Ideālā plova recepte – iesaka šefpavārs Lauris Aleksejevs

FOTO: Publicitātes foto
Garda plova recepte, ko var pagatavot gan ārā uz ugunskura, gan iekštelpās.
Ieskandinot Kaukāza dienas “Maxima” veikalos, šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka gardu plova recepti, ko var pagatavot kā ārā uz ugunskura, tā arī iekštelpās.
Viņš saka: “Plova burvība slēpjas tā vienkāršībā – tikai dažas rūpīgi izvēlētas sastāvdaļas kopā rada pazīstamo un iemīļoto plova garšu. Kaukāza valstīs plovs ir gan kultūras, gan viesmīlības simbols, un pasaulē ir vairāk nekā 100 dažādu plova recepšu, tāpēc katrs gardēdis un Austrumu virtuves cienītājs var atrast sev piemērotāko. Īstu plovu sagatavot nemaz nav tik sarežģīti un tā pagatavošanai nav nepieciešama tomātu mērce, kā tas ir ierasts mūsu virtuvē. Panākuma atslēga autentiska plova pagatavošanā ir sastāvdaļām – rīsiem, kas ir vairākas reizes noskaloti aukstā ūdenī, dārzeņiem – burkāniem, kuri ir sagriezti salmiņos, tādējādi parūpējoties, ka tie nepiedeg, dažādām saldām niansēm kā aprikozēm un rozīnēm, kā arī autentiskām garšvielām."
Sastāvdaļas:
8 porcijām
- 2 gab. sīpoli
- 2 gab. lieli burkāni
- 500 g plova rīsi
- 8 gab. cāļa stilbiņi
- 100 ml augu eļļa
- 1 gab. čili pipars
- 2 ķiploka galviņas
- ½ vesela citrona miza
- 100 g kaltētas aprikozes
- 50 g rozīnes
Garšvielas:
- 1 ēd.k. plova garšviela
- 1 tējk. kumīns
- sāls pēc garšas
Pagatavošana
- Čuguna katlā sakarsē eļļu, cāļa stilbiņiem pievieno garšvielas un apviļā tos. Kad eļļa ir sakarsusi, liek cāļa stilbiņus čuguna katlā un apcep līdz zeltaini brūni.
- Kad stilbiņi apcepti, ņem tos ārā no katla, un turpat apcep sagrieztus sīpolus un salmiņos sagrieztus burkānus, pievieno sāli pēc garšas un nedaudz ūdens. Sautē 15 minūtes.
- Aukstā ūdenī vairākas reizes noskalo rīsus.
- Katlā pievieno plovam nepieciešamās sastāvdaļas – citrona miziņu, kumīnu, rīsus, veselus ķiplokus, aprikozes, rozīnes, sāli pēc garšas un 1 litru auksta ūdens.
- Čuguna katlam uzliek vāku un sautē līdz gatavs.
Svarīgi!
Plovu apmaisa tikai beigās, kad viss ir gatavs.