Kā pārbaudīt, vai neveidojas trombi?

Parasti kāju vēnu trombozes gadījumā ir arī konkrētas sūdzības, piemēram, pie virspusējo vēnu trombozes ir apsārtums, sāpes pa vēnu gaitu, bet pie dziļo vēnu trombozes – asimetriskā (vienas ekstremitātes) tūska. Protams, atkarībā no tromba atrašanās vietas un lieluma var būt tikai diskomforts, sāpes. Atbild Veselības centra 4 ķirurģe, fleboloģe, proktoloģe Anastasija Vaļuka.
Mūsdienās dziļo vēnu trombozi ārstē ar medikamentiem un kompresijas terapiju.

FOTO: Shutterstock.com

Mūsdienās dziļo vēnu trombozi ārstē ar medikamentiem un kompresijas terapiju.

Kad veidojas tromboflebīts (pievienojas vēnas sieniņas iekaisums), piemēram, virspusējās vēnās un varikozajos zaros, var būt arī apsārtums pa vēnu gaitu, sāpes, paaugstināta temperatūra.

 

Rodoties aizdomām par trombiem, primārās aprūpes ārsts var nozīmēt D-dimēru noteikšanu asinīs; tiesa, šis rādītājs nav specifisks (var būt paaugstināts pēc traumas, infekcijas). Un vēl – lai izslēgtu vai diagnosticētu kāju vēnu trombozi, noteikti jāveic vēnu dupleksskenēšana.

 

Mūsdienās dziļo vēnu trombozi ārstē ar medikamentiem un kompresijas terapiju. To, kādi ir vispiemērotākie medikamenti katrā konkrētā dziļo vēnu trombozes gadījumā, zina ārsts. Asinis šķidrinošu medikamentu lietošana pasargā pacientu no iespējamas trombu atraušanās un aizceļošanas uz plaušu artērijām.  

Reklāma
Reklāma

 

Jāsaprot – lai atjaunotos asins plūsma vēnās, vajadzīgi vairāki mēneši (jo tromboze plašāka, jo ilgāks laiks nepieciešams). Noteikti jāveic arī vēnu pārbaude jeb dupleksultrasonogrāfija. Turklāt cilvēks pats nedrīkst atcelt medikamentu lietošanu pat tad, kad pašsajūta uzlabojas.

 

Par Covid-19 vakcīnas radītu trombu veidošanās risku pašlaik jāseko pētījumiem un statistikai, lai varētu izdarīt nepārprotamus secinājumus. Jebkurā gadījumā, ja vien ir kaut mazākās aizdomas par tromba veidošanās risku, noteikti konsultējies ar ārstu.

Saistītie raksti