Sešu veidu smalkmaizītes no kārtainās mīklas

Atbrīvo fantāziju un no kārtainās mīklas pagatavo dažnedažādas smalkmaizītes

FOTO: Shutterstock.com

Atbrīvo fantāziju un no kārtainās mīklas pagatavo dažnedažādas smalkmaizītes

Sastāvdaļas

  • Kviešu milti - 1 1/5.kg
  • Piens - 500.g
  • Raugs - 50.g
  • Sviests mīklas plāksnes pārziešanai - 200.g
  • Cukurs - 150.g
  • Olas - 3.gab
  • Pūdercukurs
  • Ola pārziešanai - 1.gab

 


Gatavo kārtaino rauga mīklu (recepte: Kārtainā rauga mīkla), izveltnē un veido dažādas maizītes.

 

Rožmaizītes. Mīlu izveltnē 1,2 cm biezā plāksnē, sagriež kvadrātveida gabaliņos (8x8 cm), kvadrāta stūrus saņem centrā kopā un saspiež. Sagatavotās maizītes liek uz mīklas dēļa ar iespiesto pusi uz dēļa, uzraudzē. maizītes apgriež otrādi, liek uz plāts, pārziež ar kausētu sviestu, cep.


Pītās maizītes. Izveltnēto mīklu sagriež sloksnēs, tās sapin vai satin, veidojot dažādas formas tinumus vai pīnes.


Augļu maizītes. Mīklu izveltnē 0,8 - 1 cm biezā plāksnē, sagriež 10 cm platās sloksnēs, 2/3 sloksnes platuma pārziež ar augļu marmelādi un saloka, sākot no neapziestās malas. Pēc tam salocīto sloksni sagriež šķērsām 3 - 3,5 cm platos gabaliņos.


Magoņu maizītes. Mīklu izveltnē 0,8 - 1 cm biezā plāksnē, pārziež ar magoņu pildījumu un satin veltni (5 - 6 cm diametrā). Veltni griež šķērsām biezās šķēlēs, liek ar griezumu uz ieziestās plāts. 

Reklāma
Reklāma

Magoņu pildījumam izsijātas magones (250 g) noskalo vairākos ūdeņos. Pēc tam pārlej ar verdošu ūdeni un patur 15 - 20 minūtes, lai magones uzbriest. Tad ūdeni nokāš. Magones samaļ gaļas mašīnā un samaisa ar cukuru (100g), medu (50g), 2 olu dzeltenumiem. Pildījumam var pievienot sasmalcinātus riekstus, rozīnes, portvīnu.
 

Kanēļa maizītes. Tās veido tāpat kā magoņu maizītes. Izveltnēto mīklu pārziež ar izkausētu sviestu, pārkaisa ar smalkā kanēļa un cukura maisījumu, satin veltnī.
 

Maizītes ar biezpienu. Mīklu izveltnē 0,5 - 1 cm biezā plāksnē, sagriež kvadrātos (8x8 cm), gabaliņa vidū liek saldo biezpiena masu, pretējos mīklas stūrus pārliek pāri pildījumam un saspiež. Izveidotās maizītes liek uz ieziestas plāts, uzraudzē, pārziež ar sakultu olu un cep 220   - 230 grādu temp. 10 - 15 minūtes.

Maizītes (pītās, augļu) pēc uzraudzēšanas mēdz pārkaiit ar drumstalām vai sakapātiem riekstiem.

 

Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004

Saistītie raksti