Sekss mēnešreižu laikā – jā vai nē?

Kādam pārim mīlēšanās menstruāciju laikā būs stingrs nē, bet kādai sievietei tieši mēnešreižu laikā ir liela seksuālā kāre. Vai tas ir higiēniski un medicīniski droši, vaicājām ginekoloģei, seksoloģei Aijai Tulai-Rijkurei.
Vērts apzināties, ka dzimumaktam menstruāciju laikā ir daži riski.

FOTO: Shutterstock.com

Vērts apzināties, ka dzimumaktam menstruāciju laikā ir daži riski.

Ir cilvēki, kas atbalstīs dzimumaktu mēnešreižu laikā, tomēr ārste skaidro, kāpēc būtu vērts padomāt par citiem apmierinājuma veidiem menstruāciju laikā. Lai arī ir sievietes, kam var būt izteikta seksuālā vēlme pirms menstruācijām, tomēr būtu vērts apzināties, ka tam ir dažādi riski.

 

Vai sekss mēnešreižu laikā ir higiēnisks

Sekss mēnešreižu tomēr nevarētu būt higiēnisks. Mēnešreizes – tās ir asinis. Man nav žēl, ka kāds nodarbojas ar seksu mēnešreižu laikā, bet tur, kur ir asinis, tur vairojas mikrobi. Mūsos ir gan labvēlīgie mikroorganismi, kuriem mūsos ir jābūt, un ir arī patogēnie jeb tādi, kas var izraisīt kādu saslimšanu,” skaidro ārste. Viņa norāda, ka dzimumakta laikā asinis ar visiem mikroorganismiem nokļūst dziļāk sievietes dzimumorgānos, līdz ar to, ja asinīs ir šie patogēnie organismi, tie var izraisīt dzimumorgānu iekaisumu.

 

Turklāt ja sievietei ir intra-uterīnā spirāle kā kontracepcijas līdzeklis, pa spirāles ūsiņām mikrobi aktīvāk var nokļūt tālāk iekšējos dzimumorgānos. Ja ir mīlēšanās ar nezināmu partneri, ir jābūt vēl uzmanīgākiem, lai neiedzīvotos kādā infekcijā, uzsver speciāliste. Mīlējoties menstruāciju laikā būtu jālieto prezervatīvs.

 

Paaugstināts endometriozes risks

Tomēr jautājums nav tikai par higiēnu, patiku vai it kā aizspriedumiem. Ir pētījumi, kas pierāda – nodarbošanās ar vaginālu dzimumaktu mēnešreižu laikā paaugstina endometriozes risku. 

“Par to, kas tieši izraisa endometriozi, ir daudz neskaidrību. Tomēr viens no izcelsmes mehānismiem ir mīlēšanās menstruāciju laikā.

Reklāma
Reklāma

Seksa laikā dzemde saraujas, bet menstruāciju laikā ir biezs dzemdes iekšējās slānis jeb endometrijs, kas satur arī asinis. Dzemdei saraujoties, dzemdes iekšējais slānis var tikt ievirzīts dzemdes muskuļu slānī. Tas var izraisīt endometriozes perēklīšus, kas savukārt rada risku tam, ka katras nākamās mēnešreizes var būt asiņainākas un sāpīgākas,” atklāj Aija Tula-Rijkure. 

 

Īpaši svarīgi – izsargāšanās

Lai mūsu galvās nedzīvotu mīts, ka mēnešreižu laikā stāvoklī nevar palikt, ir ļoti svarīgi atcerēties gan par to, ka ne katra asiņošana ir mēnešreizes (var būt arī ārpus cikla asiņošana), gan par to, ka ir sievietes, kurām asiņošana ilgst vairāk dienu – septiņas, astoņas.

 

“Sekss menstruāciju laikā nepasargā no grūtniecības. 

Ir sievietes, kas asiņo ilgāk nekā piecas dienas, bet spermijs sievietes ķermenī var pārvietoties diezgan ilgi – pat četras diennaktis. Ja notiek dzimumakts bez izsargāšanās, piemēram, septītajā cikla dienā un sieviete iegūst šo spermiju, tas sievietes organismā var atrasties četras dienas, bet tieši pēc šī laika jau var būt ovulācija un notikt apaugļošanās!” skaidro speciāliste. Viņa arī atgādina par ārpus kārtas asiņošanu – ne vienmēr asiņošana ir mēnešreizes. Gadās, ka asiņošana – neliela, bet tomēr – ir arī ovulācijas laikā, bet tas ir īstais brīdis, lai iestātos grūtniecība. 

Saistītie raksti