Angļu bērni neslimo! Rūdīšanās principi britu gaumē

Latvietis, kas pirmo reizi lietainā vai aukstā sezonā nokļūst Anglijā, noteikti vieglā šokā atklāj, ka mazie nabaga briti ir galīgi nepiemēroti saģērbti. Sandalītēs, šortos, bez siltas cepurītes...  Nosaluši! Viņi noteikti saslims! 

Briti nav raduši pārkurināt dzīvojamās telpas, bet paši drīzāk pacietīs padrebināšanos līdz pienāks siltāki laiki. Foto: Pexels.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Briti nav raduši pārkurināt dzīvojamās telpas, bet paši drīzāk pacietīs padrebināšanos līdz pienāks siltāki laiki. Foto: Pexels.com

Pilnīgs neprāts, secina apzinīgie latviešu vecāki, un uzvelk vēl vienu silto jaciņu savam lolojumam. Toties vēlāk sarunās ar angļiem atklājas, ka viņu bērni slimo maz un reti, bet saaukstēšanās slimību ārstēšanai pietiek ar vieglām pretdrudža zālēm, nevis nopietnām antibiotikām. “Izdzeriet Paracetamolu!” ir tipisks angļu ģimenes ārsta ieteikums visiem, kas atkal saaukstējušies.  

Visdrīzāk tā ir gan angļu mediķu nepārspīlētā attieksme pret ikdienas saaukstēšanās un vīrusu slimībām, gan arī tradīcijas, kas veidojušās gadu simtiem dzīvojot drēgnā, mitrā un ne pārāk siltā un arī ne ļoti aukstā klimatā. Ziemā temperatūra nenoslīd tik zemu, lai nopietni investētu ēku apkurē un kārtīgās ziemas pufaikās, bet sezonas mitros mēnešus var mazliet paciesties. 

Briti nav raduši pārkurināt dzīvojamās telpas, bet paši drīzāk pacietīs padrebināšanos līdz pienāks siltāki laiki. Tāda pati attieksme ir arī pret bērnu ģērbšanu. Īsroku krekliņš un šorti pat mazajiem karaļnama bērniem tiek uzvilkti krietni pirms vasaras iestāšanās, un tiek valkāti līdz vēlam rudenim. 

Kā angļu vecāki ģērbs bērnus ziemā?
Netuntulēšana rudenī stiprina imunitāti un kopumā tas atspoguļojas arī sezonālu vīrusu izplatības tendencēs - bērni slimo mazāk un vieglāk. Reti tiek vilktas cepures, šortus izvelk no skapja jau tad, kad ārā vēl ir tikai + 10 grādu, ratos sēdošiem mazuļiem kājās uzstīvētas sandales bez siltajām zeķītēm, skolas sporta stundās + 5 grādos mazliet skolēni ārā spēlē futbolu īsajā sporta tērpā. 

Prinča Viljama un Katrīnas Midltones trīs atvases uz Ziemassvētku dievkalpojumiem ierodas bez cepurītēm, šortos līdz ceļiem un plānos mētelīšos. Bez šalles, bez siltiem cimdiņiem un siltām dūnu jaciņām. 2017. gadā britu vecāku forumos īstu brīdi aktuāla bija tēma par to, ka tīņi atteicās ziemā vilkt mēteļus un ziemas jakas, bet devās ielās tikai skolas formās. Tālāk vēl mazliet jautrāk - gadās, ka bērnudārzu audzinātājiem ir jānodod vecākiem ziņa, ka vasara jau beigusies, un bērnu varētu ģērbt mazliet siltāk.

Latvijas vecākiem, kas jau no novembra vidus bērnus ieģērbj siltās jakās un cepurēs, šādas tradīcijas liek šausmās nodrebināties, bet, pārceļoties dzīvot uz Lielbritāniju, ir jārēķinās, ka bērni daudz laika pavadīs ārā sporta nodarbēs un pārgājienos, ģērbušies, mūsu izpratnē plāni, pārāk plāni... Bērni, kas gribēs iekļauties savās kopienās, gluži vienkārši nedosies uz skolu cimdos un siltās cepurēs, citādi uz viņiem skatīties aizdomīgi un smīkņās. Sākumā būs iesnas, klepus un slimošana, bet ar laiku imūnā sistēma iemācīsies pielāgoties un organisms izslimos vieglāk un ātrāk nekā iepriekš. 


Ko izvēlas britu vecāki - komfortu vai šiku? 
Viennozīmīgi priekšroka tiek dota ērtībai un komfortam. Vidusmēra bērnudārznieka apģērbu komplektā ir legingi vai vienas garās bikses, bītlene, hūdijs, krekliņi ar īsām un garām piedurknēm, vējjaka un ērti apavi. Visu vecumu briti ir iecienījuši ērtos, lai arī ne visai glītos UGG zābakus. Dreskods ģērbšanās un stils nav vidusmēra angļa uzmanības centrā. Galvenais, lai drēbes ir tīras. 

Reklāma
Reklāma

Londonieši savu vieglo attieksmi pret ģērbšanos un netuntulēšanos skaidro ar to, ka šāda apģērba izvēle gluži vienkārši ir ekonomiski pamatota. Temperatūra reti kad noslīd zemāk par nulli, auksta diena ir tad, ja āra temperatūra ir noslīdējusi zem - 2°С, reizi desmit gados gadās arī -10°С.  Biežāk gaisa temperatūra ziemā turas +3 - 5°С, kas gan ir diezgan nepatīkami, jo, braucot šortos uz darbu ar velosipēdu, salst ceļi. Bet ir arī savs labums - drēbes nesamirkst, bet, ieejot siltās telpās, plikās kājas  ātri nožūst un sasilst. Staigās slapjos džinsos būtu veselībai pat sliktāk. Tā, lūk! Viss ir praktiski un pamatoti, un arī bērni norūdās pamazām un dabiski. 

 

Saistītie raksti