļi. 

Tieši ehinācejai piemīt antibakteriālā, pretvīrusu, pretiekaisuma un imūnsistēmu stimulējošā darbība. Rožu augļi nodrošina antioksidatīvas īpašības – palīdz organisma audu un šūnu aizsargspējām, elpceļu veselībai. Imūnsistēmu stimulējošā darbība tāpat piemīt kliņģerītes un kumelītes ziediem. Kumelītes ziedi nodrošina antioksidanta īpašības. Aronijas augļi, pateicoties antioksidantu īpašībām pret brīvajiem radikāliem, aizkavē organisma novecošanos, samazina iekaisuma procesus, stiprina sirdi un stimulē asinsriti. Kopumā Dr. Pakalns tēja Imunitātei ne tikai stimulē organisma dabīgās aizsargspējas, papildina vitamīnu un mikroelementu daudzumu tajā, bet vispār veicina dzīves kvalitātes uzlabošanos. 

 

Saaukstēšanās ārstēšana nav tikai antibiotiku vai citu stipri iedarbīgu zāļu lietošana, kas turklāt nepalīdz vīrusu izraisītu saslimšanu gadījumos. Ārstēšanas mērķis ir atvieglot un samazināt saaukstēšanās simptomus, tā ietver emocionāla līdzsvara saglabāšanu, mieru, atpūtu un miegu, veselīgu vieglu uzturu, pastiprinātu šķidruma uzņemšanu, karstu dzērienu lietošanu. Ja ir viegli kairināta gļotāda un tikko parādījušies citi pirmie saaukstēšanās simptomi, tad labākā izvēle ir veselīgs dzīvesveids un dabiskie līdzekļi, kā zāļu tējas vai ārstniecības augu sīrupi.

 

Reklāma
Reklāma

Dr.Pakalns tēja ja esi saaukstējies satur 6 drogas: zemenes lapas, rožu kopaugļus, kumelītes un plūškoka ziedus, melisas lapas, liepu ziedus. Šī tēja paredzēta gadījumiem, kad jau ir sācies saaukstēšanās process – ir aizlikts deguns, kakla sāpes, šķavas, ir sācies klepus, muskuļu un galvas sāpes, vispārējs nespēks, arī nedaudz paaugstināta temperatūra. Jāievēro, ka atveseļošanās sākas nevis ar simptomu apkarošanu, bet ar profilaktiskām rūpēm, kas paātrina atveseļošanās ātrumu un izslēdz atkārtotas saaukstēšanās iespēju. Dr.Pakalns tēja ja esi saaukstējies kopumā labvēlīgi ietekmē elpošanas sistēmu, veicina sviedru izdalīšanos (liepu un melnā plūškoka ziedi), papildina vitamīnu un mikroelementu daudzumu organismā. Plūškoka un liepu ziedu kombinācija, nodrošinās pret gļotādu iekaisumu, novērsīs krēpu sastrēgumu, dos sviedrējošu un diurētisko efektu. 

 

Pārbaudīts līdzeklis ir kombinēt zāļu tējas ar siltām (karstām) kāju vannām, pēc tam zāļu tēju kas veicina svīšanu: liepu, vīgriezes un plūškoka ziedi, vītolu miza, lietošana. 

 

Dr.Pakalns tēju sortimentā ir „Tēja bronhiem”. „Tēja bronhiem” sastāvā ir gaiļbiksītes ziedi, raudenes laksti, ceļtekas lapas, fenheļa augļi, mārsila laksti, plūškoka ziedi, salvijas lapas, liepu ziedi. Šie visi augi labvēlīgi ietekmē augšējos elpošanas ceļus un gludās muskulatūras tonusu, stimulē elpošanas orgānu sekrēciju, sekmē gļotādas reģenerāciju, veicina sviedru un urīna izdalīšanos, paaugstina organisma aizsargspējas. 

 

Zāļu tējas lieliski papildina ārstniecības augu sīrupi, kuru sastāvā ir drogu izvilkumi vai ekstrakti. No augu drogām ar iedarbību uz elpošanas ceļiem, efektīvākie ir mārsila vai timiāna lakstu ekstrakti, kuri ir iekļauti daudzu sīrupu sastāvā, piemēram, „Pini plus”, „Neo pertusīns”, „NeoAmtersols”, „Ceļtekas sīrups”, „Bronhosols”, „Griposols”.

Maziem bērniem atveseļošanās periodā, kad ir izteikts klepus ar biezām krēpām un apgrūtinātu elpošanu, izmanto ceļteku lapas, gan tējas, gan sīrupa veidā. Kombinēti sīrupi, tādi kā Pini plus”, „Bronhosols”, „Griposols” ar priežu pumpuru, altejas sakņu, salvijas lapu, plūškoka augļu, ceļteku lapu izvilkumiem vai ekstraktiem derēs bērniem no 4 gadu vecuma. Sīrupi „Griposols” un „Bronhosols”, kuri attiecīgi palielina organisma aizsargspējas saaukstēšanās, arī gripas gadījuma, veicina ātrāku atveseļošanos; stiprina organisma aizsargspējas saaukstēšanās ar klepu gadījumos. 

 

Saudzējiet savu un savu mīļo veselību!

Dr. Biol. Dailonis Pakalns

 

Ieskaties: www.rff.lv