Kā supermēness ietekmē cilvēka uzvedību? Noteikti izlasi!

Neuztraucies, ja šajās dienās nevari aizmigt, jo šim bezmiegam var būt zinātnisks izskaidrojums. Jā, pa tavu logu istabā skatīsies lielākais un spilgtākais mēness, kādu planēta ir piedzīvojusi kopš 1948. gada - šis zinātniskais fenomens notiek tādēļ, ka ir pilnmēness, un mēness ir tik tuvu mūsu planētai, cik vien iespējams.

Šveices pētnieki 2013. gadā atklāja, ka vidēji cilvēki pilnmēness laikā gulēja par 20 minūtēm mazāk. Tas neizklausās daudz, bet šāda atšķirība ir pietiekams pamats, lai atbalstītu teoriju par bezmiegu mēness fāžu dēļ.

FOTO: Shutterstock.com

Šveices pētnieki 2013. gadā atklāja, ka vidēji cilvēki pilnmēness laikā gulēja par 20 minūtēm mazāk. Tas neizklausās daudz, bet šāda atšķirība ir pietiekams pamats, lai atbalstītu teoriju par bezmiegu mēness fāžu dēļ.

 

Ja mākoņi ļaus, tu redzēsi supermēnesi, kas izskatīsies par 14% lielāks un 30% spilgtāks kā parasts pilnmēness. Mēness pēdējo reizi tik tuvu mūsu planētai bija pirms vairāk nekā 60 gadiem un nākamā reize būs 2034. gada novembrī.

 

Ko tas nozīmē? 
Atsaucoties uz astrologiem, supermēness ir vienkārši intensīvāks jauns mēness vai pilnmēness - laiks, kad fokusēties uz jauniem dzīves posmiem.  Bet, kad supermēness ir iekļauts šajos jaunajos dzīves posmos, tie var kļūt vēl dramatiskāki. Daži pat to uztver kā nelaimes vēstnesi vai brīdinājumu, ka kaut kas mums tuvojas.

Neraugoties uz mītiskajām nozīmēm un nepamatotiem ziņojumiem, jebkurš pilns mēness, nerunājot par supermēnesi, var veicināt emocionālu reakciju un ekstrēmu uzvedību. Protams, negribas tam ticēt, taču šīm teorijām ir spēcīgs pamatojums, jo vienmēr pilnmēness laikā ir lielāks pacientu skaits slimnīcās un policija saņem vairāk ziņojumus par noziegumiem. 

Tikai pagājušajā mēnesī vien “Wall Street Journal” ziņoja, ka gandrīz viss Konektikutas slimnīcas personāls bija pārliecināts, ka pilnais mēness nodrošināja ar pacientiems pārpildīto nakti.

Tajā pašā laikā pētījums, kas publicēts “World Journal of Surgery” 2011. gadā, atklāja, ka vairāk nekā 40% no mediciniskā personāla ticēja, ka mēness fāzes ietekmē cilvēka uzvedību un 2007. gadā Saseksas policija paziņoja, ka viņi nosūtīs vairāk policistus patrulēt pilnmēness naktīs, jo pētījums parādīja korelāciju starp pilnu mēnesi un vardarbīgu incidentu skaitu.

Iedomājies supermēnesi, kas spīd viņu logā. Ja šī gaisma turēja vienu vai divus pacientus nomodā, tad ļoti liela iespējamība, ka arī pārējie pacienti tika traucēti.

Kas notiek?
Viena teorija stāsta, ka ūdens mūsu ķermenī tiek ietekmēts mēness kustību dēļ, tāpat kā mēness ietekmē paisumu un bēgumu. Mūsu šķidrumiem kustoties ķermenī, tas ietekmē mūsu prāta balansu, kas attiecīgi var veicināt ekstrēmas emocijas. "Mēness fāžu efekts" tiek noliegts citos pētījumos, kas neatklāja statistisku korelāciju starp mēness fāzēm un tādiem notikumiem kā dzimstību, nāvi, pašnāvībām, vardarbību vai psihiatriskās slimnīcas pacientu pieaugumu. Taču Dr. Nīls MakKrejs, psihiskās veselības lektors Londonas Kinga koledžā un grāmatas "The Moon and Madness" autors, apgalvo, ka nevajag tik ātri noliegt mēness efektu uz cilvēka uzvedību. 

Lai gan viņš piekrīt idejai, ka mūsu iekšējiem ūdeņiem sakara ar mēness fāzēm ir zinātniski nepamatota, Dr. MakKrejs atzīmē, ka ir pētījumi, kas pierāda mēness ietekmi uz gulēšanu, jo mēness var ietekmēt smadzeņu darbību. Šveices pētnieki 2013. gadā atklāja, ka vidēji cilvēki pilnmēness laikā gulēja par 20 minūtēm mazāk. Tas neizklausās daudz, bet šāda atšķirība ir pietiekams pamats, lai atbalstītu teoriju par bezmiegu mēness fāžu dēļ. 

 

Reklāma
Reklāma

LASI ARĪ: Kāpēc cilvēki pilnmēnesī ir tik uztraukti? Dzīve pēc Mēness ritma

Tievēšanas ieteikumi saskaņā ar mēness fāzēm un Mēness ritmu

Vai bērnam drīkst dot miega zāles, ja viņš nespēj aizmigt?

 


 

"Īslaicīgs miega zudums varētu neko nenozīmēt tev vai man," saka Dr MakKrejs, "Bet cilvēkiem, kas ir bipolāri, tas var būt iemesls netipiskai uzvedībai. Kādam ar mentālām veselības problēmām mēness fāzes var veicināt kādu psiholoģiskas problēmas epizodi." Savas otrās grāmatas pētījuma ietvaros par mentālās veselības vēsturi Dr MakKrejs runāja ar bijušajām medmāsām, kas strādājušas veco laiku trako namos pirms vairāk nekā 50 gadiem. "Ikviens, kurš strādājis šajās iestādēs, medmāsas vai sargi, apgalvos ar lielu pārliecību, ka uz iemītniekiem bija liels mēness fāžu efekts," viņš stāsta. "Bet tā kā viņi neveica zinātniskus pētījumus, viņu novērojumi tiek uztverti kā izdomājumi. Tācu nav jau grūti iztēloties, kāda bija tur situācija. Bieži šādi trako nami tika būvēti kalnos, prom no pilsētu gaismām un piesārņojuma, bija ducis pacientu vienā guļamtelpā un nekas nebija priekšā logiem. "Ja bija pilns mēness, tad psihiatriskajā slimnīcā vislabāk varēja redzēt izmaiņas gaismā," apgalvo Dr MakKrejs.

Tālāk iedomājies supermēnesi, kas spīd viņu logā. Ja šī gaisma turēja vienu vai divus pacientus nomodā, tad ļoti liela iespējamība, ka arī pārējie pacienti tika traucēti. Attiecīgi tas varēja radīt nokaitētu gaisotni, kautiņus.

Dodies ārpus telpām apbrīnot supermēness burvību. Kad atgriezies atpakaļ iekštelpās un dodieties gulēt, neaizmirsti aizvērt savus aizkarus īpaši cieši!