Manas mammas uzpūtenis no ogām (derēs arī ievārījums vai saldētās ogas!)

"Omīt, vai uztaisīji uzpūteni?" aizbraucot ciemos pie vecvecākiem, manai mammai vienmēr jautā jaunākā meita Sāra. "Protams!" allaž skan apstiprinoša atbilde.
Uzputeni var gatavot no visdažādākajām ogām vai ievārījuma, taču jāatceras, ka tie ietekmē uzpūteņa krāsu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Uzputeni var gatavot no visdažādākajām ogām vai ievārījuma, taču jāatceras, ka tie ietekmē uzpūteņa krāsu.

Uzpūtenis ir dēvēts arī par debesmannā, bet mūsu ģimenē parasti to sauc par uzpūteni, turklāt ar garo ū. Kā lasu Vikipēdijā: uzputenis un uzpūtenis ir paralēlformas. Abas formas (ar īsu patskani u un garu patskani ū) ir pareizas. 

 

Sastāvdaļas:

Mamma piekodina, ka parasti sastāvdaļas “liek uz aci”.

  • 0,5 kg ogas vai ievārījuma
  • 1 glāze mannā
  • 1 glāze cukura (ja liek ievārījumu, cukuru, iespējams, nevajag)
  • 0,7 l ūdens
  • Piens pasniegšanai

 

Reklāma
Reklāma

Gatavošana:

  1. Katliņā ielej ūdeni, pieber ogas un vāra, līdz ogas izjukušas. Pievieno cukuru.
  2. Maisot ogu masu, lēnām ber klāt mannā. Turpina vārīt uz lēnas uguns un maisot.
  3. Masu atdzesē, ik pa laikam to apmaisot.
  4. Kad saldēdiens atdzisis, to saputo stingrās putās.
  5. Pasniedz ar pienu.

 

Mamma uzpūteni kuļ ar šāda miksera palīdzību – paputo aptuveni 10 minūtes, tad pēc nelielas pauzes putošanu turpina, līdz uzpūtenis ir gaisīgs. 

Saistītie raksti