Delikatese – pirmās nātrītes + 3 gardas receptes

Jaunās nātru lapiņas ir gan veselīgas, gan garšīgas. Tās ir piemērotas ne tikai salātiem, biezpiena ēdieniem un zaļajiem kokteiļiem, bet arī zupām un garšaugu sviestam Tā kā lapiņas atgādina spinātus, tās var izmantot arī gandrīz visās spinātu receptēs. 

Nātres - pirmie svaigie zaļumi

FOTO: Shutterstock.com

Nātres - pirmie svaigie zaļumi

Nātru sviests lieliski garšo ar grilētu gaļu, zivi, sieru, grauzdētu maizīti, bet tikpat labi ar to var papildināt dārzeņu zupas, sautējumus un sacepumus, it sevišķi, ja sviestā iemaisa arī sakapātus ciedru riekstus. 

 

Nātru sviests pavasara grilam 

  • 200 g mīksta sviesta
  • 4–5 nomizotas ķiploka daiviņas
  • neliela sauja mazu nātru lapiņu sāls
  • svaigi malti pipari.
     

Nātres smalki sakapās, ķiplokus nomizo. Bļodā rūpīgi samaisa sviestu ar nātrēm, caur spiedi izspiestiem ķiplokiem, sāli un pipariem.

 

Klasiskā nātru zupa 

  • 2 saujas sagrieztu jauno nātru lapiņu
  • 5–6 lieli kartupeļi
  • 1–2 sīpoli
  • 2–3 ēdamkarotes sausā baltvīna
  • 750 ml dārzeņu buljona
  • 4 ēdk. skābā krējuma
  • malti melnie un čili pipari
  • sāls.


Kartupeļus nomizo un sagriez gabaliņos. Sīpolus nomizo un sakapā. Katlā sakarsē eļļu un viegli apcep sīpolus. Ieber kartupeļus, mazliet pasautē un pielej vīnu. Uzkarsē, pielej buljonu un turpini vārīt vēl aptuveni 10 minūtes. Zupai pieber garšvielas un sablendē. lemaisi krējumu.  Zupa ļoti labi garšo arī neblenderēta. Ja gribas vairāk biezumu, tad, gluži tāpat kā skābeņu zupai, pievieno vārītu olu. 

Reklāma
Reklāma

 

Nātru zupa ar dārzeņiem

Ja gribas mazliet pikantāku zupu, krējumam var pievienot smalki sakapātas lakšu lapiņas. 4–6 porcijas, pagatavojama 25 minūtēs. 
 

  • 200 g nātru lapiņu
  • 500 g nomizotu un gabaliņos sagrieztu kartupeļu
  • plānās ripiņās sagriezts puravs
  • 1 mazos gabaliņos sagriezts  burkāns
  • 1 mazos gabaliņos sagriezta selerija
  • 1 sakapāts sīpols
  • 2 sakapātas ķiploku daiviņas
  • 200 g krējuma
  • 2 l dārzeņu vai vistas buljona
  • eļļa
  • sāls, maliet pipari.


Katlā sakarsē eļļu, viegli apcep sīpolus un ķiplokus. Pievieno puravu, burkānu un selerijas un dažas minūtes pasautē.  Pieber kartupeļus, sāli un piparus, un vēl pāris minūtes pasautē. Pielej buljonu, uzvāri un turpini vārīt, līdz kartupeļi mīksti. Citā katlā uzvāri 500 ml ūdens, pievieno nātres un vāri aptuveni 4–5 minūtes, tad sablendē un iemaisu zupā, Smel šķīvī un ieliec krietnu karoti krējuma. 

 

"100 labi padomi"